Sečteno. ANO je vítězem, skokanem Piráti. ČSSD a KSČM propadly

Sledujeme online   14:00aktualizováno  23:20
Po sečtení většiny okrsků má v deseti krajích nejvíc hlasů ANO, ve Středočeském STAN, v Libereckém Starostové pro Liberecký kraj, v Hradeckém ODS+STAN. Vyjednávání koalic může být obtížné. Nejvíc si polepšili Piráti, uspěli i Starostové a ODS, výrazně ztratila levice –⁠ ČSSD a komunisti. Druhé kolo senátních voleb bude hlavně souboj kandidátů vládních stran s kandidáty opozice.

Nejvíce hlasů v krajských volbách získalo hnutí ANO, druhá byla na počet hlasů ODS, třetí Starostové. Zcela propadla levice, KSČM se nedostane do devíti zastupitelstev ze 13 krajů, ČSSD nebude nejspíš v pěti krajích. Vyjednávání koalic nebude mít vítězné ANO jednoduché. Jistě končí například ve vedení Jihomoravského kraje, kde vznikla už první dohoda na koalici.

Byť jasný vítěz, ANO nemusí už dál vládnout v čele s hejtmanem Ladislavem Oklešťkem například v Olomouckém kraji, kde mají k dohodě blíž Spojenci vedení Marianem Jurečkou a ODS. Také pardubické ANO v čele s poslancem Martinem Kolovratníkem si sice oproti posledním volbám mírně polepšilo, hejtmana mít ale pravděpodobně nebude, neotřesitelnou pozici si nejspíš udrží sociálnědemokratický hejtman Martin Netolický. V Jihočeském kraji sice ANO získalo první příčku, od druhé ODS ho dělilo půl procenta. Vyjednávání zde nebude mít lehké, do zastupitelstva se dostalo sedm subjektů. Podobně těsně zvítězilo hnutí ANO před občanskými demokraty i v Plzeňském kraji.

Téměř jistotu dalšího vládnutí má ANO v Moravskoslezském kraji, kde si jasným vítězstvím post hejtmana stvrdil na další volební období dosavadní šéf kraje Ivo Vondrák. Hnutí v kraji dostalo více než 30 procent hlasů. Vítězství obhájilo výrazně také v Karlovarském kraji. Šanci má i ve Zlínském kraji, kde volby dopadly remízou: KDU-ČSL vedená hejtmanem Jiřím Čunkem dopadla jen půl procenta za ANO. I zde je ale šance, že ani jedna ze stran kraj nepovede.

Výsledky vítězných stran v krajích

Ve vedení by mohl zůstat nejspíš i Martin Půta (SLK) v Libereckém kraji. Starostům chyběl jen jeden mandát k tomu, aby měli nadpoloviční většinu v krajském zastupitelstvu. Naději na křeslo hejtmana si dělá i senátor za ODS Martin Červíček v Královéhradeckém kraji, jehož koalice se STAN a Východočechy porazila ANO.

Koalice TOP 09 zvažuje přepočítání hlasů na Vysočině, neuspěla o jediný

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) naopak vítězství neobhájila, v kraji zvítězili Starostové v čele se starostkou Mnichovic Petrou Peckovou. Zklamáním jsou výsledky voleb pro dosavadního hejtmana Vysočiny, pověřeného předsedu Asociace krajů a poslance Jiřího Běhounka, jeho ČSSD získala v 45místném zastupitelstvu jen šest křesel. Ústeckému kraji po osmi letech nepovládnou komunisté, kteří spadli na pouhých šest procent. Vyjednávání o nové koalici už zahájilo vítězné ANO.

Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu (2020)

Do finále senátních voleb postupují kandidáti ANO a Starostů v deseti obvodech. Adepti Starostů vítězili v osmi z 27 obvodů, zástupci ANO ve třech. Kandidáti ODS byli na prvních dvou postupových místech v deseti obvodech, z toho v pěti na prvním místě. Zástupci KDU-ČSL se prosadili v šesti obvodech, v polovině z nich vítězili.

V senátních volbách se o znovuzvolení uchází 22 z 27 stávajících senátorů, jejichž mandát letos končí. Z prvníhho kola postoupil jen Linhart. Nejvíce mandátů obhajuje vládní ČSSD, a to deset ze 13. Zatím ale do druhého kola postupují jen čtyři její kandidáti. Šest křesel obhajuje KDU-ČSL, čtyři senátoři za STAN a SLK, po dvou ANO, ODS a Senátor 21.

