Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Policie šetří kamenolom v Lánech. Miliony tekly i do firmy bez majitele

  1:31
Policie vyšetřuje kamenolom v sídle prezidenta, na který MF DNES už upozornila. Zároveň se ukazuje, že ze stamilionové zakázky na zpevnění svahů, za níž už policisté šéfa Lán Miloše Baláka rovnou stíhají, plynula část milionů do firmy s neexistujícím vlastníkem, která jinak prodává myslivecké potřeby. A Balák chodí v jejích košilích.
Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (20. února 2018).

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář (20. února 2018). | foto:  Michal Šula, MAFRA

Redakce před časem informovala, že stíhaný šéf Lán Miloš Balák proměnil oboru v sídle prezidenta v kamenolom. Obviněné firmě Energie za uplynulé dva roky postupně prodal na dva a půl tisíce náklaďáků kamene vytěženého v Lánech. Hrad dokonce usiloval o to, aby v chráněné oblasti uprostřed více než sto let starého lesa vznikl řádný lom větší než pražské Václavské náměstí. 

Kancléř Vratislav Mynář jménem prezidentské kanceláře za text o prodeji kamene na MF DNES podal žalobu, protože podle něj poškozuje dobré jméno Hradu.

Pro Mynáře je zájem policie o Lány mimořádně citlivá věc. Když předloni v létě elitní policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali v Lánech, pokazilo mu to oslavu narozenin. Místo veselení musel totiž obratem zjišťovat, proč policisté zadrželi a následně obvinili přímo Baláka, který sídlu prezidenta šéfuje a Mynář ho dříve osobně vybral a dosadil.

Část zakázek  z Lán navíc plynula sponzorům kampaně Miloše Zemana či rovnou blízkým Mynáře.

„Víc to připravit nemůžu“

Podle nynějšího zjištění MF DNES přitom policisté v oboře při zásahu nepátrali jen po důkazech o manipulaci zakázky na zpevnění břehů lánské vodní nádrže Klíčava, za něž pak začali stíhat Baláka i kladenskou firmu Energie, která stamilionovou zakázku získala. 

Z úředních dokumentů, které v Lánech předložili, je totiž dle několika zdrojů redakce jasné, že se pídí právě i po tom, za jakých okolností se tam těží kámen.

Hovory o kameni z odposlechů vyšetřovatelé dokládají i manipulaci zakázky na zpevnění břehů. Policisté měsíce předtím, než Lány tendr na stamilionové práce vůbec vypsaly, odposlouchávali nejenom Baláka, ale i manažera stíhané stavební firmy Energie Libora Tkadlece. I on je nyní stíhán. 

Dle vyšetřovatelů celou zakázku od začátku plánovali o desítky milionů korun předraženou. A Energie ji vyhrála podle policistů zejména proto, že ji místo Lesní správy Lány fakticky pořádala ona.

„Jestli tohle nevyjde, tak pak už jsou u nás debilové, protože víc už to připravit nemůžu (...). Zadání, to jsem kompletně vymyslel, aby se odbouraly ty menší firmy (...). A hlavně to mám udělaný tak, že polovina se toho dělat nebude a může se vyfakturovat,“ zachytili třeba policisté, jak se Tkadlec po telefonu chlubí jednomu ze svých spolupracovníků, že v sídle prezidenta manipuluje zakázku za čtvrt miliardy korun.

Kauza Lány

  • Šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka a manažera kladenské stavební firmy Energie – stavební a báňská policie obvinila předvloni v červnu. Z manipulace zakázky za desítky milionů korun na zpevnění břehů vodní nádrže Klíčava, která je přímo v oboře.
  • MF DNES zjistila, že zpevňovací práce za stamiliony nebyly podle posudků geologů vůbec potřeba.
  • Mynář to označil za nesmysl. Pak ovšem další zpevňování za 40 milionů zastavil. Hrad přesto tvrdí, že práce jdou dle plánu.
  • Podle analýzy MF DNES navíc stovky milionů ze sídla prezidentů putovaly k firmám, které mají blízko k hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi nebo lidem, které do Lán dosadil. Propojení na někoho z Hradu či jiné nesrovnalosti našla MF DNES u zhotovitelů 25 zakázek za téměř 440 milionů.
  • Pro Lány pracovali například právníci, kteří předtím Mynářovi radili s dotacemi na jeho penzion, nebo sponzoři kampaně Miloše Zemana či jejich dcera.
  • Balák také v posledních letech vyplatil více než osm milionů korun skupině neprůhledných firem za myslivost nebo pěstební práce. Společnosti mají ukrajinské majitele a latinské názvy, ale také většinou sídlí v jednom paneláku
  • Policie přitom v Lánech šetří i další zakázku. Detektivy zajímá podle nich násobně předražené oplocení.
  • Manažer Tkadlec si dirigoval i to, jak bude vypadat projekt, podle kterého následně Energie stavěla. A ladil, jak do něj napsat, že se musí stavět z kamene těženého v Lánech, který lesní správa prodá Energii. Aniž by antimonopolní úřad kvůli takové podmínce soutěž zrušil jako diskriminační.

