Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Negry na tebe! Okamurovi příznivci na webu útočí na redaktorku rozhlasu

  12:37
Vulgární komentáře napsali uživatelé Facebooku pod příspěvek Tomia Okamury, v němž se ve středu pustil do redaktorky Českého rozhlasu Zdeňky Trachtové. Novinářka žádala Okamuru o zdroj informace o tom, že pachatelem znásilnění dívky u Lukavce byl migrant vyhoštěný z Německa. Nenávistnými příspěvky se nyní bude zabývat policie.

Předseda SPD Tomio Okamura | foto:  Petr Topič, MAFRA

Podle příspěvku místopředsedy Poslanecké sněmovny jej redaktorka Českého rozhlasu požádala o rozhovor na téma znásilnění mladé dívky. Okamura souhlasil. 

„Myslel jsem, že v rozhovoru tento čin odsoudíme a budeme se bavit o příčinách a návrzích řešení. Místo toho na mě deset minut v rozhovoru jen útočila, co jsem si prý dovolil, že jsem napsal, že se jedná o migranta z Afriky!!!“ napsal. Nejvíce Okamuru rozhořčilo, že ze strany Českého rozhlasu nepadlo „ani jedno slovo lítosti či odsouzení tohoto činu. Ani jedno slovo ohledně příčin“.

Následně se politik pustil do celé veřejnoprávní instituce. „Jsou v Českém rozhlase normální? Co si o tom myslíte Vy? Má vůbec zpravodajství Českého rozhlasu smysl? Za sebe říkám, že nemá. Redakce je prošpikovaná bezcitnými sluníčkáři a vítači migrantů, které si nuceně musíme platit formou koncesionářských poplatků,“ sdílel své rozhořčení.

Příspěvek Okamury doposud sdílelo přes dva tisíce lidí. Komentář k němu připsalo 1 600 uživatelů. A ti v nich ve většině případů nešetřili hněvem a vulgárními slovy vůči novinářce. 

Hrubé reakce

„Co je to za Cundu. Tady tu kachnu by si mělo vypůjčit tak alespoň 5 těch hodných migrantů s 30. Centimetrovými ptáky. A asi by mluvila jinak,“ napsal například Kamil Cerny. „Deset takovejch negrů na tebe! Hned bys přestala blbě žvanit,“ přisadil si František Kotrba. 

„Tak téhle redaktorské blbce bych přál, aby si ji některý z těch „mírumilovných“ čmoudů podal. A hned potom bych s ní udělal rozhovor, jak se cítí, jaké z toho má pocity. Potom by mě zajímal její názor,“ přidal se jistý Tomas de Templ. 

Kromě útoků na samotnou redaktorku Českého rozhlasu se v komentářích objevily také nadávky na veřejnoprávní médium a koncesionářské poplatky. „Co tak vycházet ty sluníčkářské hajzly z Českého rozhlasu a televize! Ještě jim parchantům musíme platit!“ napsal Tomáš Karlíček. 

Na komentátory si posvítí policie

Sama Trachtová podala vysvětlení v komentáři pod příspěvkem. „Nepožádala jsem Vás o rozhovor, nýbrž o odpověď na otázku odkud čerpáte informaci o tom, že útočník byl migrant. Tu jsem následně rozvedla dotazem, zda se neobáváte, že publikováním neověřené informace vyvoláte napětí. Neútočila jsem na vás. Nebagatelizovala jsem žádný případ znásilnění,“ uvedla. 

Ve věci se vyjádřil také samotný generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral

„Český rozhlas se důrazně ohrazuje proti nařčením, která se objevila na facebookovém profilu místopředsedy Poslanecké sněmovny a předsedy SPD Tomia Okamury. Redaktoři postupovali zcela v souladu s běžnými standardy. Začali zjišťovat okolnosti činu, kontaktovali Policii ČR, státní zastupitelství, ale také redakci Deníku, který přinesl informaci, že pachatelem je muž z Afriky o pár hodin dříve vyhoštěný z Německa,“ napsal. 

