Klaus zbrzdil úvahy o nové koalici

  9:59
P r a h a - Předseda ODS Václav Klaus poněkud zbrzdil úvahy o tom, že by jeho strana mohla vypovědět opoziční smlouvu s ČSSD a sestavit čtyřčlennou "koalici odpovědných", jak o tom mluvil místopředseda strany Miroslav Beneš. "Mračím se na některé své kolegy. Ti jen popisují, koněm se táhne tak a tak, dámou se táhne tak a tak, věží se táhne jinak. Všechno to jsou jen varianty, které stojí před námi," prohlásil Klaus dnes ráno v Českém rozhlase.

"Vidíme, že se některé věci začínají točit v kruhu, a dospěli jsme k závěru, po velmi zralé úvaze, že je potřeba ten kruh trochu rozetnout a pohnout se zase dopředu," zdůvodnil páteční upozornění své strany sociálním demokratům, podle něhož vládnou špatně.

Podle předsedy ODS je případná velká koalice ČSSD a ODS jednou z možných variant, která však není "na pořadu dne". Podobně Klaus zhodnotil i možnost předčasných voleb. "Já bych na ně moc nevěřil. A jakkoli na nás všichni útočí z hlediska našeho údajného euroskepticismu, který jim vymlouváme a říkáme, že se jedná o eurorealismus, tak já bych chtěl říci, že jestli někdo chce definitivně prohrát to, aby ČR byla v první vlně připojení k EU, tak ať vyvolává předčasné volby," poznamenal v rozhlase Klaus. Podle něj totiž volby na rok zbrzdí práci parlamentu i vlády.

DOSAVADNÍ VÝVOJ
ODS uvažuje o čtyřčlenné koalici
Občanská demokratická strana uvažuje o tom, že vypoví opoziční smlouvu, tím svrhne vládu Miloše Zemana a vyvolá jednání o sestavení nového kabinetu, v němž by se mohly sejít všechny parlamentní strany s výjimkou komunistů.

Potvrdil to v pondělí místopředseda ODS Miroslav Beneš. "Teď chceme zahájit jednání o vypovězení opoziční smlouvy," uvedl. Co by mělo následovat? "Uvažovali jsme o všech možnostech, které se kdy objevily v tisku, ale uvažovali jsme ještě o další variantě, což je koalice odpovědných." Ta by podle Beneše měla čelit rostoucímu vlivu komunistů, jejichž preference dosáhly dvaceti procent.

Ostatní politické strany prozatím nápad ODS nechtěly komentovat, protože jim ho Klausova strana ještě oficiálně nesdělila.

Reagovat nechtěl ani předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, s nímž má předseda ODS Václav Klaus ve středu nebo ve čtvrtek hovořit o případném vypovězení opoziční smlouvy. "Dokud jsme tyto představy oficiálně neslyšeli, nebudeme reagovat na žádné mediální výkřiky kohokoli z ODS," prohlásil Zeman.

"Zatím jsou to jenom spekulace a myslím, že je to jen tanec a ODS uzavře velkou koalici s ČSSD," soudí místopředseda unie Vladimír Mlynář. Podle něho by široká koalice nahrávala pouze komunistům, kteří by zůstali jako jediná parlamentní strana v opozici. Mlynář si toto řešení dovede představit jen jako nouzové do předčasných voleb.

Místopředseda Beneš včera zřejmě prozradil to, o čem Klaus ještě v neděli po schůzce s prezidentem Václavem Havlem mluvil jako o nestandardním řešení, které zatím nechce zveřejnit: "Máme varianty, které nejsou považované za úplně očekávané. Ale opravdu vám víc neřeknu." ODS přichází s návrhem na nové vládní uspořádání rok a čtvrt po podpisu opoziční smlouvy, v době, kdy má sněmovna hlasovat o rozpočtu na příští rok, kdy se očekává ekonomické oživení, ale zároveň i kritický posudek Evropské komise a chystá se privatizace strategických podniků.

Široká koalice? Záminka, tvrdí strany
Občanská demokratická strana svým nejnovějším návrhem na vznik široké koalice nekomunistických stran rozšířila počet možností, kam se budou dál vyvíjet jednání o dalším osudu a podobě vlády.

A z výroků politiků zatím vyplývá, že vyloučit nelze ani jednu možnost.

Kromě široké koalice ODS, ČSSD, lidovců a Unie svobody mohou tak být ve hře v případě demise Zemanova kabinetu i všechny dosud zmiňované možnosti:
- koalice ODS, Unie svobody a lidovců;
- koalice ČSSD, unie a lidovců;
- dvoukoalice ČSSD a ODS;
- počítat je nutné i s předčasnými volbami.

Lidé z KDU-ČSL a Unie svobody, kteří by se podle ODS měli také podílet na sestavení budoucí vlády, příliš nevěří, že by jednobarevný Zemanův tým mohla vystřídat stabilní vládní "antikomunistická" koalice demokratických stran. Někteří z nich rozhovory na toto téma neodmítají (zejména lidovci), jiní je rovnou považují za odsouzená k neúspěchu (zejména Unie svobody). Ale všichni shodně říkají: Je to jen záminka občanských demokratů pro vytvoření velké koalice se sociálními demokraty.

