Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš tvrdě odmítá, že by hledal nového šéfa žalobců. Je to lež, řekl

  10:20aktualizováno  13:27
Pavel Zeman v ohrožení není, tvrdí premiér Andrej Babiš i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která by výměnu nejvyššího státního zástupce musela navrhnout. Úřad vlády si přesto podle zdrojů redakce MF DNES vyžádal životopisy výrazných jmen českého právního světa.
Kdo nahradí nejvyššího státního zástupce? Zleva soudce Roman Kafka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a advokát Stanislav Mečl.

Kdo nahradí nejvyššího státního zástupce? Zleva soudce Roman Kafka, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a advokát Stanislav Mečl. | foto: koláž iDNES.cz

Premiér Andrej Babiš to popírá, tvrdí, že si Úřad vlády žádné životopisy nevyžádal. Redakce MF DNES však informaci získala z důvěryhodných zdrojů. A v kuloárech padají už i dvě konkrétní jména: Pavla Zemana by mohli vystřídat soudce Roman Kafka, nebo advokát Stanislav Mečl. „Zásadně odmítám tvrzení v článku dnešní MF DNES, že bychom žádali životopisy možných nástupců nejvyššího státního zástupce. Nežádali. Je to lež,“ vzkázal premiér Babiš. 

10.května 2019 v 10:57, příspěvek archivován: 10.května 2019 v 13:15

Zásadně odmítám tvrzení v článku dnešní @mfdnes, že bychom žádali životopisy možných nástupců nejvyššího státního zástupce. Nežádali. Je to lež. @lukasvalasek @OndrejLeinert, nedodrželi jste ani základní novinářskou zásadu, ověřit si váš nezávislý důvěryhodný “zdroj”.

Scénář, který v justici nyní vyvolává nervozitu, počítá s tím, že by Zemana vláda neodvolala, což by nejspíš vyvolalo protesty ČSSD a koaliční krizi. Zato by Zeman, který je dnes vnímaný jako garant nezávislosti soustavy státního zastupitelství na politických vlivech, odešel dobrovolně na nějaký atraktivní post. A místo něho nastoupil nový muž.

Podle zdrojů MF DNES je favoritem Kafka, který v tuto chvíli dělá kroměřížského okresního soudce. Za sebou má ovšem podstatně zářivější kariéru státního zástupce. Mimo jiné dozoroval mediálně sledovanou kauzu metanol nebo případ tragické střelby v Uherském Brodě.

Za jeho výkon v kauze metanol se mu dostalo nejen kladného ztvárnění ve stejnojmenném filmu, ale také pochval z nejvyšších míst. Proti jeho nástupu na post nejvyššího státního zástupce by se tak v případě, že by Zeman odešel dobrovolně, těžko dalo protestovat.


V minulosti se ovšem spekulovalo o tom, že Kafkovo působení na olomouckém vrchním státním zastupitelství provázely neshody s jeho šéfem Ivo Ištvanem. A právě to by mohlo nahrávat prezidentu Miloši Zemanovi, který má na Ištvana spadeno. V rozhovoru pro MF DNES ho před časem kritizoval za zásah na antimonopolním úřadu.

Jeho šéf Petr Rafaj, kterého policie podezřívá z manipulace miliardového tendru na mýto, má naopak silnou podporu Hradu. Zeman ho odmítl odvolat. Vazby na Zemanovy sponzory má dle dřívějšího zjištění i politik ANO Jiří Švachula, který je policisty stíhaný a Rafajovi dělal poradce.

Samotný Kafka však neshody s Ištvanem vždy veřejně popíral. A nijak se mu nechce ani rozvíjet úvahy, že by teď mohl nahradit nejvyššího státního zástupce Zemana.

Zatím žádné nabídky

„Žádnou nabídku jsem v tomto smyslu nedostal. A není mi ani známo, že by nyní končil pan nejvyšší státní zástupce,“ tvrdí Kafka. „Prošel jsem si všemi stupni státního zastupitelství, nyní jsem soudcem a státní službu považuji v tomto smyslu za poslání a vykonávám ji tam, kde je třeba,“ dodává.

Roman Kafka je žalobce v metanolové kauze, pro hlavní míchače otrávené směsi...
Končící státní zástupce Stanislav Mečl

Roman Kafka (vlevo), či Stanislav Mečl? Dva možní adepti na post nejvyššího státního zástupce.

Opatrný je také druhý možný kandidát, bývalý náměstek nejvyššího státního zástupce Stanislav Mečl.

„Nabídku na post nejvyššího státního zástupce jsem nedostal a s nikým tedy ani nejednal. V současné době se věnuji rozvoji mé nedávno založené advokátní kanceláře a rád bych v tom pokračoval,“ řekl MF DNES. Nervozita v justici přesto dále panuje. Po nenadálém odchodu ministra spravedlnosti Jana Kněžínka, který konec zdůvodnil pouze tím, že nechce být vystaven dalším mediálním spekulacím o svém odvolání, ji přiživila sama jeho nástupkyně Marie Benešová.

Jak překopat systém žalobců

Sotva ji prezident Zeman jmenoval do úřadu, začala plánovat, že by funkční období nejvyššího státního zástupce mohlo být omezeno na sedm let nebo že by ze soustavy čtyř stupňů státních zastupitelství – okresních, krajských, vrchních a nejvyššího – mohlo vrchní zmizet. To by ovšem vyžadovalo, aby Sněmovnou prošel nový zákon o státním zastupitelství. A to bude mít Benešová problém do konce svého funkčního období stihnout.

Premiér Babiš Benešové v reakci na její výroky veřejně vyčinil, ať se nejdřív v úřadu rozkouká a sto dní si dá mediální distanc. Jindy hovorná Benešová se tohoto doporučení minimálně včera držela.

„Nic takového není na stole a považuji to za spekulaci,“ reagovala jen na dotaz, zda by Zemana mohl nahradit někdo z dvojice Kafka nebo Mečl. Samotný Zeman pak nereagoval.

„Já nevím, proč se o tom mluví, je to samozřejmě nesmysl, žádné změny státních zástupců se nedějí,“ odmítal Babiš při jmenování Benešové spekulace o výměnách státních zástupců. Stejně tak ovšem označoval za lži i konec Kněžínka. A to ještě čtrnáct dnů předtím, než ho MF DNES sama Benešová potvrdila s tím, že je mezi kandidáty na jeho nástupkyni.

Výměna nejvyššího státního zástupce? Vůbec to neřeším, tvrdí Babiš

Obavy navíc podněcuje to, že jak právě Babiš, tak i prezident Zeman mají o co hrát.

Babiš čelí obvinění v kauze Čapí hnízdo, a jak vše dopadne poté, co policie dokončila vyšetřování, je záležitostí právě státního zastupitelství, které se i kvůli výrokům Benešové ocitlo pod tlakem.

Hradu pak nejde jen o Rafaje, který dosud obviněn nebyl. Pražské vrchní státní zastupitelství například dokončuje vyšetřování stamilionové korupce v Lánech, ve které je stíhaný šéf tamní lesní správy Miloš Balák, jehož dosadil a odmítá odvolat hradní kancléř Vratislav Mynář.

11. července 2013

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  8:14

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:12

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Ruské regiony ruší tradiční vojenské přehlídky. Bojí se ostřelování z Ukrajiny

19. dubna 2024  8:01

Přinejmenším pět ruských regionů se rozhodlo neuspořádat vojenské přehlídky na Den vítězství,...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...