Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šmejdi na e-shopech slibují zázraky. Bolesti ale nezbaví a sílu nevrátí

  0:01
Čím dál více se na českém trhu rozmáhají pochybné e-shopy. Česká obchodní inspekce jich eviduje přes šest set, zjistila MF DNES. To však není konečné číslo, počet podvodných prodejců léků a zdravotnických pomůcek, které za nemalé peníze nabízejí zázračné uzdravení rapidně stoupá.

Tato pomůcka prý do měsíce kloub vyléčí. Ve skutečnosti se jedná o předraženou kolenní ortézu. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

„Spouští automatickou obnovu chrupavky a kloubního mazu, vaše klouby mládnou a vracejí se k plné zdatnosti, artróza a bolest za 28 dní nenávratně ustupují!“

Na tyto zázračné účinky láká důvěřivé lidi prodejce zdravotní pomůcky Flexigausse, která prý léčí zničená kolena a chrání je i před poškozením v budoucnu. V reklamách na internetu píše, že ji vyvinul profesor Marek Pytlák, jenž o sobě tvrdí, že je vědec, odborník na biomedicínské inženýrství, a dokonce se chlubí, že byl za tento vynález „právě nominován na Nobelovu cenu“.

Jenže nikdo z odborníků z oboru Pytláka nezná a nikdy neslyšeli ani o jeho „revoluční metodě, která okamžitě eliminuje bolest a vrací stoprocentně zdatná kolena“, jak stojí na webu ameterapart.com.

Také na internetu o tvůrci a jeho vynálezu (vyjma samotného inzerátu) není ani slovo. MF DNES ověřila, že prof. Marek Pytlák neexistuje, a když reportér jeho produkt koupil, vyklubala se z něj kolenní ortéza. Jen mnohem dražší než ta, kterou běžně nabízejí v lékárnách a prodejnách zdravotnických pomůcek.

Ortopedi: Je to nesmysl

Podle oslovených ortopedů je nesmysl, aby nějaká pomůcka mohla způsobit, že by dorostla chrupavka a kloubní maz a zničená kolena přestala bolet a opět se stala novými. Někteří se nad tím pobaveně pousmáli.

„Kdyby to takhle fungovalo, tak bychom tady nemuseli být,“ řekl Ivan Landor, přednosta Ortopedické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol. „Každému musí být jasné, že je to nesmysl,“ dodal.

Jenže staří a nemocní lidé trpící úmornými bolestmi se uchylují k lecčemu, a tak dají nakonec i na pochybně znějící nabídky, jen když jim dá někdo naději. Právě toho podvodníci zneužívají.

„Volají lidé a ptají se na toho profesora Pytláka, my jim říkáme, že nikdo takový neexistuje, a oni na to: My už jsme to objednali, tak to jsme naletěli,“ líčí přednostova sekretářka Renata Roubalová.

„To jsou lži,“ prohlásil o údajných účincích pomůcky Flexigausse Bedřich Helm ze Strakonic, zkušený ortoped se 44letou praxí. „Gumotextilní ortézy jsou maximálně psychickou pomůckou pro pacienta, kdy má člověk pocit, že dělá něco pro své zdraví. Ortézy prostě mají jen pomocný efekt. Firmy, které tvrdí něco jiného, jsou podle mě novodobí šmejdi, kteří jen změnili strategii a místo hrnců nabízejí ortopedické pomůcky,“ dodává Helm.

„Ne, tohle nemůže fungovat,“ zavrtěl hlavou ortoped Jan Bartsch z Teplic, když mu reportér ukázal koupený Flexigausse. „Ortéza fixuje koleno v určité poloze, ale v žádném případě neléčí,“ řekl. Upozornil, že i léčba dokáže jen zpomalit nebo zastavit degenerativní proces, ale nedokáže chrupavku obnovit. „To ještě nikdo nevymyslel, ani žádný Pytlák ne,“ dodal.

Reklama na Flexigausse, která se objevuje na internetových portálech, je vytvořena v několika verzích. A má také rakouské a německé mutace.

„Těchto rizikových e-shopů je víc,“ říká mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich, „nabízejí naslouchátka, léky na cukrovku, rakovinu, na plísně nohou...“ A všechny porušují zákon. „Dopouštějí se nekalé obchodní praktiky,“ říká Fröhlich. 

