ODS souhlasí se smírčím řízením

  11:50
- ODS sice podle svého mínění neporušuje opoziční smlouvu s ČSSD, přesto přistupuje na smírčí řízení a navrhuje termín 4. nebo 5. ledna. Usneslo se na tom středeční grémium Občanské demokratické strany.
"Politické grémium ODS nerozumí poslednímu usnesení předsednictva ČSSD. Jsme jednoznačně přesvědčeni, že ODS opoziční smlouvu neporušuje. Navíc jsme to byli my, kdo ČSSD žádal o jednání. Nevíme, proč naši nabídku nepřijala a k jednání nás vyzvala sama," uvedl mluvčí ODS v písemném prohlášení.

Před smírčím řízením se ODS rozhodla požádat ČSSD, aby jí svůj postoj objasnila na setkání místopředsedů obou stran. Na tuto informativní schůzku, jejíž termín neurčila, ODS delegovala svou místopředsedkyni Libuši Benešovou.

O smírčí řízení podle opoziční smlouvy požádalo ODS předsednictvo ČSSD na svém sobotním jednání. Občanští demokraté totiž prý podle sociálních demokratů tuto smlouvu neplní. Šéf ODS Václav Klaus už o týden dříve oznámil dopisem předsedovi ČSSD a vlády Miloši Zemanovi, že jeho menšinový kabinet nemůže dělat většinovou politiku, a požádal ho o společné hledání jiných řešení.

Jednání, které by se mělo uskutečnit "v prvním lednovém týdnu, nejlépe v úterý či ve středu", se mají za ODS zúčastnit její předseda Václav Klaus, místopředseda Ivan Langer a předseda poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý. ČSSD hodlá na smírčí řízení vyslat předsedu strany Miloše Zemana, místopředsedu Vladimíra Špidlu a šéfa poslanců Stanislava Grosse.

Místopředseda strany Miroslav Macek ve středu zdůraznil, že ze strany ODS stále trvá zájem jednat s ČSSD, KDU-ČSL a Unií svobody o řešení politické situace, a stále pokládá za nejlepší řešení vznik superkoalice demokratických parlamentních stran. V situaci, kdy lidovci a unionisté veřejně zpochybnili smysl takového jednání, nezbývá ODS než jednat na toto téma s ČSSD. "Chceme jednat se sociálními demokraty o jednom jediném problému - jaké vládě a lepší vládě je schopna ODS schválit lepší rozpočet," uvedl Macek.

ČSSD vyzvalo ODS k smírčímu řízení
Představenstvo ČSSD na sobotním zasedání dospělo k závěru, že ODS neplní opoziční smlouvu. Žádá proto, aby bylo svoláno smírčí řízení mezi smluvními partnery.

 Strana tak reagovala na dopis předsedy ODS Václava Klause, v němž vyzývá premiéra Miloše Zemanova, aby si přestal namlouvat, že jeho vláda skvěle vládne a začal uvažovat o vládě takzvané duhové koalice, v níž by zasedli zástupci ODS, ČSSD, KDU-ČSL a US. Václav Klaus s tvrzením, že jeho strana neplní smlouvu nesouhlasí a za svými názory v dopise si stojí.

"Předsednictvo ČSSD zásadně odmítá nepodložené zpochybňová

Místopředseda vlády Vladimír Špidla
Klausův dopis byl pouze jeden z prvků společenské a politické reality. Z našeho hlediska daleko důležitější byly záležitosti, které se týkají jednání o státním rozpočtu, stejně tak jako záležitosti, které vyplývají z jednání jednotlivých politických subjektů.
Předseda ODS Václav Klaus
Na svých prohlášeních z posledních dnů nemáme opravdu v žádném případě co měnit.
Úřadující předseda US Karel Kühnl
Já jsem z posledních vyjádření obou stran vyrozuměl, že se spíše bude jednat o prohloubení opoziční smlouvy, o její upřesnění a přetrvání.
Předseda lidovců Jan Kasal
Pokud by smírčí řízení mělo za výsledek vypovězení nebo ukončení opoziční smlouvy, je to dobrá zpráva pro nás pro všechny.
Místopředseda unie Vladimír Mlynář
Prohloubení opoziční smlouvy vyústí ve výměnu několika ministrů, což ODS umožní schválit takto pozměněné vládě rozpočet na příští rok.
ní vlády ze strany smluvního partnera... a považuje je za dlouhodobou snahu o destabilizaci politického prostředí v ČR, a tím popírání samé podstaty smlouvy a důvody jejího vzniku," uvádí se v usnesení.

Předseda ODS Václav Klaus v Radiožurnálu odmítl, že by jeho strana neplnila opoziční smlouvu. "My jsme v posledních dnech naopak vyzvali sociální demokracii k jednání," řekl.  Na tom, co napsal do otevřeného dopisu trvá. "Na svých prohlášeních z posledních dnů nemáme opravdu v žádném případě co měnit," zdůraznil Klaus.

Opoziční smlouvu podepsaly ODS s ČSSD po loňských volbách. Smlouva umožnila Miloši Zemanovi sestavit menšinovou vládu a ODS obsadit křesla předsedů obou komor parlamentu.

Místopředseda ODS Ivan Langer soudí, že ČSSD se snaží žádostí o smírčí řízení odvést pozornost od jiných problémů. "Setkání obou smluvních stran nic nebrání," poznamenal.

