Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

PEREME SE S ČEŠTINOU: Souhláskové skupiny

Seriál   14:33
Český pravopis je obtížný, ale není nenaučitelný. Připravili jsme pro vás proto seriál, ve kterém probereme klíčové jevy. Kurz je určen jak žákům, které na jaře čekají přijímací zkoušky, tak i komukoli jinému, kdo si chce ověřit své znalosti.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

V seriálu se budeme postupně věnovat těmto jevům: i/y; slabikám bě, pě, mě, vě a jejich variantám, předložkám a předponám s(e), z(e), předponě vz-, souhláskovým shlukům, velkým písmenům, interpunkčním znaménkům, slovům přejatým z jiných jazyků.

Nové díly seriálu Pereme se češtinou budeme na web dávat každou středu a sobotu. Jednotlivé lekce, celkem jich vyjde osmnáct, budou obsahovat i testy či taháky. 

13. lekce Souhláskové skupiny

Souhláskové skupiny (shluky) jsou v češtině jednak kořenné, např. ve slově čtvrtek, jednak vzniklé při tvoření a ohýbání slov, např. bohatství, hračce. V druhém případě jde tedy o jev slovotvorný a tvaroslovný. Tradičně se mu však věnujeme i v pravopise, protože se do něj promítá.

1. Psaní -nn-

Dvě n se píší tam, kde ke kořeni, který je zakončen na souhlásku n, přibude další n patřící příponě: cen-a + -ný - cenný; souhrn + -ný - souhrnný.

Pozor však: Některá jména (podstatná i přídavná) odvozujeme příponami -ík, -ý, -í, -ový atp., nikoli tedy příponami -ník, -ný, -ní, -nový. Pokud se v kořeni takového slova vyskytuje souhláska n, v písmu se nezdvojí. Proto píšeme cenový (od cena příponou -ový), imunita (od kořene imun příponou -ita).

Toto si dokážou přesně odvodit pouze bohemisté; proto zde uvádíme výčet slov obojího typu, v nichž se nejčastěji chybuje:
-nn- cenný, denní, denně, kamenný, ramenní (kolenní, stehenní, holenní), ranní (od ráno), vinný (od víno i vina), vinna, vinno, povinný (ale: povinen); složeniny: celozrnný, krátkovlnný, mikrovlnná (trouba), rovnocenný, rovnoramenný, vícestěnný; Hostinné (odvozené přídavné jméno: hostinský), Humenné
-n- ceník, cenový, deník, týdeník; vinice (vinohrad, pachatelka), raný (středověk) raná (zelenina) , dceřiná (společnost); kostěný; havraní, krocaní, kuní.

CHYTÁK:
Ve slově dennodenně se skutečně n zdvojuje dvakrát!

2. Skupiny jiných hlásek vzniklé tvořením a ohýbáním slov

Pravopisně problematické skupiny souhlásek tu vznikají tak, že se k sobě souhlásky dostanou jednak při tvoření slov, jednak při ohýbání slov (tj. při skloňování a časování).

Nejčastější problematické případy:

  • při ohýbání: choďte, pusťte, babičce, hrstce, pecce, racci (na rozdíl od raci)
  • při odvozování předponami: bezstarostný, bezzemek, nejjedovatější, oddechnout si, poddaný (na rozdíl od podaný), podstatný, předškolní, rozvzteklit se, rozzlobit se, vstoupit, vzkřiknout, vztlak
  • při odvozování příponami: bohatství (hrabství, dětství), ctnost, dršťková, hrstka, knížectví, kukaččin, mastný (na rozdíl od masný), radši, slizký, směstnat se, srstnatý, šťastný (nesmíme vynechat t), vodstvo

CHYTÁK:
- nepleťme pořadí -vz- s pořadím -zv- ve slově obzvláště
- racčí (od racek), ale: račí (od rak)
- měkký – měkkota (i v podstatném jménu zdvojujeme k)
- přetančit – předtančit (souhláskové zdvojení v důsledku předpony před- je třeba vyjádřit nejen v pravopisu, ale i ve výslovnosti)

3. Souhláskové skupiny vzniklé při tvoření příponou -ský/-ští

Při odvozování touto příponou dochází často nejen k hromadění souhlásek, ale také k hláskovým změnám, které se promítají do pravopisu.