ODS zůstane v klubu 16 členů i v případě, že by letos žádné křeslo nezískala. Podobně Starostové mají jistých 15 členů, lidovecká frakce devět členů a ANO pět senátorů. Nejmenšímu klubu Senátor 21 zůstanou čtyři členové. ČSSD hrozí v případě neúspěchu dokonce zánik frakce v horní komoře.

Reakce stran na výsledky voleb

Jediným vítězem už z prvního kola se stal bývalý starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart. Ve volebním obvodě Děčín získal 53 procenta. Zisk nadpoloviční většiny hlasů mu vynesl senátorský mandát.

Naopak úspěch neměly některé známé tváře. Do Senátu se nedostal například bývalý senátor za ČSSD a později Zemanovce Vladimír Dryml, exministr kultury Vítězslav Jandák (nyní ANO, dříve ČSSD), šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik, podnikatel a někdejší šéf TV Nova Vladimír Železný bývalý ředitel pražské zoo Petr Fejk nebo aktivista za práva handicapovaných Václav Krása v barvách Klausovy Trikolóry. Obhajobě senátorského postu se vzdaluje i sociální demokrat Jiří Dienstbier, vyplývá z průběžných výsledků po sečtení asi třetiny hlasů.

Soumrak levice v krajích

Neúspěšní byli levicoví politici také v krajích, kde vsadili na známé tváře. Ve Středočeském kraji v zastupitelstvu vůbec nezasedne ČSSD. Pod vedením lídra Robina Povšíka, náměstka ministryně práce a sociálních věcí a syna odborářského předáka v mladoboleslavské škodovce, dosáhla strana 4,5 procenta.

Naprostý propadák ČSSD a KSČM, hodnotí výsledky voleb politologové

Komunista Zdeněk Ondráček sice v Královéhradeckém kraji sám obdržel tisícovku preferenčních hlasů, KSČM ale skončila za branou krajského zastupitelstva. Někdejší sociálně-demokratický hejtman a vlivný člen vedení ČSSD Jiří Zimola inkasoval se svým hnutím Změna v Jihočeském kraji sotva dvě procenta. Zato sociální demokraté ve své někdejší voličské baště – v Moravskoslezském kraji sice získali pouhých pět procent hlasů. Přesto pravděpodobně usednou ve vedení kraje.

Připraveni vyjednávat

Hnutí ANO ovládlo deset krajů. Premiér a předseda hnutí Andrej Babiš uvedl, že měl z voleb obavy kvůli mediální masáži a stálé kritice vlády. Jediným programem opozice je porazit Babiše ve sněmovních volbách, míní. „Všichni proti vítězi, všichni proti ANO a o tom budou i parlamentní volby za rok. O to cennější je, že jsme dostali tolik hlasů,“ řekl k výsledkům voleb. Do vyjednávání o koalicích regionálním lídrům ANO prý mluvit nebude.

Úspěch zaznamenali v krajských volbách Piráti, získali dvacetkrát víc mandátů něž v předchozích volbách. „Chtěli jsme mít sto zastupitelů, máme jich přes sto, včetně koalice v olomouckém kraji, kde jsme kandidovali se Starosty,“ raduje se předseda Pirátů Ivan Bartoš. Jeho strana je nyní připravena vyjednávat o krajských koalicích. Do druhého kola postoupili za Piráty nebo s jejich podporou tři kandidáti.

Prolomit dlouholeté prokletí, kdy po krajských volbách nezískala křeslo hejtmana, chce nejsilnější opoziční strana ODS. „Nemáme hejtmana, co si vybavuji, už od roku 2008. To už je dost dlouho. Pro nás je jasným cílem a úspěchem hejtmana zase mít,“ řekl iDNES.cz šéf ODS Petr Fiala.

Výsledky hnutí STAN jsou podle jejich šéfa Víta Rakušana solidní. Uznává, že hnutí ANO zaznamenalo úspěch, demokratická opozice ale podle něj posiluje svoji pozici. „Jsme rádi, že hnutí STAN je politickým subjektem, který ukázal, že může hnutí ANO konkurovat,“ okomentoval průběžné výsledky Rakušan.