    „Jim teď musím překopat to zadání, oni furt z místního kamene. Ne to nemůže bejt, protože pokud budeme lom provozovat my, tak by to mohli napadnout a shodit tu soutěž. To musí být druh kamene místního výskytu,“ vykládal zhruba rok před předloňským červnovým zásahem policie v Lánech do telefonu manažer Energie Tkadlec svému spolupracovníkovi.

    A projektant placený z rozpočtu prezidentské kanceláře – ale úkolovaný soukromou firmou – pak policistům u výslechu skutečně řekl, že na žádost Tkadlece formulaci „kámen místního původu“ do projektu zanesl.

    Podivuhodně výhodný obchod

    Lesní správa Lány následně opravdu uzavřela vloni a předloni bez výběrového řízení s Energií hned dvě smlouvy na prodej kamene.

    V nich se píše, že jde o kamenivo, které předtím ta samá firma vytěžila při rozšiřování cesty kolem Klíčavy. Celkem 17 tisíc krychlových metrů stíhaný šéf Lán obviněné firmě přiklepl podivuhodně výhodně – za méně než čtvrtinu běžné prodejní ceny. Za třicet tisíc tun zaplatila v součtu ani ne dva miliony korun.

    Balákův nadřízený, kancléř Mynář, ale argumentuje, že je levný proto, že firma na vlastní náklady kámen musela například odstřelit či nadrtit a vytřídit.

    Nic z toho ale ve smlouvách není. Dokumenty naopak naznačují, že za obdobné práce při rozšiřování cesty, při kterých měl kámen vzniknout, dostala Energie separátně zaplaceno.

    Mynář stíhaného šéfa Lán neodvolá

    V jaké fázi prošetřování obchodu s kamenem nyní je, dozorující pražské Vrchní státní zastupitelství nekomentuje. V kauze zpevňování vodní nádrže Klíčava totiž sice už šéfa lánské obory Baláka, manažera stavební firmy Energie i samotnou firmu obvinilo, kámen a další lánské zakázky však jsou pořád ve stadiu vyšetřování. A to je ze zákona neveřejné.

    Šéf lánské obory Miloš Balák.

    A Mynář v prohlášení, které těsně před Vánoci nechal zavěsit na web Hradu, zdůraznil, že ani policejní odposlechy pro něj nejsou důvodem, aby šéfa obory, který rozadává další zakázky v součtu za stovky milionů, odvolal. 

    „Všechny zakázky Lesní správy Lány jsou řádně vysoutěženy v souladu s platnými zákony,“ reagoval Mynář. A znovu odmítl stíhaného šéfa Lán odvolat. „Do doby řádného rozhodnutí nezávislého soudu není důvod,“ dodal kancléř Miloše Zemana.

    Miliony ze stíhané zakázky do firmy s neexistujícím majitelem

    Navzdory zásahu elitních detektivů Hrad pod dohledem stíhaného šéfa obory pokračoval i v budování břehů v Lánech. Z informací, které lesní správa dle zákona musela zveřejnit, je patrné, že jen v roce 2017 vyplatila z veřejných peněz za zakázku, kterou policie považuje od začátku za zmanipulovanou a záměrně předraženou, na 70 milionů korun. A to i kladenské firmě Energie, která dříve sponzorovala basketbalový klub, který Balák vedl.

