Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

SPD by podpořila vládu odborníků. Hnutí na sjezdu také změnilo název

  9:15aktualizováno  18:21
Evropské volby ukázaly, že hnutí Svoboda a přímá demokracie má v české politice pevné místo a má pevné voličské jádro. Na sobotní celostátní konferenci SPD v Praze to řekl předseda hnutí Tomio Okamura. Delegáti nabídli ANO podporu případné vlády odborníků. Na sjezdu zazněla i předtočená zdravice prezidenta Miloše Zemana. Hnutí také změnilo název, nově bude kratší.

Opoziční hnutí SPD mění název, vypadne z něj jméno zakladatele a předsedy Tomia Okamury. Ten sdělil, že o úpravu sám požádal a delegáti sobotní celostátní konference hnutí v Praze návrh jednomyslně podpořili.

Na příkaz Okamury. SPD stáhla z Facebooku příspěvek o Pohraniční stráži

Hnutí Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura bylo registrováno před čtyřmi lety. Tehdy podle Okamury nebylo známou značkou, proto další zakladatelé Okamuru požádali o to, aby bylo v názvu jeho jméno. Následně hnutí uspělo v krajských, sněmovních a letos i v evropských volbách.

„Za čtyři roky práce jsme se stali dostatečně známým subjektem, který má jasné pevné místo na české politické scéně,“ uvedl Okamura. Název hnutí podle něho není třeba dále personifikovat. Bude se jmenovat Svoboda a přímá demokracie se zkratkou SPD.

Konference začlenila v souvislosti s růstem členské základny do stanov vedle regionálních, tedy krajských klubů nově také oblastní a místní kluby, to znamená nižší jednotky, uvedl místopředseda SPD Radim Fiala. Okamura řekl, že do SPD je přihlášeno více než 11 tisíc lidí, z toho je asi 6 000 členů, z nich 2 000 řádných a zhruba 4 000 čekatelů.

Návrh upravených stanov musí zaregistrovat ministerstvo vnitra.

Podpoříme vládu odborníků, zopakovalo hnutí na sjezdu

Špičky hnutí zopakovaly na konferenci nabídku podpory vlády odborníků, kterou by sestavilo hnutí ANO a která by prosazovala i program hnutí Tomia Okamury. Opoziční SPD útočí zejména na menší koaliční ČSSD, která by nyní mohla kvůli situaci kolem výměny ministra kultury z vlády odejít.

„Nabízíme podporu vládě odborníků sestavenou vítězem voleb, protože bez 78 poslanců hnutí ANO nelze ve Sněmovně v tomto volebním období nic prosadit,“ řekl na tiskové konferenci Okamura. Pokud by takový kabinet vznikl, musel by podle něho požádat Sněmovnu o důvěru.

Podle místopředsedy hnutí Radima Fialy musí nynější kabinet ANO a sociálních demokratů padnout. Zdůraznil ale také, že SPD není záloha premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše.

„Naše politika je stále stejná, chceme prosadit náš program,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura. Hnutí podle něho nepovažovalo a nepovažuje za vhodné vstoupit do vlády s trestně stíhaným premiérem, zároveň ale respektuje výsledek voleb.

„Navrhujeme rozumné řešení, které vede prosazování programu SPD. Na základě politického programového kompromisu vytvořit vládu odborníků, kterou by sestavil vítěz voleb, hnutí ANO,“ zopakoval Okamura.

Fiala mluvil také o krajských volbách příští rok. SPD bude podle něho cílit na dvoumístné výsledky a v několika krajích by hnutí mohlo být součástí jejich vedení, kde může nahradit ČSSD.

Vládní krize trvá již několik týdnů. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) rezignoval v květnu. Prezident Miloš Zeman jeho demisi nepřijal. V pátek na schůzce s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem a Staňkem uvedl, že je připraven Staňka ke konci července odvolat. Není ale jasné, zda novým ministrem jmenuje Michala Šmardu, jak sociální demokracie požaduje.

Z menší vládní strany přitom zaznívají kvůli situaci kolem protahující se výměny hlasy o odchodu z kabinetu s hnutím ANO. Rozhodující bude zřejmě pondělní jednání předsednictva ČSSD.

Okamura odmítl evropskou integraci

„Jsme lidové hnutí, nejsme elitářský klub,“ řekl Okamura, jenž se postavil proti politické korektnosti a „diktátu menšin“ a liberalismus označil za cestu do otroctví. Volal po přeměně Evropské unie ve společenství národních států, jinak by podle něho mělo Česko z unie odejít. „Být vlastencem vyžaduje především odvahu,“ poznamenal Okamura.

Okamura navrhuje zrušit poplatky pro ČT. Zajímaly ho platy redaktorů

V projevu, který delegáti ocenili potleskem ve stoje, také zopakoval programové cíle hnutí. Patří k nim podpora tradiční rodiny, růst nižších důchodů nebo boj s lichvou. Okamura mluvil také o ukončení dotací „solárním baronům“ nebo „politickým neziskovkám“ a o ukončení státní podpory lidem odmítajícím pracovat.

Hnutí SPD chce podle Okamury chránit ekonomické zájmy státu, síťová odvětví musí být podle něho pod kontrolou státu nebo obcí. Stát také musí podle Okamury garantovat třeba potravinovou a energetickou bezpečnost. Okamura zároveň odmítl tržní ekonomiku ovládanou nadnárodními společnostmi. „Globální tržní ekonomika je moderní formou imperialismu a kolonialismu,“ řekl.