A ten, který prodává Flexigausse, dokonce hned několikrát. „Na webu má patnáctiminutový odpočet, aby ukázal, kolik zbývá zákazníkovi na výhodný nákup zázračného produktu. Jenže když stránku zavřete a zase otevřete, běží odpočet znovu od začátku. Takže to prodejce dělá jen proto, aby na zákazníka vytvořil nátlak, že teď je výhodné koupit, a on neměl čas si to rozmyslet,“ popisuje Fröhlich.

Jedna tvář, tři jména

Klient se ani nedozví, od koho výrobek kupuje, chybí kontakt na provozovatele a informace o možnostech mimosoudního řešení spotřebitelských sporů. A zákon prodejce porušuje i lží, kdo produkt vymyslel, a vymýšlí si i jména lidí v recenzích, kteří pomůcku vychvalují.

Příklad. Na českých stránkách produkt chválí Izabela Batová z Bystřice, sedmašedesátiletá důchodkyně. Na stejných stránkách v němčině pro rakouský trh je totožná fotografie důchodkyně, ale už se jmenuje Antonia Wimmer a je ze Salcburku. A na mutaci stránek pro německý trh je tato žena pro změnu Isabela Niemeyer z Göttingenu.

A výrobek pro rakouský trh nevymyslel český vědec Marek Pytlák, ale španělský profesor Ramiro Suárez, pro německý zase profesor Markus Beyrich. Na fotkách je to jeden a týž člověk.

Žena na zákaznické lince však nejprve trvala na tom, že prof. Marek Pytlák skutečně existuje (pod reklamou je dokonce podepsán), pak se opravila, že jde o lékaře, který zaštítil produkt, ale chce zůstat v anonymitě, a proto je jméno „upravené“.

Na konci webové stránky nabízející Flexigausse se píše, že vymýšlením jmen chrání klienty: „Dbajíc o jejich spokojenost z poskytovaných služeb uvedená jména a příjmení byla změněna. Majitel stránek zároveň poukazuje na to, že veškerá podobnost s reálnými postavami je čistě náhodná a nebyla použita účelově.“ Jenže tím se podle mluvčího ČOI Fröhlicha nezbavují viny. „Zákazník má právo na úplné a přesné informace,“ zdůrazňuje Fröhlich.

Pochybné je i to, jakým způsobem produkt údajně léčí. Nikdo z oslovených ortopedů a prodejců standardních zdravotních pomůcek netuší, jaká tajemná síla by měla vyvolat onen slibovaný léčebný efekt. Ve fyzice se Gauss uvádí jako jednotka magnetické indukce, jakým způsobem má mít magnetické pole účinek na regeneraci kolenního kloubu, je ale záhadou.

Prodejce láká také na výhodnou cenu. Ta původní 2 690 korun byla snížena na 1 190 korun. Jakmile ji redaktor MF DNES objednal a vyplnil objednávku, objevilo se sdělení: „Je vám více než 45 let? Nutně čtěte dál.“ Systém vás začne lákat na mnohem silnější ortézu (s působením nikoli 500 Gaussů, ale rovnou 900), ale také dražší: za 2 270 korun. Pokud odmítnete, musíte potvrdit objednávku kliknutím na políčko se záhadným nápisem: „Ne, už nepotřebuji záruku, že dosáhnu svého cíle.“ Přitom záruku musí mít ze zákona i na základní verzi.

Je zajímavé, že pomůcka není nikde na webu prodejce zobrazena, pouze animace jejího pochybného účinku. Že jde o ortézu, zjistí zákazníci, až když si ji koupí. Po stranách jsou řady válečků, patrně oněch magnetů.

Sídlo v Indickém oceánu

Když se reportér MF DNES vyptával na zákaznické lince prodejce, kdo za výrobkem stojí, odkázali ho na web globalhelpinfo.com. To jsou ale jen obecné stránky firmy, která obchod provozuje. Firmy Global Group Ltd. se sídlem ve městě Mutsamudu na ostrově Anjouan, jednom ze tří, které tvoří Komorskou republiku. Velmi chudý stát v Indickém oceánu mezi Mosambikem a Madagaskarem. Zkontaktovat kohokoliv z firmy je nemožné. 

