Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé do telefonů stahují aplikaci ČHMÚ, Norové se o dva stupně liší

  16:59
Lidé mající telefony s operačním systémem Android si mohou stáhnout aplikaci od Českého hydrometeorologického ústavu. V systému získají všechny údaje, pro které by jinak chodili na webové stránky ústavu. Aplikace nabízí pro některá místa přesnější informace než populární norská YR.no, jinde podle uživatelů stále vítězí Norové.

Úvodní stránka aplikace ČHMÚ přivítá uživatele informací o nejvyšší teplotě pro místo, kde se zrovna nachází. Stačí naklonit telefon a objeví se meteogram ukazující graf vývoje teplot a srážek. V dolním menu je pak možné volit mezi předpovědí na šest dní dopředu, radarem, předpovědí srážek a výstražnými informacemi. Rozšířená nabídka, kde je i textová předpověď nebo aktivita klíšťat, je v levém horním rohu obrazovky.

„Předpověď počasí lze zobrazit pro aktuální polohu i pro uživatelem vybrané a uložené lokality (obce). Předpověď počasí je přebírána z několika zdrojů: modelu Aladin, krátkodobých předpovědí, textových předpovědí korigovaných meteorologem a z radarových údajů,“ uvádí ČHMÚ v tiskové zprávě.

ČHMÚ využívá jednoduché grafické rozhraní, text a údaje jsou na bílém pozadí, což může v porovnání s animací oblohy v norské YR.no působit stroze, na druhé straně ČHMÚ ukazuje informace rychle a v přehledné formě. Design se také jasně odlišuje od černého vzhledu další české aplikace Aladin.

Pro ty, kteří vyžadují podrobnější informace o ovzduší nebo o stavu vodních toků, je určena druhá aplikace ČHMÚ Plus. Na mapě republiky ukazuje pomocí animace vývoj počasí, riziko přívalových povodní nebo UV index. Poslední údaj se ovšem za celou dobu testování aplikace nezobrazil stejně jako informace o aktivitě klíšťat.

Norové se odchylují o jeden až dva stupně Celsia

Užitečnost aplikace redakce testovala mimo jiné během silné bouřky s přívalovým deštěm v Husinci u Prachatic, která se objevila 3. května v půl páté odpoledne. Po přenastavení polohy na danou lokalitu bylo možné přesně sledovat vývoj teplot, zvýšené množství spadlých srážek, a v radarové části i aktuální přechod bouřkového jádra.

Aplikace ČHMÚ umožnila v sekci Radar si přiblížit na mapě polohu, která uživatele zajímá. Bylo proto snadné sledovat intenzitu srážek, přestože byla animace radaru už značně rozkostičkovaná. Norská aplikace takovou možnost nenabídla, informovala pouze o stavu počasí pro lokalitu, kde se nacházel telefon - na Praze 5.

Odchylky YR.no od ČHMÚ se ukázaly při srovnání teplot v poledne 4. května. Zatímco ČHMÚ na hlavní stránce uváděla hodinové hodnoty od 18 °C v poledne až po 20 °C ve 14:00, YR.no předpovídala hodnoty o dva stupně vyšší. Podobná odchylka panovala také v následujících dnech. Aplikace využívající data z webu AccuWeather se od ČHMÚ lišila až o čtyři stupně Celsia.

Rozdílné údaje o teplotách neznamenají, že česká aplikace je ta přesnější. Přesto ukazovala hodnoty, které odpovídaly teplotám z automatických měřících stanic v Česku a které bylo možné v rámci srovnání dohledat na webu Českého hydrometeorologického ústavu. 

Chybí widget a Norové jsou přesnější, píší první uživatelé

Názory samotných uživatelů v hodnocení aplikace ČHMÚ se liší. V prvním týdnu, kdy si obě verze stáhlo více než 10 tisíc lidí, programy nasbíraly průměrnou známku 4,0. V druhém květnovém týdnu však hodnocení mírně kleslo na 3,9. Vedle pochval lidé postupně upozorňují na nové chyby a čekají, zda se vývojářům podaří aplikaci vylepšit.

Uživatelé na jedné straně chválí jednoduchou grafiku a rychlý chod aplikace, na straně druhé si řada lidí na vizuální podobu stěžuje, zejména na absenci černého podkladu. Dalším uživatelům pak chybí takzvaný widget, který by na ploše zobrazoval nejdůležitější informace o počasí. Někteří dokonce uvedli, že je YR podle nich přesnější. „Přesnost předpovědi pro mou lokalitu je horší než u YR, rovněž i aktuální stav počasí,“ napsal v recenzi na Google Play Pavel Jurena.

Pro iOS bude počasí od ČHMÚ až v červenci

Zatím jsou obě aplikace ČHMÚ dostupné pro operační systém Android ve verzi 4.1 a vyšší. „Pro Apple iOS bude vývoj trvat ještě tři měsíce,“ uvedl ředitel ČHMÚ Mark Rieder v rozhovoru pro iDNES.cz. Zpoždění je dané přísnými podmínkami, které musí aplikace určené pro iOS splnit. AppStore nabízí jen nejlepší a stabilní aplikace.

Mobilní aplikace se vyvíjela čtyři roky a stála sedm milionů korun. Firma OK System do mobilní podoby převedla většinu funkcí, které doposud lidé hledali na z dnešního pohledu zastaralém webu ústavu.

Lidé mají stále možnost využívat konkurenční aplikace iRadar a Aladin. Ředitel Rieder ujistil, že ústav bude jejich vývojařům i nadále dodávat informace. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...