Následně se také ohradil vůči závěrům Okamury o cenzuře Českého rozhlasu. „Český rozhlas rovněž považuje za alarmující a bezprecedentní, jakým způsobem předseda SPD Tomio Okamura napadl hodnoty média veřejné služby, které ČRo bezvýhradně ctí,“ doplnil. 

Nenávistné komentáře bude nyní řešit i policie. Na Twitteru to potvrdil ministr vnitra Jan Hamáček

20.června 2019 v 11:59, příspěvek archivován: 20.června 2019 v 13:59

To, co se rozpoutalo na facebooku Tomia Okamury vůči novinářce ČRo @ZdenTra je odporné. Chtěl bych ujistit veřejnost, že Policie ČR se celou záležitostí zabývá.

Nenávistné příspěvky zaregistrovali také někteří další politici. „Místopředseda Sněmovny Okamura poštval na Facebooku své fanoušky vůči novinářce Zdeňce Trachtové. Ta je tak terčem výhrůžných zpráv, fanoušci SPD jí přejí znásilnění. Zastrašovat novináře je zcela nepřípustné. Pane Okamuro, i vy byste měl mít hranice,“ napsal na svém Twitteru šéf Pirátů Ivan Bartoš

„Myslím, že nenávist šířená na sociálních sítích a volání po násilí různými názorovým proudy je závažný problém naší společnosti a musíme se tomu postavit všichni,“ vyjádřil se předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček pro Deník N.

Útoky odsoudily i novinářské organizace

Útok na novinářku neunikl pozornosti ani Syndikátu novinářů. „Výpad Tomia Okamury vůči redaktorce ČRo Trachtové je neopodstatněný a jako obvykle bez důkazů. Co je naprosto nepřijatelné jsou vulgární urážky v diskusi pod tímto facebookovým statusem. Syndikát novinářů je připraven nabídnout kolegyni Trachtové potřebnou právní pomoc,“ uvedl jeho předseda Adam Černý.

K věci se vyjádřil také Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI). „ CZ IPI odsuzuje jakékoliv výzvy k násilí proti novinářům a žádá veřejně činné osoby, aby takovým útokům neposkytovaly prostor. Je zcela nepřijatelné, aby místopředseda sněmovny, tedy osoba stojící vysoko v hierarchii ústavních činitelů státu, příspěvkům, které jsou pravděpodobně trestným činem, poskytoval prostor,“ uvedl předseda Michal Klíma.

20.června 2019 v 10:23, příspěvek archivován: 20.června 2019 v 12:26

CZ IPI žádá veřejně činné osoby, aby neposkytovaly svůj prostor na sociálních sítích nenávistným příspěvkům vyzývajícím k útokům na novináře. https://t.co/jMEmi6vtOl

Litoměřičtí policisté vyšetřují případ znásilnění, které se stalo v úterý kolem poledne na poli u severočeské obce Lukavec. Pachatele, který napadl šestnáctiletou dívku, již policie dopadla a zadržela. Podle informací iROZHLASU to byl neúspěšný africký žadatel o azyl v Německu

Příspěvky plné nenávisti se objevily také pod prvním příspěvkem Tomia Okamury, ve kterém jasně zdůraznil, že mladou ženu znásilnil migrant. I tyto komentáře policie prošetří. 

Nenávistné komentáře na sociálních sítích nejsou novinkou. V minulosti se lidé nenávistně vyjadřovali například vůči poslanci Ferimu, či vůči zpěvákovi Bangovi. Vlnu nenávistných příspěvků vyvolala také fotografie teplických prvňáčků. Někteří z komentátorů za svá vyjádření skončili před soudem a s uděleným trestem.

Mezitím Okamura ve zdůrazňování podílu cizinců na kriminalitě pokračuje dál.

20.června 2019 v 09:27, příspěvek archivován: 20.června 2019 v 12:36

Pořád dokola. Na ulici není bezpečno. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) se ale pořád snaží tvrdit opak, aby zakryl vládní neschopnost. Nejnověji dva cizinci ve věku 21 a 29 let napadli náhodného cestujícího v metru v Praze na Opatově. Zasáhnout museli strážníci. https://t.co/2KQffOMOtt

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...