Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Kam jdou a dojdou milionáři z Milionu chvilek pro demokracii

  15:02
Přesnější by bylo napsat „milionáři“, chvilkomilionáři či snad demokratičtí chvilkaři. Kratší název zatím kampaň nebo hnutí Milion chvilek pro demokracii nemá. Ale kam přesně míří? Ptá se komentátor MF DNES Miroslav Korecký.
Úterní demonstrace iniciativy Milion chvilek pro demokracii na pražském...

Úterní demonstrace iniciativy Milion chvilek pro demokracii na pražském Václavském náměstí. Přes 120 tisíc lidí žádalo demisi ministryně Marie Benešové a premiéra Andreje Babiše. (4. června 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

I v mém rodném městě Kladně se dnes opět koná demonstrace proti „babišovské totalitě“. Také aby ne, vždyť právě zde žije sama satanova dcera, ministryně spravedlnosti Marie Benešová. Jedním ze svolavatelů a hlavních řečníků na kladenských demonstracích je první náměstek primátora Tomáš Kutil, šéf místního hnutí Kladeňáci. 

To loni v komunálních volbách slibovalo očistit městskou politiku, ale aby po sečtení hlasů mohlo obejít vítěze voleb, spojilo se do koalice právě s těmi „totalitními“ babišovci a k nim přibralo ještě ODS, lidovce a Tomia Okamuru.

Jak vidno, recepty různých regionálních odnoží Milionu chvilek pro demokracii na to, jak zlepšit českou politiku a zachránit u nás demokracii, mohou být velmi rozmanité. Proto soudit dnes cokoliv o profilu, plánech a budoucnosti tohoto protestního hnutí je pouhé věštění z křišťálové koule.

Milionářům či chvilkařům je třeba přiznat slušné organizační schopnosti. Za více než rok činnosti dokázali vytvořit pavučinu místních buněk v půldruhém tisíci obcí, které dnes stačí už jen pokynem z Prahy zaktivizovat, tedy poslat doma do ulic nebo svolat do metropole. Uspořádat stotisícovou demonstraci v centru hlavního města už logisticky není úplná prkotina, stejně jako volit frekvenci, lokaci a témata demonstrací tak, aby se lidem protestování nepřejedlo. 

Dynamiku se organizátorům daří držet, na každé akci se schází víc a víc lidí a vše má triumfálně vrcholit těsně před létem plánovaným čtvrtmilionem na Letenské pláni.

Do karet jim hraje i to, že se jim daří tak trochu parazitovat na étosu listopadu 1989. Jakkoliv je smutně pravdivý facebookový slogan, že v roce 1989 se na Václavském náměstí demonstrovalo za svobodné volby, zatímco v roce 2019 fakticky proti nim.

Jedna Letná proti devíti

Pokud jde o nějakou strategii, je to už horší. Dokud se milionáři soustředili na jeden přesně definovaný a jakžtakž realistický cíl, třeba odvolání Benešové, mělo to nějakou logiku. V takovém případě masový protest může urychlit určitou změnu, jako když byl Zdeněk Ondráček stažen z pozice šéfa Komise pro kontrolu GIBS. Ale chtít na náměstí odvolávat premiéra, který drtivě vyhrál poslední patery celostátní volby a který drží pevnou vládní většinu ve Sněmovně, to je jen snaha revidovat výsledky voleb hlasem ulice. Nota bene když na stole není jakýkoliv alternativní scénář.

V úvahách o tom, kam míří toto hnutí protestu, je zajímavá stále se zvětšující šíře jeho požadavků. Od odvolání konkrétní ministryně přes reformy v justici, vracení evropských dotací, demisi premiéra, na poslední demonstraci už dokonce padaly tak konkrétní požadavky, jako třeba obsazení Rady ČTK. To už hodně přerůstá půdorys protestního hnutí a začíná to spíše připomínat rodící se program nějakého nového uskupení.

Což o to, původní protestní potenciál Babišova hnutí ANO se už značně vyčerpal a jeho protikorupční náboj notně smyly premiérovy dotační kauzy. To nějaký prostor v politickém spektru otevírá. Babišovi se nicméně podařilo za pochodu vyměnit voliče: ti dnešní už tolik nežádají Andreje Čističe, spíše schopného manažera, který zařídí, že se budou mít dobře. A zdá se, že porazit Andreje Dobrotivého nebude žádná legrace.

Ať se to komu líbí, nebo ne, síla protestů je totiž se silou Babišových stoupenců stále nesrovnatelná. Dostat na Václavák sto tisíc lidí z celé republiky vypadá monumentálně, ale čtěme dobře čísla: jen v Praze volilo ve sněmovních volbách ODS, Piráty, TOP 09, STAN, lidovce a Zelené, tedy zřetelně proti Babišovi, více než 350 tisíc lidí. A naopak: dnešní vládní koalici, opřenou o komunisty, volilo zhruba 23 plných Václaváků. A i když přijde příští neděli na Letnou onen ambiciózní čtvrtmilion, devět takových Letných stojí dál za Babišem.

Kdo si troufne porazit stále výrazně neslábnoucího Babiše? Parlamentní opozice se o to snaží už šest let a zatím nedokázala vygenerovat jediného lídra ve stejné váhové kategorii. Může se jím stát Mikuláš Minář, zrzavý mladík v tílku, student teologie pod transparentem s anglicky psanými hesly? Úplně se nezdá, že by to byl ideální typ na to přebrat hnutí ANO jeho spíše starší, sociálně slabší a venkovské voliče.

Zatím tvrdí, že mu jde jen o protest a vše další ponechá politikům, ale nechce se věřit tomu, že by nahromaděný potenciál protestů včetně sítě místních buněk jen tak zahodil. Převezme je některá zavedená strana? Anebo naopak „minářovci“ změní plány, otevřeně vstoupí do politiky a pokusí se vysát neschopný „demokratický blok“?

Do léta se téměř jistě nestane nic. Letenskou plání demonstrace vyvrcholí a přes léto usnou. Na podzim může přijít nová dynamika – pokud se posune dotační kauza, padne obžaloba za Čapí hnízdo nebo třeba sociálním demokratům dojde trpělivost a Babiš bude muset vládu opřít o SPD. To by přivedlo lidi znovu do ulic.

V souvislosti s tím se v minulých týdnech opakovaně diskutovalo o tom, kolik lidí v ulicích už stačí na radikální politickou změnu. Ta otázka je ale nesmyslná. Přijít na Pražský hrad demonstrovat 2 853 389 lidí, Miloš Zeman se bude smát z okna, že jeho volilo 2 853 390. A naopak na pád premiéra, kterému se roztřesou kolena, by stačil tisíc či dva před Strakovkou. Vlády u nás podle ústavy odvolává nová parlamentní většina, za posledních třicet let žádnou nesvrhla ulice. Stejně jako masové protesty nezabránily opoziční smlouvě, úsporným reformám nebo zvýšení důchodového věku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...