Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mohlo by se to stát komukoliv, říká Feri. Za napadením vidí politické důvody

  19:10
Poslanec TOP 09 Dominik Feri se po víkendovém incidentu, kdy ho napadli dva muži, objevil na půdě Poslanecké sněmovny. Za útokem jsou podle něj hlavně politické důvody. Jestli lze počínání podezřelých vnímat jako napadení veřejného činitele, zda muži zaútočili z rasových důvodů anebo šlo jen o banální rvačku, ukáže až závěr policejního vyšetřování.

Poslance TOP 09 Dominika Feriho napadla na koštu vín v obci Boršice na Uherskohradišťsku dvojice mužů v neděli

Útok podle poslance přišel zcela nečekané poté, kdy se dotyčný ujistil, zda je opravdu „ten“ Feri. „Byli jsme s kamarády v Boršicích na koštu vína, tak jako každý rok. Kolem páté hodiny odpoledne jsem šel ven, abych si zapálil cigaretu. Měl jsem skleničku v ruce a sklopený zrak, když jsem si všiml, že ke mně někdo přišel. Tak jsem se koukl a uviděl jsem kluka, kterému mohli být přibližně 25 let. Ten se mě zeptal, zda jsem Feri. Tak jsem mu odpověděl, že ano a jak mu můžu pomoci. A najednou mě začal mlátit,“ popsal situaci Feri. 

Poslance po potyčce odvezl sanitní vůz do nemocnice v Uherském Hradišti. Dominik Feri tvrdí, že dostal několik ran do hlavy. Zdravotníci mu ošetřili také řeznou ránu na zádech. Druhý muž, který je z útoku na Feriho podezřelý, se připletl ke rvačce později. 

Z nemocnice byl Feri propuštěn v pondělí a o den později se již objevil na půdě Poslanecké sněmovny. Domnívá se, že byl napaden z politických důvodu. „Někdo říká, že z rasových. Podle svědeckých výpovědí tam prý něco takového zaznělo. Nechávám na policii, aby toto náležitě prověřila a vyhodnotila,“ uvedl poslanec TOP 09. 

Zatím neplánuje žádné kroky vedoucí k zajištění osobní ochrany. „To, co se stalo mně, by se mohlo stát komukoliv jinému,“ shrnuje. „A to do demokratické diskuze nepatří. Ta se má vést slovy, ne pěstmi,“ dodal. 

Jako první identitu obou mužů dohledal starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný. Jako násilníci byli později označeni otec a syn – Vladimír a Vojtěch Hromádko. 

Zatímco Feri o incidentu mluví velmi otevřeně, útočníci z Uherskohradišťska se médiím spíše vyhýbají. V pondělí Deník N přinesl rozhovor s Vladimírem, který médiu potvrdil, že se potyčky zúčastnil. V něm uvedl, že šlo o „blbou náhodu“ a že za rvačkou nebyl „konkrétní záměr“. Pro Seznam Zprávy také v úterý řekl, že by rád incident s Dominikem Ferim urovnal a nepřeje si, aby byl útok spojován s rasismem.

O Vladimírovi Hromádkovi promluvila i jeho sousedka. „Je to trochu podivín. Před lety se přistěhoval s rodinou, ale brzy se s manželkou rozvedli. Teď v domě bydlí sám a je uzavřený. Jde z něj strach,“ řekla pro Seznam Zprávy.

Holokaust i muslimové v Česku

Vladimír Hromádko je příznivcem hnutí Řád národa. Ještě o víkendu bylo možné na facebookových stránkách hnutí najít fotografii Hromádka i s jeho vlastním komentářem: „Slušný pracující člověk byl současnou ‚politickou elitou‘ ponížen na bezduché hovádko, které bude tolerovat jakékoliv svinstvo, které udělají a jakoukoli zhovadilost, kterou vymyslí,“ zní text pod fotografií. Už v úterý však fotografie z Facebooku hnutí zmizela.

Řád národa vede expolicista Josef Zickler, který se před lety prohlásil za velmistra a sídlí v jedné z budov ruské ambasády. Přestože byla na stránkách Řádu fotografie Hromádka, který měl logo Řádu původně u své profilové fotky, Zickler se od podezřelého násilníka distancoval. Hromádko prý nikdy nebyl přímým členem hnutí, ale pouze jeho příznivcem.

„Členem naší strany nikdy nebyl. Mám jej na Facebooku v přátelích. Na fotce měl sice naše logo, ale nikdy jsem ho neviděl, nikdy jsme se nepotkali. První kontakt mezi námi proběhl včera (v pondělí, pozn. red.),“ uvedl Zickler pro iDNES.cz.

Řád národa na sebe upozornil zejména díky svým členům. Členem je i hodonínský zastupitel Roman Sedlačík, který vloni volal městskou policii na černošský pár, protože měl podle svých slov podezření, že jde o muslimy.

Skupina dříve oslavila stoleté výročí Československa v den narozenin Adolfa Hitlera. Nacionalistické hnutí také úzce spolupracuje se zpěvákem Tomášem Ortelem. Hnutí je také nepřímo spojeno s Hradem. Ten zaplatil za vydání knihy o Lánské oboře firmě, která jinak vydává pouze Listy Řádu národa.

Smíšené reakce

Incident Feriho na Moravě vyvolal rozličné reakce ve společnosti. Zatímco část politiků útok na poslance Feriho odsoudila, lidé na sociálních sítích mužům tleskali a psali komentáře o tom, že by Ferimu dali „ještě větší nakládačku“.

Objevily se také názory, že si za celou situaci může Feri sám – mimo jiné proto, že byl opilý. K tomu Feri podotkl, že nejel na košt vína proto, aby pil mléko. „Každý jsme vypili pár skleniček. Na druhou stranu, ty v mém případě nehrály vůbec žádnou roli. Byl jsem v pozici toho, kdo se bránil a byl napadnut,“ uvedl. Zdůraznil, že útočníka ničím neprovokoval a nedal mu žádný podnět k napadení. 

Nedělní incident nyní prověřuje policie. „Kriminalisté na případu intenzivně pracují, prověřují veškeré okolnosti, získané poznatky a provádí další úkony dle pokynů státního zástupce. Ztotožnili jsme muže, kteří jsou podezřelí z útoku. Oba jsou z Uherskohradišťska,“ uvedla mluvčí zlínské policie Milena Šabatová. 

Odmítla odpovědět na otázku, zda lze potyčku mezi muži klasifikovat jako napadení veřejného činitele. „Konečná právní kvalifikace tohoto případu dosud nebyla stanovena,“ dodala.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér. Ukrajina se přihlásila k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  8:22

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  8:12

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Ruské regiony ruší tradiční vojenské přehlídky. Bojí se ostřelování z Ukrajiny

19. dubna 2024  8:01

Přinejmenším pět ruských regionů se rozhodlo neuspořádat vojenské přehlídky na Den vítězství,...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...