Svoboda a přímá demokracie získala v květnových evropských volbách dva mandáty, podle místopředsedy hnutí Radima Fialy tím splnilo úkol. SPD podle Fialy poškodila „zrada“ Lubomíra Volného, který s dalšími dvěma poslanci z hnutí odešel, jinak by SPD podle Fialy mohlo mít mandáty tři.

SPD chce získat příští rok zastupitele ve všech 13 krajích

Hnutí by chtělo v krajských volbách příští rok uspět tak, aby bylo ve vedení alespoň tří regionů, vyplynulo z Okamurova vyjádření. SPD je nyní v koalici s KSČM a ČSSD v Ústeckém kraji. Hnutí tam kandidovalo společně se Stranou práv občanů.

„Ambice je posunout se dále, abychom byli ve vedení aspoň jednoho, dvou dalších krajů,“ řekl novinářům Okamura. Obecným cílem je podle něho uspět ve všech 13 krajích, v nichž se budou volby konat.

V minulých krajských volbách se SPD ucházelo o hlasy voličů s výjimkou Zlínského a Pardubického kraje v koalici se Stranou práv občanů. Krajské zastupitele tato kandidátka získala v devíti krajích. Celkem šlo o 32 mandátů, z toho 18 bylo nominováno SPD. Nejúspěšnější byla v Olomouckém kraji, kde pro ni hlasovalo 7,33 procenta voličů. SPD samostatně uspěla i ve Zlínském kraji, v němž získala dva mandáty.

„Máme na co navazovat, myslím, že jsme ukázali politickým partnerům, že SPD dokáže spolupracovat na vedení i velkého kraje, bilanci bychom chtěli vylepšit,“ dodal Okamura.

Kritika zahraničních misí a ekologických hnutí

Na konferenci zazněla také kritika zahraničních misí české armády i Severoatlantické aliance. Mluvilo se i o demonstracích mladých lidí za zastavení klimatické změny, podle člena předsednictva hnutí Jaroslava Holíka jsou tito lidé zneužíváni pro politické cíle.

Holík hovořil o „okázalých demonstracích“ mladých proti uhelným a jaderným elektrárnám a proti spalovacím motorům. Účastníky označil za ekologické revolucionáře. „Jsou to převážně aktivity podporované Piráty. Já osobně to považuji za zneužití mládeže pro mocenské cíle,“ řekl.

Zeman přijal Staňka, o jehož pád usiluje ČSSD. Babiš vidí problém Šmarda

Holík také prohlásil, že mladí lidé demonstrují proti dopravním prostředkům, v nichž na shromáždění přijeli. „V boji za úspory elektřiny používají nejmodernější a nejvýkonnější elektronické přístroje s nejvyšší spotřebou elektrické energie,“ uvedl.

Do zahraničních armádních misí, hlavně té v Afghánistánu, se opřel člen předsednictva Radovan Vích. Tuto misi pokládá za ostudnou. „Zemřelo zde v bojových akcích dosud čtrnáct našich vojáků za cizí zájmy a výsledek je ten, že Spojené státy po sedmnácti letech jednají s Tálibánem o odchodu svých vojsk,“ řekl Vích.

O politice NATO mluvil jako o agresivní, musí se podle Vícha vrátit k původnímu účelu, tedy k zajišťování kolektivní obrany členských států. Vích zpochybnil myšlenku společné evropské armády a zlehčoval obavy z Ruska. „Obavy z Ruska jsou podporovány ze strany Evropské unie formou podpory zkorumpovaných politiků rozvrácené Ukrajiny a dále agresivní politikou NATO,“ prohlásil.

Evropskou unii společně s NATO navíc nařkl z toho, že podporují pašování migrantů do Evropy.

Delegáti chválili Okamuru

Člen předsednictva SPD Radek Rozvoral, jenž mluvil o přímé demokracii a o obecném referendu, prohlásil, že Okamura je „alfou a omegou úspěchu hnutí“, podobně je tomu podle Rozvorala i v případě Fialy.

Konferenci SPD zahájila česká hymna. Fiala v narážce na evropskou hymnu - Beethovenovu Ódu na radost - poznamenal, že SPD slouží Česku, nikoli EU, a proto v konferenčním sálu nebudou znít „úryvky vážné hudby jako v Evropském parlamentu“.

Zeman nepovažuje SPD za extremisty

Prezident Miloš Zeman ve videozdravici delegátům sobotní konference SPD Tomia Okamury uvedl, že hnutí nepokládá za extremistické, ale za radikální. Vytkl SPD odpor k zahraničním misím české armády.

Zeman podotkl, že radikalismus znamená cestu ke kořenům. Radikální strany obecně představují podle něho část politického spektra.

Z programu SPD prezident podpořil myšlenku přímé demokracie, připomněl, že byl na jejím základě zvolen. Prezident míní, že přímo by se mohli volit starostové, primátoři, hejtmani. Zdůraznil také, že dlouhodobě podporuje zavedení obecného referenda.

Od SPD se však prezident, jak připomněl, liší v pohledu na zahraniční mise. Zeman řekl, že proti islámskému terorismu se nemá bojovat jen slovy, ale i činy, proto podporuje misi v Afghánistánu. „Přemýšlejte o tom, zda se vaše slova a vaše činy nerozcházejí,“ nabádal delegáty pražské konference Zeman.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...