    Práce vysoutěžilo sdružení Energie s libereckou firmou Syner. Skutečné dělení peněz bylo ale jiné. V roce 2017 minimálně sedm milionů korun, které kancelář prezidenta z veřejných peněz za zakázku zaplatila, skončilo dle zjištění MF DNES v tajemné společnosti Piratex Trading.

    Dle zákona totiž firma, která veřejnou zakázku získala, musí ve věštníku zakázek zveřejnit společnosti, které si vzala jako subdodavatele, pokud jim připadlo víc než deset procent z vyplacených veřejných peněz.

    A tak se ukazuje, že Energie se o miliony podělila s firmou, která jinak jako jediné dohledatelné podnikání má prodej mysliveckých potřeb. Nemá web a veškerá s ní spjatá telefonní čísla jsou odpojená.

    Navíc má neexistujícího vlastníka. V obchodním rejstříku totiž jako jediného společníka uvádí střelecký klub Trefa Unhošť. Ten je sám ale už z obchodního rejstříku dávno vymazaný. 

    „Už od roku 2009 nám neplatili poplatky za členství,“ uvedl důvod Jiří Streir, šéf Českého střeleckého svazu, který byl v rejstříku uveden jako oficiální zakladatel spolku.

    Dle něj posledním evidovaným správcem spolku byl Michal Krejčík. Jeho jedným dohledatelným bývalým podnikáním je provozování střelnice společně s někdejším sponzorem Jiřího Paroubka Jaroslavem Andresem. 

    Někdejší majitel bezpečnosní agentury Krejčík vystupoval v minulosti na základě plné moci i za Piratex. Kdo firmu nyní ovládá, ale není možné zjistit. V rozporu se zákonem totiž nezveřejňuje účetní závěrky. A to ani jedinou za celou svou existenci.

    Dodávky košil do Lán stejnou firmou? „Nesouvisí“

    Energie na dotaz, kvůli jakým pracím se s Piratex Trading o veřejné miliony podělila, neodpověděla. Šéf Lán Balák MF DNES řekl, že sám netuší, jaké práce na svazích firma dělala.

    „To nevím. To je otázka na Energii, která je za své subdodavatele zodpovědná,“ uvedl Balák.

    Přesto nakonec na přímý dotaz připustil, že firmu zná. Piratex Trading totiž také vloni na podzim přímo od Baláka získala zakázku na dodávku stovky mysliveckých košil do Lán. 

    „To s tím nijak nesouvisí. Firma byla řádně vybrána v poptávkovém řízení,“ dodal Balák s tím, že jméno toho, s kým Lány jednaly, si nevybavuje. Vše je podle něj přesně podle zákona.

    Stejně se hájil i v případě, když MF DNES informovala, že v posledních letech vyplatil více než osm milionů korun skupině dalších neprůhledných firem za myslivost nebo pěstební práce. Společnosti mají ukrajinské majitele a latinské názvy, ale také většinou sídlí v jednom paneláku.

    Mynář kvůli stíhání tlačil na soudce i ministra

    Stíhání Baláka za údajnou manipulaci stamilionové zakázky na zpevnění břehů se po roce a půl blíží do finále. Policie čekala na znalecké posudky stavby, které už má.

    V práci vyšetřovatelům nezabránily ani aktivity Mynáře, který dle několika zdrojů MF DNES tlačil na tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby proti stíhání podal námitku k Nejvyššímu soudu.

    Ještě před tím se Hrad v záležitosti neúspěšně obrátil i na Ústavní soud. A týdeníku Respekt nyní řekl ústavní soudce Vojtěch Šimíček, který o záležitosti spolurozhodoval, že kancléř prezidenta se s ním rozhodnutí snažil předtím, než padlo, probírat. Mynář jakýkoliv nátlak na justici či ministra popírá.

    20. února 2018

    Eurovolby 2024

    Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

    • Nejčtenější

    Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

    22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

    Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

    Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

    18. dubna 2024

    Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

    21. dubna 2024  16:37

    Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

    Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

    22. dubna 2024  10:27

    Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

    {NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

    {POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

    Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

    19. dubna 2024  15:44

    Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

    Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

    25. dubna 2024

    Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

    Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

    25. dubna 2024

    Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

    Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

    25. dubna 2024

    Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

    Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

    24. dubna 2024  22:47

    Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

    Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

    Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

    Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

    Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

    Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

    Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

    Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

    Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

    Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

    Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...