Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PŘEHLEDNĚ: Ústavní žalobu na Zemana chce podpořit každý čtvrtý senátor

  11:04
Pouze 21 senátorů by nyní s jistotou zvedlo ruku pro podání ústavní žaloby na Miloše Zemana. Naopak 18 členů horní komory by žalobu nepodpořilo. Skupina senátorů dokončila návrh na ústavní žalobu. Redakce iDNES.cz oslovila všechny senátory s dotazem, zda se již s jejím obsahem seznámili a zda by při hlasování o žalobě zvedli ruku pro.
Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman | foto: Martin Stolař, MAFRA

K přijetí žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Z ankety redakce iDNES.cz vyplývá, že v současné době by ústavní žalobu na prezidenta podpořilo 21 senátorů. Kromě šestice senátorů z klubu Senátor 21 by tak ústavní žalobu podpořilo dalších 15 členů horní komory.

Většina z nich jsou politici bez stranické příslušnosti. Mezi příznivci žaloby se ovšem najdou také politici z ČSSD či KDU-ČSL. Zatím jako jediný senátní klub by pro podání žaloby hlasoval senátní klub Senátor 21. Právě tato skupina šesti senátorů stojí za vznikem návrhu ústavní žaloby. 

„Hlasoval bych pro podání žaloby. Po roce 89' jsem se domníval, že Česká republika už bude mít jen prezidenty, na jejichž práci budu moci být hrdý. Zjišťuji však, že kromě prvního z nich, Václava Havla, jsem se hluboce mýlil,“ uvedl člen klubu Ladislav Kos

Zastánci žaloby ve svých argumentech uvádí, že je to povinnost Senátu. Část členů horní komory tvrdí, že je v tomto ohledu potřeba upozornit na chování prezidenta republiky. A to i přesto, že by žaloba nemusela mít šanci na úspěch. 

„Návrh žaloby jsem si přečetl a podpořím ho, i když je zřejmé, že se vzhledem ke složení poslanecké sněmovny nedostane k projednání Ústavním soudem. Je to důležité pro obě strany sporu, vnímání spravedlnosti v naší zemi, a s ohledem na budoucnost pro jasnější vymezení pravomocí prezidentů po Zemanovi,“ uvedl Marek Hilšer, bývalý kandidát na prezidenta. 

ANO řekne ne

Proti žalobě se ovšem postaví celý senátní klub ANO. „Na jednání Senátního klubu Hnutí ANO se všichni přítomní senátoři jednoznačně shodli, že návrh ústavní žaloby nepodpoří,“ uvedl Jaroslav Větrovský. Klub má celkem sedm členů, na otázky redakce neodpověděli dva z nich. 

Celkem 12 senátorů se ve své odpovědi zdrželo. Chtějí si počkat na debatu v Senátu a na to, co z ní vyplyne. Někteří se stále ještě seznamují s padesátistránkovým dokumentem s návrhem žaloby a svůj názor oznámí až poté. Část z nich také čeká na stanoviska právníků a ústavních znalců. Jedná se zejména o senátory z klubu Starostů. Ten je právě nejpočetnější frakcí v současném složení Senátu. Má celkem 19 členů. 

„Je zřejmé, že jednání prezidenta není zcela standardní a je zapotřebí na něj adekvátně reagovat. Rozhodnu se tedy až na základě proběhlé debaty a finálního znění,“ uvedl senátor Herbert Pavera

Již teď mají ovšem jasno senátoři Michael Canov a Zdeněk Hraba. Ti žalobu na prezidenta podpořit nechtějí. Naopak devět senátorů z klubu se vyjádřilo pro podporu ústavní žaloby. 

Senátorům z klubu Senátor 21 by se tak muselo podařit přesvědčit zbývajících osm členů ze Starostů. Tím by ústavní žaloba získala v Senátu podporu 29 členů. 

