Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klause vyloučili z ODS, zaniklo mu i členství v poslaneckém klubu

  14:33aktualizováno  17:30
Poslanec Václav Klaus mladší už není členem ODS ani jejího poslaneckého klubu. „Václav Klaus mladší svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozuje dobré jméno ODS a dělá to i přesto, že byl několikrát varován, poté co dostal něco, co jsme nazvali žlutou kartou,“ řekl po jednání výkonné rady šéf strany Petr Fiala.

Poslanec Václav Klaus mladší | foto:  Michal Šula, MAFRA

„Důvodem zrušení jeho členství je dlouhodobé nerespektování hodnot, principů a programu ODS, jeho veřejné útoky na členy poslaneckého klubu ODS a další kolegy ze strany, podpora protikandidáta Občanské demokratické strany v senátních volbách, jeho kontroverzní výroky, které jsou v rozporu s programem ODS. Václav Klaus mladší otevřeně podporuje vystoupení České republiky z Evropské unie, zpochybňuje účast vojáků Armády České republiky ve vojenských misích, účastní se akcí pořádaných problematickými organizacemi. Václav Klaus mladší navíc veřejně deklaruje, že v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu nebude volit kandidátku ODS,“ vyjmenoval důvody vyloučení Klause mladšího šéf ODS Fiala.

16.března 2019 v 17:30, příspěvek archivován: 16.března 2019 v 18:05

V.Klause ml. jsem přivedl k ODS já, i přes výhrady některých mých kolegů. To, že poté nebyl loajální ke mně, bych bez problému přešel. Že však není loajální k ODS, k jejímu programu, hodnotám a principům však nadále přecházet nelze. I proto mu dnes VR ODS zrušila členství v ODS.

„Kdybych byl předsedou strany a měl tam řadového poslance, profesora Fialu, nikdy bych ho nevylučoval, nebál se, že mě zastíní nebo mi to pokazí nebo že má jiné názory,“ reagoval Klaus mladší.

„Toto je zároveň moje poslední poznámka k ODS. Politiku vnímám jako hájení názorů, zastupování občanů. Někdy i odvahu být sám. Nesnáším politiku typu ‚Franta je hloupý nebo arogantní nebo špatný - proto volte mě‘.  Budu se snažit nabízet vize, pozitivní program a slibuji ‚neměnit své názory‘ - například budu vždy hájit suverenitu republiky, i kdybych byl z 10 milionů lidí poslední,“ napsal na svém Facebooku.

Přidal poznámku, že se k ODS nebude vyjadřovat také z důvodu, že se spoustou jejích členů budu v budoucnosti spolupracovat. „Nejenom s těmi, co mě podpořili v posledních dnech,“ napsal Klaus, který nebyl na jednání výkonné rady ODS pozván. Už v týdnu nevyloučil vznik nové strany, kdyby byl z ODS vyloučen.

I bývalý prezident Václav Klaus starší k založení nové pravicové strany vyzval. „Rozhodnutí vedení ODS, respektive jejího poslaneckého klubu, mne nepřekvapilo. Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno, nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce. Jejich cesta k politické bezvýznamnosti je zcela přímočará. Dříve či později musí vzniknout nová, skutečně pravicová strana,“ uvedl Klaus starší.

Jednomyslné rozhodnutí vedení ODS

Rozhodnutí vedení ODS bylo v sobotu jednomyslné. Proti vyloučení chtěl původně hlasovat poslanec a člen výkonné rady Jan Skopeček, ale nakonec chyběl. Musel totiž s dítětem na pohotovost. Řekl ale ještě před hlasováním iDNES.cz, že pokud bude Klaus vyloučen, neodejde s ním z poslaneckého klubu občanských demokratů.

„Předpokládám, že se najde většina pro jeho vyloučení ze strany,“ řekl iDNES.cz už před jednáním zdroj blízký vedení strany. Trpělivost s Klausem špičkám ODS přetekla po jeho vystoupení ve Sněmovně.

Fiala vyzval Klause k odchodu z klubu po jeho vystoupení ve Sněmovně, jejíž jednání přirovnal k židovskému výboru rozhodujícímu za druhé světové války, kdo půjde do nacistického transportu za druhé světové války hned a kdo až později. 