ČSSD hodlá na smírčí řízení vyslat premiéra Miloše Zemana, ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidlu a šéfa poslanců ČSSD Stanislava Grosse.

Místopředseda vlády Vladimír Špidla od smírčího řízení očekává vážná jednání o celkové politické situaci a o jejím řešení. ČSSD si při něm podle něj musí ověřit, zda je možné při současném politickém uspořádání pokračovat v politice ČSSD. "To je klíčová otázka," zdůraznil Špidla.


Otevřený dopis předsedovi ČSSD Miloši Zemanovi V Praze dne 10. prosince 1999:

Vážený pane předsedo,

při našem posledním setkání jsme Vám řekli, že základní problém, který musí naše země dnes vyřešit, je nalézt odpověď na otázku, jaké vládě současná Poslanecká sněmovna schválí státní rozpočet.
Po jeho opětovném zamítnutí je nejvyšší čas, abyste opustil představu, že Vaše menšinová vláda může dělat většinovou, tedy ryze sociálnědemokratickou politiku, a stejně tak i představu, že hlasovací parlamentní koalice ČSSD, KDU-ČSL a KSČM, ač formálně neexistující, může celkem uspokojivě fungovat v praxi. Sice tomu tak v minulém roce často bylo, k solidnímu vládnutí to však zdaleka nestačilo a nestačí.
A to nemluvím o tom, že personální složení Vaší vlády mnohdy popuzuje i Vaše straníky, stoupence a sympatizanty a že zřejmé dosazování partajních kamarádů do funkcí veřejných i ekonomických popuzuje všechny.
Je třeba si přestat namlouvat, že Vaše vláda skvěle vládne a je třeba přestat vydávat dílčí ekonomické úspěchy, způsobené převážně cyklickým oživením, za důkaz Vašeho skvělého vládnutí.
Je třeba se znovu pokusit dojednat vládu, do které by demokratické parlamentní strany dodaly svoje nejlepší lidi. Dojednat vládu, která by v kvalitním složení mohla do konce volebního období efektivně plnit tři základní cíle: ekonomický růst, boj s nezaměstnaností a rychlý postup k EU při současném hájení národních zájmů.
Jde o řešení, které si občané České republiky zaslouží, jde o řešení pozitivní, státnické a moudré. A pokud by přece jen z důvodů osobních či úzce stranických tyto strany odmítly, pokusme se najít jiné řešení, které by vedlo ke stejným cílům.
Pokusit se sestavit vládu se silnou podporou, která při naplňování výše zmíněných cílů nebude muset dělat každodenní parlamentní kompromisy a která se nebude muset bát udělat nutné, krátkodobě nepopulární kroky, je naší povinností. Neschopnost tak učinit pak osobní a politickou prohrou nás všech.

Za grémium ODS
Václav Klaus
zdroj: ČTK


PŘEDCHOZÍ VÝVOJ:
V říjnu to byla naopak Občanská demokratická strana, která hrozila vypovězením opoziční smlouvy. Opírala se přitom o desátý článek opoziční smlouvy. "Jsme přesvědčeni, že přišel čas k zásadnímu obratu, a proto vyzýváme ČSSD k jednání podle článku deset opoziční smlouvy," citoval tehdy předseda ODS Václav Klaus z prohlášení grémia ODS.
Desátý článek opoziční smlouvy:

X.
"Tato smlouva je vypověditelná v případě porušení jakéhokoli bodu této smlouvy. V případě, že jedna ze stran dospěje k názoru, že smlouva není podstatných způsobem plněna a že vznikají důvody pro její vypovězení, požádá o svolání smírčího řízení, na které každá ze stran deleguje tři zplnomocněné zástupce. Cílem smírčího řízení je dospět k řešení sporné situace při zachování platnosti smlouvy. Návrhy na řešení vzniklé ve smírčím řízení projednají příslušné orgány obou politických stran, které přijmou konečný závěr, se kterým seznámí v prvé řadě druhou smluvní stranu."

ODS podle Klause sepsáním opoziční smlouvy přijala řešení, které jako jediné umožňovalo po volbách stabilizovat politickou situaci. "Zamýšlená stabilita je však stále méně stabilní," konstatoval Klaus.

Premiér a předseda ČSSD Miloš Zeman ovšem necítl potřebu smlouvu vypovídat. "Přijali jsme pouze s určitým úsměvem informaci, že jedním z důvodů pro toto jednání má být pokračující ekonomická stagnace v České republice," řekl tehdy Zeman. Vysvětlil, že v tuzemsku nastává mírné oživení, což podle něho potvrzují ekonomické ukazatele.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Česká muniční iniciativa je mistrovskou ukázkou psychologické operace, chválí Ukrajinci

28. března 2024  8:38

Podle ukrajinské agentury Unian je české shánění munice pro Ukrajinu mistrovskou ukázkou...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno  8:26

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Postřílím vás, řval na lidi ozbrojený opilec v Chebu. Zadržela ho policie

28. března 2024  8:26

Na náměstí v Chebu se ve středu odpoledne pohyboval opilý muž se zbraní a vyhrožoval lidem, že je...

Případné změny v návrhu důchodové reformy by Jurečka dělal až v parlamentu

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  8:20

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL počítá s tím, že jeho návrh důchodové...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...