Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Projev prezidenta Václava Havla ke Dni boje studentů za svobodu

- Projev prezidenta Václava Havla ke Dni boje studentů za svobodu a demokracii, který přednesl ve 20:00 ve Vladislavském sále Pražského hradu u příležitosti Dne boje studentů za svobodu.

Dámy a pánové,
vážení přítomní,
dnes před deseti lety československá komunistická moc brutálně potlačila pokojnou demonstraci studentů, kteří se rozhodli připomenout si památku studenta Jana Opletala, jedné z prvních obětí nacismu. Tento zásah se stal onou příslovečnou sněhovou koulí, jež uvedla do pohybu lavinu. Krátce nato se už naplnila naše náměstí stovkami tisíc občanů, kteří dali jasně najevo, že už mají dost života v nesvobodě. Režim, který disponoval všemi myslitelnými mocenskými nástroji, řídil sdělovací prostředky i celé hospodářství, se začal tváří v tvář pokojně, ale důrazně projevené vůli lidu hroutit jako domek z karet.

Vzrušené dny celonárodní solidarity, odvahy k obětem, nadšení a bezmezné radosti z pádu totalitního režimu jsou dávno pryč a my se už po léta - tu úspěšněji, tu méně úspěšně - potýkáme se všemi neblahými následky, které v naší zemi zanechala desítiletí komunismu. Těžce se u nás rodil a vyvíjel pluralitní politický systém, těžce se rodí vskutku právní stát, těžce se rodily a učily pracovat demokratické instituce, těžce se proměňovalo a vlastně dodnes proměňuje veskrze státní hospodářství v hospodářství tržní. A ze všeho nejtíž se vyrovnáváme se zhoubným dílem, které předchozí doby zanechaly v našich duších, a se vším špatným, co v nás dřímalo a čemu znovu nabytá svoboda dala průchod.

Toto naše každodenní trápení, z něhož jsme co chvíli beznadějně otráveni, je ovšem nicotné a téměř zanedbatelné ve srovnání s historickým významem pádu komunismu ve světě, na jehož pozadí se odehrál i československý listopad 1989. Naše revoluce, smím-li to tak nazvat, nespadla totiž z nebe. Byla organickou součástí velkého procesu, kdy se začínal nezadržitelně hroutit a rozpadat systém, založený na lži, nenávisti a násilí, systém, který odnímal člověku jeho nejzákladnější práva, popíral samu podstatu života a pokoušel se pod praporem líbivých utopií násilně zastavit dějiny.

Dnes, s odstupem deseti let, si teprve v celém rozsahu uvědomujeme velikost a množství výzev, které tyto světodějné změny přinesly. Zhroutilo se bipolární rozdělení světa a nastal čas budování docela nového, spravedlivějšího a nové době přiměřenějšího světového bezpečnostního, politického a hospodářského pořádku. Nastal čas, který vyzývá k novému pochopení současného světa jako světa multipolárního, multikulturního a globálně propojeného a k důsledné reformě všech mezinárodních organizací a institucí tak, aby toto nové pochopení zrcadlily a aby byly schopny v jeho duchu plnit náročné úkoly nadcházející doby. Je třeba odvážně hledat způsoby, jak čelit všem typům zla, které odkryl v celé jejich hloubce a šíři pád předchozích pořádků. Mám tím na mysli tupý nacionalismus a nenávist mezi různými společenstvími žijícími na této planetě; organizovaný zločin disponující dosud nevídanými technickými možnostmi; mezinárodní terorismus; rozmach obchodu s drogami; znelidšťující důsledky rychlého růstu městských aglomerací; nebezpečí, že naše civilizace ztratí kontrolu nad nukleárními zbraněmi či informačními systémy, které sama vynalezla, a ekologickými následky svého rozvoje; prohlubující se sociální rozpory kombinované s rychlým růstem populace a s naší neschopností regulovat různé sofistikované formy globalizované tržní ekonomiky tak, aby tato ekonomika svými důsledky reálný rozvoj života neomezovala, ale aby mu opravdu pomáhala.

Jsem prostě přesvědčen, že pád komunismu neznamenal pouze osvobození milionů utlačených a ponížených lidských bytostí, ale že se z mnoha různých důvodů stal zároveň velikou výzvou soudobé civilizaci k tomu, aby se pokusila znovu a opravdu důkladně zreflektovat svůj stav, své směřování, svá ohrožení, a aby hledala způsoby, jak nalézt či obnovit svou odpovědnost za sebe samu. Není pravda, že není oč se opřít: kdesi v samotném srdci všech velkých náboženských systémů soudobého světa je skryta či zakleta táž základní inspirace. Stačí ji pochopit a přijmout.

Vážení přítomní,
zajisté chápete, proč jsem se dnes zaměřil spíš na obecné souvislosti a důsledky událostí, které si dnes připomínáme, než na pouhou rekapitulaci toho, co jsme od té doby prožili: mé pozvání přijalo a Prahu dnes navštívilo několik světových osobností, které hrály svou velkou a nezastupitelnou roli v dramatické době, kdy se hroutil starý svět.
Musíme myslet především na budoucnost. Ale má-li stát takové přemýšlení na pevném základě, pak nesmíme zapomínat ani na minulost. A tedy ani na ty, kteří se zasloužili o vše dobré, co minulost předává naší budoucnosti.

Vážení hosté, blahopřeji vám k udělení nejvyššího řádu České republiky!

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...