Jasné ne zaznělo i od dalších senátorů. Žalobu podpořit nechtějí, a to i přesto, že chování prezidenta Miloše Zemana neschvalují. „S výkonech funkce prezidenta republiky Milošem Zemanem a s jeho využíváním všech skulin daných Ústavou ČR dlouhodobě nesouhlasím. Domnívám se však, že za současného složení Poslanecké sněmovny žaloba nemůže projít. Obávám se navíc, že celou tuto iniciativu nakonec Miloš Zeman využije k mobilizaci svých příznivců a ve svůj prospěch. Že se na ni vlastně těší. K návrhu žaloby se nepřipojím,“ odůvodnil svůj postoj senátor Lumír Aschenbrenner.

Období názor zastává i senátorka Jitka Seitlová. Podle ní je podání ústavní žaloby kontraproduktivní s ohledem na současné složení Poslanecké sněmovny. 

Podle některých navíc vymezené body chování Miloše Zemana nejsou hrubým porušením Ústavy. Jiní naopak respektují výsledky voleb či samotný prezidentský mandát.

„K žalobě se nepřipojím ačkoliv mě pan prezident v některých momentech rozčiluje. Připisuji to ale jeho senilitě, věku a dětinskosti. Funkce prezidenta republiky je pro mě přece jen takového významu, že mi není shůry dáno, abych jejího voleného představitele jakkoliv dehonestoval nebo napadal,“ uvedl Michal Kortyš ze senátního klubu ODS.

Na otázky iDNES.cz o ústavní žalobě neodpovědělo 30 senátorů. Bez odpovědi zůstali zejména senátoři z klubu ODS a ČSSD. Ti, kteří z klubu odpověděli, by žalobu na prezidenta nepodpořili. 

Ústavní žaloba na prezidenta

Návrh na ústavní žalobu obsahuje sedm činů, které jsou podle autorům hrubým porušením ústavy. Poslední bod následně popisuje dalších 18 dílčích skutků. 

V žalobě je mimo jiné zmíněné jmenování úřednické vlády Jiřího Rusnoka v červnu 2013, odmítnutí jmenovat Miroslava Pocheho ministrem zahraničí v loňském roce, či zásahy do justice. Návrh žaloby také připomíná Zemanovo prohlášení o výrobě novičoku v České republice či snahu ovlivnit proces vydání údajného hackera Jevgenije Nikulina do Ruska.

Podpoříte ústavní žalobu na prezidenta Zemana?

Pokud se s žalobou horní komora ztotožní, pro její podání bude třeba souhlasu ústavní většiny nejméně 120 poslanců. S ohledem na současné složení dolní komory není příliš pravděpodobné, že by žaloba doputovala až k Ústavnímu soudu. Ve Sněmovně má na rozdíl od Senátu většinu vládní ANO a ČSSD s podporou KSČM.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček již dříve přirovnal žalobu k propagandistickým materiálům, které po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 šířili okupanti.

Pokud se s žalobou horní komora ztotožní, pro její podání bude třeba souhlasu ústavní většiny nejméně 120 poslanců. S ohledem na současné složení dolní komory není příliš pravděpodobné, že by žaloba doputovala až k Ústavnímu soudu. Ve Sněmovně má na rozdíl od Senátu většinu vládní ANO a ČSSD s podporou KSČM.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček již dříve přirovnal žalobu k propagandistickým materiálům, které po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 šířili okupanti.

Co říká Ústava k možnosti sesadit prezidenta

Článek 65

(1) Prezidenta republiky nelze po dobu výkonu jeho funkce zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt.

(2) Senát může se souhlasem Poslanecké sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentu republiky k Ústavnímu soudu, a to pro velezradu nebo pro hrubé porušení Ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku; velezradou se rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Ústavní soud může na základě ústavní žaloby Senátu rozhodnout o tom, že prezident republiky ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt.

(3) K přijetí návrhu ústavní žaloby Senátem je třeba souhlasu třípětinové většiny přítomných senátorů. K přijetí souhlasu Poslanecké sněmovny s podáním ústavní žaloby je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců; nevysloví-li Poslanecká sněmovna souhlas do tří měsíců ode dne, kdy o něj Senát požádal, platí, že souhlas nebyl dán.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...