Sociální demokraté budou mít zastupitele v osmi krajích, velmi si pohoršili v celkovém počtu mandátů. Obhajovali deset ze 13 senátorských křesel, do druhého kola postupují ale jen tři kandidáti strany. Předsedu ČSSD Jana Hamáčka výsledky prý nepřekvapily a nedají se interpretovat jako prohra vlády, kopírují průzkumy veřejného mínění, dodal. Hamáček věří, že ČSSD bude u vlády ve třech krajích.

Lidovci chtějí obhájit své mandáty v krajských a senátních volbách. Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka chce také, aby strana získala zastupitele ve všech krajích.

TOP 09 bude mít své zástupce v jedenácti ze třinácti krajů. V lerošních volbách do krajských zastupitelstev strana kandidovala pouze v koalicích. „My jsme dokázali, že jsme schopní se domluvit, je pro nás důležité, aby hlasy nepropadaly, aby se netříštily síly a také je to určitá předzvěst toho, že se chceme podobně spojovat i pro ty volby stěžejní, které nás čekají za rok, tedy volby do Poslanecké sněmovny,“ vysvětlovala postup předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Předseda KSČM Vojtěch Filip označil volební debakl komunistů v senátních a krajských volbách za velkou ztrátu. Komunisté získali zastupitele pouze ve čtyřech krajích, do druhého kola senátních voleb nepostoupil žádný z jejich kandidátů. V senátních volbách pohořela jak šéfka rozpočtového výboru Miloslava Vostrá v kladenském obvodě. Podobně neúspěšný byl i předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik, který je nyní s těžkým úrazem v nemocnici.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie považuje podle svéhopředsedy Tomia Okamury za úspěch, že hnutí získalo v krajských volbách zhruba dvojnásobný počet zastupitelů oproti minulým volbám, i když namísto deseti krajů uspělo jen v devíti. V těch senátních, kde žádný z 26 kandidátů hnutí nepostoupil do druhého kola, mají podle Okamury výhodu „tradiční strany“.

Hnutí Václava Klause Trikolóra ve volbách pohořelo. Za úspěch Klaus považuje výsledek ve Zlínském kraji získalo hnutí zhruba šest procent hlasů, což jsou dva mandáty. Do zastupitelstva kandiduje v koalici se Soukromníky a Nezávislými, kandidátku vede lékař Jaromír Bernátek. „My jsme chtěli zapsat Trikolóru na politickou mapu,“ prohlásil Klaus, který celkový výsledek hnutí komentovat nechtěl.

Údajné uplácení a vadné lístky

Volební účast byla 36,7 procenta v senátních volbách, do krajů přišlo volit 37,9 procenta voličů. V posledních krajských volbách byla účast 34,6 procenta. Rekordní byly volby v roce 2008, kdy hlasovalo 40,3 procenta voličů.

Na průběh voleb dohlíželi i policisté. Kromě několika drobných incidentů se volební dny podle policie obešly bez větších problémů. Náměstek ministra vnitra Petr Mlsna Radiožurnálu řekl, že komise zaznamenaly pouze jeden případ, kdy si volička odmítla nasadit roušku.

Policie prošetřuje podnět na možné podezření na kupčení s hlasy v Bílině na Teplicku. „Byla to jediná mimořádná událost,“ uvedla mluvčí policie Jana Slámová. V Bílině se možným kupčením s hlasy zabývali policisté opakovaně už v minulosti, naposledy při komunálních volbách v roce 2018.

Na Karvinsku policisté prověřovali možné narušení regulérnosti voleb. Policejní mluvčí sdělil, že důvodem bylo údajné uplácení voličů, někdo lidem vyplácel peníze za volbu konkrétního politického subjektu. Další případ řeší policie v Moravskoslezském kraji, kde byli údajně sváženi voliči organizovaně, řekl Mlsna.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  15:13

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Pellegrini se přel s Korčokem v první debatě. Vyčítali si Fica i Matoviče

28. března 2024  15:12

Slovenští prezidentští kandidáti Ivan Korčok a Peter Pellegrini se ve čtvrtek střetli v rozhlasové...

Z dětského domova na ulici. Praktický život vás nenaučí, vzpomínají dospělí

28. března 2024

Premium Vycházet s penězi, umět si uvařit a postarat se o sebe, navazovat zdravé vztahy, zodpovědně...

VIDEO: Australské město vyděsila hromadná rvačka, mladým zakázalo vycházet

28. března 2024  14:52

Australské úřady ve městě Alice Springs vyhlásily na dva týdny noční zákaz vycházení pro mladistvé....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...