O smyslu koalice odpovědných, jak ji nazývá místopředseda ODS Miroslav Beneš, pochybuje místopředseda lidovců Cyril Svoboda: "Dohoda těchto stran nemůže vést k dynamické dlouhodobé spolupráci. Země potřebuje spojenectví, které přesahuje rok 2002." Unie svobody a lidovci se nedávno navíc podpisem Svatováclavské čtyřkoaliční dohody (společně s ODA a DEU) shodli, že do voleb nebudou vyjednávat o vládních koalicích s ostatními stranami. A jako řešení stále častěji zmiňují předčasné volby.
"Jakkoli jsou případné nové volby jedním z posledních řešení, nelze je vyloučit," zopakoval včera místopředseda unie Karel Kühnl.

Předseda unionistů Jan Ruml odmítl argument, že by společná koalice demokratických stran mohla zabránit rostoucímu vlivu KSČM. "ODS tohle zdůvodnění zkusí, aby nakonec mohla udělat velkou koalici s ČSSD," tvrdí Ruml.

Vznik velké koalice, která byla pro ČSSD a ODS před loňskými volbami tabu, připustil ve včerejších Lidových novinách i premiér Miloš Zeman: "Politik nikdy nemá říkat nikdy. Když jsem vám řekl, že všechny možnosti jsou otevřené, odpověděl jsem i na tuto otázku. Považuji to ale za krajní řešení."

Předseda ODS Václav Klaus na otázku, zda zvažuje společnou vládu se sociálními demokraty, po nedělní schůzce s prezidentem odpověděl: "Řekl jsem vám, že máme několik variant, a kdybych vám řekl tuto variantu, tak bychom si vyprázdnili všechny další možnosti."

Místopředseda ODS Beneš: Uvažujeme o koalici odpovědných
Místopředseda ODS Miroslav Beneš zatím jako jediný politik Klausovy strany vysvětlil, co se skrývá za výzvou sociálním demokratům k vážnému jednání o opoziční smlouvě.
"Jdeme jednat o jejím zrušení," řekl Beneš. ODS podle něho přichází i s novým návrhem sestavení vládní koalice všech demokratických stran.

Můžete potvrdit, že ODS zvažuje i možnost sestavení vládní koalice se sociálními demokraty?
"Uvažujeme v rámci všech možností, které jste vždycky uváděli na stránkách tisku. Tedy široká koalice ODS a ČSSD, koalice ostatních stran bez ODS, pravostředová koalice s ODS. A uvažujeme ještě o jedné variantě, což je koalice odpovědných. To znamená, že když komunisté jdou tak nahoru, tak strany, kterým jde o demokracii, by se měly dát dohromady. Byť by to bylo krkolomné, něco by bylo neřešitelné kvůli programové neslučitelnosti, ale na této bázi by se něco mohlo odehrát. Nicméně musím přiznat, že mě zarazily reakce předsedů lidovců a Unie svobody na naše prohlášení. Místo toho, aby na to vážně zareagovali, začali se tomu smát a házet to přes palubu."

A myslíte, že měli na co vážně zareagovat? Vy jste přece dosud neoznámili, co zamýšlíte?
"My jsme přece v pátek řekli, že chceme zahájit jednání o vypovězení opoziční smlouvy."

Řekli jste, že přišel čas k zásadnímu obratu a že nastaly důvody k jednání...

"...podle článku deset opoziční smlouvy, a ten mluví o jejím vypovězení."

Co si slibujete od tak široké vlády, jíž by se účastnili sociální demokraté, vy, lidovci, Unie svobody? Že to zabrání růstu popularity komunistů?

"Já si především myslím, že kdyby všichni zcela jednoznačně deklarovali, že s komunisty nemají nic společného, tak by si lidé možná uvědomili, že když se s komunisty nikdo nespojí, tak mohou slibovat, co chtějí, a je to k ničemu. Taky by si lidé připomněli - když bude těch deset let po listopadu 1989 -, v jakém stavu komunisté zemi po čtyřiceti letech zanechali. Možná, že když někdo kritizuje, jaké byly chyby v privatizaci, tak by jim došlo, že nebýt komunistů, tak ty chyby nebyly, protože by privatizace být nemusela."

Zmínil jste deset let po pádu komunistického režimu. Neberete tedy svůj návrh jako symbolické gesto?

"O symbolická gesta nejde. Naším cílem je pokusit se o změnu politické situace v zemi. Zahájili jsme jednání o vypovězení opoziční smlouvy a kromě té škály variant, které zde už byly popsány, přidávám ještě jednu variantu."

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Česká armáda chce sebevražedné drony za miliardy. Inspirovala se na Ukrajině

29. března 2024  16:12

Takzvanou vyčkávací munici by si ráda do své výzbroje pořídila česká armáda. Inspirací je současné...

Rusko drony ničilo ukrajinskou energetiku, Kyjev kontroval napadením Belgorodu

29. března 2024  8:40,  aktualizováno  15:10

Sledujeme online Rusko v noci na pátek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození...

Kalifornská policie sdílela fotky podezřelých s hlavou z lega, firmě to vadí

29. března 2024  15:04

Policejní oddělení kalifornského města Murrieta začalo na sociálních platformách sdílet fotky, na...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...