Pozorujte:
s+ský - -ský/-ští: brandýs+-ský - brandýský, mn. č. brandýští; a dále plaský – plaští (od Plasy), lyský – lyští (od Lysá), oděský – oděští (od Oděsa). Původní kořenná souhláska s zde tedy u přídavného jména odpadá!

k/c+ský - -cký (-čtí):
chlumecký, hradecký, pacifický; prosecký od Prosek, mn. č. chlumečtí, hradečtí, pacifičtí, prosečtí. I zde původní kořenná souhláska, v tomto případě k/c, odpadá.

Ve všech dalších případech se již souhlásky kumulují, někdy se navíc i měkčí:
z+ský - -zský (-zští): francouzský, slezský,mn. č. francouzští, slezští a též francouzština
g/h-ský - -žský (-žští): pražský, volžský, mn. č. pražští, volžští; ale: haagský, mn. č. haagští (neměkčí se g-ž, nejde o slovanské jméno)
ch/š-ský - -šský (-šští): adršpašský, kazašský, ašský, lotyšský, mn. č. adršpašští, kazašští, ašští, lotyšští, ale: kazaština, lotyština (zjednodušuje se š-ština), podobně lašský – lašští – laština
č-ský - -čský (-čští): třebíčský, mn. č. třebíčští (skupiny č-ský, č-ští se nezjednodušují)

4. Souhláskové skupiny vzniklé při tvoření příponami -burg, -berg apod.

Následující pravidlo se týká vlastních jmen přejatých, zakončených na:

  • -burg (-burk), -berg (-berk), -borg, -burg(h), -ing, -inky
  • -k, -ka
    Zde všude se odsouvá koncové k, g takto: Edinburg - edinburský, Hamburg - hamburský, Helsinky - helsinský, New York - newyorský, Jamajka - jamajský, mn. č. edinburští, hamburští, helsinští, newyorští, jamajští. Výjimkou je: pekingský, pekingští (toto jméno má zcela jiný původ)

5. Hláskové změny vzniklé při tvoření druhého a třetího stupně přídavných jmen

Zde si musíme pomoci vlastní vizuální pamětí, nejlépe získanou sečtělostí. V případě nejistoty vždy nahlédněme do některé z normativních příruček.

2. stupeň:
s příponou -ší: drahý – dražší, tuhý – tužší, (ale strohý – strožejší); suchý – sušší, plachý – plašší; snadný – snazší (i snadnější), vysoký – vyšší, hluboký – hlubší; čistý – čistší, hladký – hladší, krátký – kratší, krotký – krotší (i krotčejší), úzký – užší
s příponou -čí: hebký – hebčí, hezký – hezčí, křehký – křehčí, mělký – mělčí, tenký – tenčí, trpký – trpčí; měkký – měkčí.

Čeština v praxi

Jak napsat životopis a motivační dopis

Rad, jak nejlépe napsat životopis, aby zaujal, je plný internet. Ale i sami personalisté doporučují „neskákat hned po prvním vzoru“. Vyhledejte si jich několik a vybírejte, který vám sedí. Z osobních údajů uveďte jméno, adresu, datum narození, občanství, aktuální telefonní a e-mailové spojení. Důležité je uvést dosažené vzdělání (základní školu můžete vynechat) a chronologicky od nejnovější pozice a zaměstnání, kterými jste doposud prošli. V ideálním případě by se měl životopis vejít na jednu stranu. Nezapomeňte ale i na své další dovednosti a zájmy, pochlubte se řidičským průkazem, znalostí němčiny, svářečskou zkouškou či absolvováním kurzu práce na PC. „Pokud se ucházíte o první zaměstnání, můžete zmínit i to, co vás ve škole bavilo. Například že jste vytvořili nějakou zajímavou ročníkovou práci nejlépe na téma, které nějak souvisí s reálnou praxí,“ nabádá ředitelka pracovního portálu Profesia. cz Zuzana Lincová. Na závěr připojte datum a vlastnoruční podpis.