Tipy na zajímavé weby: aby vás nenapálil podvodný e-shop

Stejný problém už měl v říjnu loňského roku Státní ústav pro kontrolu léčiv, který označil léčivý přípravek Articulatio Pro New právě výrobce firmy Global Group Ltd. za nelegální. Nemohl se kohokoliv z firmy dopátrat, vydal proto varování zákazníkům. „U výrobku nebyla prověřena bezpečnost, jakost a účinnost. Jako takový nemůže být ponechán nadále na trhu a je nutné jej bezodkladně vrátit dodavateli,“ vyzval úřad spotřebitele.

Za nekalé obchodní praktiky hrozí prodejci pokuta. „Jenže koho pokutovat?“ ptá se Fröhlich. Výrobce a prodejce není jasný a nezná ho ani inspekce, neboť doména je v takových případech obvykle registrovaná na zahraniční (často fiktivní) firmu a web a zákaznické linky se starají jen o reklamu a objednávky.

Zbraň ale existuje a je možná ještě účinnější než pokuta. „Zařadíme tento web na seznam rizikových e-shopů,“ řekl Fröhlich.

Seznam rizikových e-shopů přebírá antivirus Eset, který svým uživatelům po kliknutí na stránku takového e-shopu vydá upozornění na „neznámou reputaci“ a přístup na web zablokuje. Upozornění vydává po kliknutí i vyhledávač Seznam.cz s odkazem na to, že „ČOI hodnotí nákup jako rizikový“.

Na seznamu rizikových na webu ČOI jsou desítky „lékařských“ e-shopů, všech s různým zbožím je už více než 600 webů. Evidovat se začaly v říjnu 2015, v poslední době přibývá každý den jeden.

Infolinka : Vědec existuje, ale jméno může mít změněno

MF DNES se snažila získat jednoduchou odpověď, zda skutečně existuje vědec Marek Pytlák, který měl zázračnou ortézu vymyslet. Na zákaznické lince však o něm operátorka Iveta Rochelová nedokázala říct vůbec nic.

Existuje vědec Marek Pytlák? Je to reálný člověk?
Jedině, že byste se obrátil e-mailem na firmu.

Odpovězte mi, existuje docent Marek Pytlák?
Ano. Určitě se s ním spojíte. Je tedy možné, že má jiné jméno kvůli ochraně osobních údajů, ale určitě ten člověk existuje.

Takže do třetice: existuje docent Marek Pytlák, kandidát na Nobelovu cenu, když na vašich stránkách je jméno vědce, který ortézu vynalezl, pokaždé jiné, vždy podle jazykové mutace a státu, byť fotografie je stejná?
Existuje, ale možná pod jiným jménem.

Já jen, že čeští akademici nikoho takového neznají.
No asi proto, že je tam pozměněno to jméno, já si myslím, že kvůli ochraně osobních údajů.

Na vašich stránkách se dozvím, že člověk jménem Marek Pytlák vymyslel onen přípravek Flexigausse a je za to nominován na Nobelovu cenu. Tak se ptám, co je to za člověka, odkud pochází, kde pracuje.
Nejsem kompetentní, abych vám takové informace sdělovala. Já vám k tomu víc neřeknu, já tady jen vyřizuji objednávky. Nic víc.

Můžete tedy garantovat, že Flexigausse funguje tak, jak popisujete na stránkách? Tedy že do 28 dnů zákazník neví, že ho někdy bolela kolena?
Určitě tady spokojenost zákazníků je a dle statistiky, co máme zákazníky. Určitě výrobek doporučuji, není tam v tom problém.

Když namítnu, že ortopedi říkají, že ta reklama je klamavá, protože žádná ortéza nemůže takto zázračně fungovat?
To je názor každého, jak vám říkám, my podle statistiky výsledky máme a máme to zaznamenáno, není tedy co řešit.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Jordánsko mezi mlýnskými kameny. Pomohlo Izraeli a občané se cítí zrazení

16. dubna 2024

Premium Izrael se sobotnímu útoku z Íránu ubránil i díky Jordánsku. To má sice s židovským sousedem mírovou...

Blíží se průlom u prodeje části drog. Mají se k nim dostat ale jen dospělí

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno 

Koaliční politici se chystají za pevně daných podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako...

Usmívali se nad knihou o „spiknutí“. Za Zemanem dorazili jeho staří stoupenci

16. dubna 2024  19:03,  aktualizováno  19:54

Bývalý prezident Miloš Zeman se opět ukázal na veřejnosti při úterním představení publikace...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47

Bývalý americký prezident Donald Trump se v úterý vrátil do newyorské soudní síně, kde pokračuje...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...