„Nezlobte se, mně to připomíná, my jsme jak židovský výbor, když nám řekli, že máme vypravit transport a my jenom tak jako rozhodujeme, že teda ty nemocné ženy ještě nepošleme, ty půjdou až příštím vlakem. Ale jinak děláme to, co nám řeknou,“ řekl Klaus mladší. Šéf ODS Fiala se za to obratem jménem své strany omluvil.

24. května 2013

„Václav Klaus se stále více vzdaluje hodnotám a kultuře ODS a myslím, že některé jeho výroky jsou i za hranicí zdravého rozumu,“ uvedl pro iDNES.cz předseda ODS Petr Fiala.

„Chování Václava Klause mladšího překročilo únosnou hranici,“ řekl iDNES.cz také člen výkonné rady ODS, exministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který dříve také stranu vedl.

Jsme srdcem Evropy, ukázala ODS volební slogan i své nové plány s daněmi

„Počkám si na diskusi na výkonné radě. Vylučování považuji za nešťastné, ale stejně tak považuji za nešťastná a poškozující jeho některá vyjádření, Jsem týmový hráč, můžeme se pohádat, můžeme mít rozdílné názory, ale myslím, že pak bychom měli hlavně táhnout všichni za jeden provaz. Pokud ale někdo nechce být součástí týmu, neměli bychom mu v tom bránit,“ řekl bývalý policejní prezident Martin Červíček.

Za Klause se tento týden na Facebooku postavila poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková.  „Václav Klaus je jednoznačně tváří strany. Jako osobnost samozřejmě řadu lidí štve - někdo na jeho úspěchy žárlí, někoho provokuje jeho sarkasmus, někoho štve už jen to, že je Klaus. Mě ale zajímá něco jiného: jsou jeho hodnoty v souladu s hodnotami, na kterých ODS vznikla? Hájí svobodu, trh, hájí suverenitu naší země? Není co řešit,“ napsala Majerová Zahradníková po výzvě klubu ODS, aby Klaus mladší odešel. Majerová Zahradníková přitom na jednání poslaneckého klubu nebyla.

Klaus zpochybňoval působení vojáků v Afghánistánu

Vyloučení Klause nebyl bleskem z čistého nebe, „Měl už od loňska žlutou kartu,“ řekl před jednáním výkonné rady zdroj blízký ODS. Tu Klaus mladší dostal, když loni v srpnu zpochybnil v rozporu s názorem ODS působení českých vojáků po boku spojenců v Afghánistánu, „Bojovat a umírat v cizích zemích čeští vojáci se souhlasem vlády a parlamentu mohou. Mělo by to mít ale nějaký jasný důvod a cíl. Já ho, promiňte, v Afghánistánu nevidím. Je to země mnoho tisíc kilometrů daleko,“ napsal tehdy Klaus.

„Co říká Václav Klaus mladší, je na hraně toho, co je únosné,“ prohlásil pak v reakci člen nejužšího vedení strany, místopředseda ODS a šéf senátního klubu Miloš Vystrčil.Klaus mladší také na Praze 2 podpořil do Senátu proti kandidátovi ODS Vladimiru Kratinovi kandidáta SPD Ladislava Jakla, dlouholetého blízkého spolupracovníka exprezidenta Václava Klause staršího.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Byla tam snaha mě zpochybnit, řekla Hynková Vrbová u soudu s Cimickým

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  16:18

Je důležité, aby se na oběti sexuálního násilí nahlíželo jako na ty, kterým se má věřit, ne je...

Na sídlišti v Písku někdo zastřelil ročního psa, majitel se teď bojí o děti

23. dubna 2024  16:15

Neznámý člověk za bílého dne střelil vzduchovkou mladou fenku na zahradě na píseckém sídlišti...

Munice, která spustila evakuaci ve Skvrňanské ulici v Plzni, byla nefunkční

21. dubna 2024  20:30,  aktualizováno  23.4 16:14

Policie kvůli nálezu munice ve Skvrňanské ulici v Plzni evakuovala v neděli okolní byty i okolí. V...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...