Motivační dopis

Součástí životopisu může být motivační dopis, jímž se uchazeč snaží přesvědčit firmu, že je tím nejlepším kandidátem na nabízenou pozici. I když ho personalista nevyžaduje, je dobré dopis přiložit. „Je to velké plus. Ukažte, že o nabízené práci a firmě máte nějakou představu, že o ní přemýšlíte a máte o ni vážný zájem,“ doporučuje Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti McRoy. Častou chybou je, že uchazeč v dopise shrne pouze fakta z životopisu. V motivačním dopisu je ale naopak dobré zdůraznit skutečnosti, které nejsou na první pohled z vašeho CV patrné. Napište jej přehledně a stručně, maximálně na jednu stránku. Vyvarujte se klišé, nezapomínejte, že personalista čte takových dopisů desítky. Na závěr si dopis ještě jednou pozorně přečtěte a opravte hrubky a překlepy.

TEST: Doplňte souhlásku

Vyzkoušejte si své pravopisné znalosti

Velký pravopisný test II.

12. lekce seriálu Pereme se s češtinou

Autor:

Maturita z češtiny, matematiky i angličtiny. Projděte si zadání i řešení

Čtvrťáky středních škol v úterý čeká úvodní kolo zkoušky z dospělosti, píší...

Písemné maturitní testy z češtiny, matematiky i angličtiny mají středoškoláci již za sebou. Jaké...

Čeština je bohatá, dodnes jsme se ji však nenaučili. V čem často chybujeme?

Čeština patří mezi složitější jazyky. Může za to ohýbání jazyka pomocí...

S mluvenou češtinou se životem jakž takž „protloukáme“, ale při psaní se často dopouštíme otřesných...

PEREME SE S ČEŠTINOU: Souhrnný pravopisný test

Ilustrační snímek

Seriál Český pravopis je obtížný, ale není nenaučitelný. Připravili jsme pro vás proto seriál, ve kterém...

PEREME SE S ČEŠTINOU: Velký pravopisný test I.

Ilustrační snímek

Seriál Český pravopis je obtížný, ale není nenaučitelný. Připravili jsme pro vás proto seriál, ve kterém...

PEREME SE S ČEŠTINOU: Psaní i/y po souhláskách obojetných (1. díl)

Ilustrační snímek

Seriál Český pravopis je obtížný, ale není nenaučitelný. Připravili jsme pro vás proto seriál, ve kterém...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Kapela Krucipüsk ruší představení, její frontman havaroval na motorce

16. dubna 2024  19:22

Kapela Krucipüsk ruší až do konce května všechna představení. Její frontman Tomáš Hajíček měl totiž...

Usmívali se nad knihou o „spiknutí“. Za Zemanem dorazili jeho staří stoupenci

16. dubna 2024  19:03

Bývalý prezident Miloš Zeman se opět ukázal na veřejnosti při úterním představení publikace...

USA byly pro Čechy vždy symbolem naděje, zatímco žili ve lži, shrnul Fiala

16. dubna 2024  18:49

Premiér Petr Fiala při návštěvě v USA vystoupil také v Hudsonově institutu. Mimo jiné promluvil o...

Jednání koalice? Výsměch, je si příliš jistá, zlobí se opozice na jižní Moravě

16. dubna 2024  18:38

Tři a půl roku šlo jihomoravskou krajskou opozici snadno přehlédnout. O razantním vymezování vůči...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...