Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministryně Benešová: Novela o státních zástupcích může začít platit dřív

  16:37aktualizováno  17:14
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) se nebrání tomu, aby novela zákona o státním zastupitelství vstoupila v účinnost dříve než v roce 2022. Uvedla to po schůzce s občanskou platformou Rekonstrukce státu. Benešová na schůzce také řekla, že jí opakované demonstrace za nezávislost justice a proti vládě nejsou příjemné.
Ministryně spravedlnosti za ANO Marie Benešová hovoří s novináři po schůzce se...

Ministryně spravedlnosti za ANO Marie Benešová hovoří s novináři po schůzce se zástupci občanské platformy Rekonstrukce státu (25. června 2019). | foto: ČTK

Pokud to půjde, může být podle ministryně zákon účinný už od příštího roku. Zakladatel Rekonstrukce státu (RS) Pavel Franc novinářům řekl, že Benešová hovořila o červnu 2020. Ministryně zopakovala, že jí nejde o ukončení činnosti stávajících funkcionářů státních zastupitelství. Se zástupci platformy se znovu sejde v září.

Za záměr navrhnout účinnost novely až od roku 2022 kritizovala Benešovou opozice. Podle kritiků by to reálně znamenalo, že nynější kabinet by mohl vedoucí státní zástupce snáz vyměnit. Ministryně se bránila, že naopak chtěla odvrátit podezření, že se snaží odvolat vedoucí státní zástupce co nejdříve.

Možný dřívější vstup novely v účinnost považuje RS za pozitivní. „Současně se ministerstvo a ministryně zatím zdráhají nějakým způsobem dělat rychlejší kroky k tomu, aby společnost skutečně uklidnili ohledně toho, že nejvyšší státní zástupce nebude politicky odvolatelný v nejbližším roce. Tyhle záruky (ministryně) nedala,“ uvedl Franc.

Benešová ale podle něj sama řekla, že žalobce odvolat nechce. „Současně ale nechce učinit nic pro to, aby se během roku v tomto směru něco legislativně změnilo. Chce to vyřešit jednoduše svým zákonem. Byť zrychlí jeho účinnost, přesto podle našeho názoru mohlo být všechno trochu dřív,“ doplnil Franc.

Benešová navrhla, aby nejvyššího státního zástupce nemohla odvolat vláda

Benešová také hájila navrženou podobu výběrového řízení na vedoucí státní zástupce. Popřela, že by ministerstvo mělo ve výběrové komisi převahu tím, že ministr vybírá tři její členy z pěti. Upozornila na to, že vedle dvou státních zástupců a dvou zástupců ministerstva bude v komisi nezávislý soudce.

Franc to považuje za pozitivní z hlediska posilování nezávislosti justice. Ministryně uvedla, že v případě konkurzu na nejvyššího státního zástupce by o nominování tohoto soudce požádala Nejvyšší soud.

Ministerstvo poslalo návrh do připomínkového řízení ve čtvrtek. Novela mění proces jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců a stanoví délku jejich funkčního období na sedm let. Vlastní podobu novely připravili i opoziční poslanci Pirátů, ODS a lidovců.

Zástupci Rekonstrukce státu v úterý Benešovou přesvědčovali, aby ministerstvo zaujalo k poslaneckému návrhu pozitivní postoj. „V této věci zatím ministerstvo zvolilo vyčkávací variantu, ale současně připustilo, že pokud by se povedlo této novele, aby prošla rychleji, tak se jí jsou schopni přizpůsobit,“ řekl Franc.

S Rekonstrukcí státu ministryně řešila také problematiku zveřejňování rozsudků. Uvedla, že se mu nebrání. „Termín nebyl dán, ale chtěla bych to spustit příští rok,“ řekla. Projekt podle ministryně zřejmě bude narážet na nedostatek peněz. Franc doplnil, že ministryně na schůzce uvedla, že při dalším setkání v září řekne konkrétnější datum.

„Demonstrace mi příjemné nejsou,“ řekla Benešová

Na schůzce se ministryně spravedlnosti vyjádřila i k opakovaným demonstracím za nezávislost justice a proti vládě Andreje Babiše (ANO) s tím, že jí nejsou příjemné. Chápe, že doba nástupu do funkce vzhledem ke kontextu možná nebyla šťastná, nemá ale za cíl ubližovat státním zástupcům.

Demonstrace vyvolala dubnová demise ministra Jana Kněžínka (za ANO) a výběr jeho nástupkyně. Kněžínek odchod z vlády oznámil den poté, co státní zastupitelství informovalo o návrhu na podání obžaloby v kauze Čapí hnízdo, kde mezi obviněnými figuruje i Babiš.

„K těm (demonstracím) se vyjadřuju pořád. Bohužel s tím musím žít, příjemné mi to není. Samozřejmě snažím se, neustále jsem v podezření, ať jsem cokoliv udělala, tak je to špatně. Pokouším se dělat věci tak, aby to bylo chápáno, abych vyhověla požadavkům i těch demonstrantů,“ řekla Benešová.

„Chápu i ten kontext doby, že to možná nebylo šťastné, že mě dávali zrovna do té funkce, ale rozhodně jsem neměla nikdy za cíl ubližovat státním zástupcům, já sama byla první oběť toho zákona nešťastného,“ doplnila někdejší nejvyšší státní zástupkyně s odkazem na současnou podobu zákona o státním zastupitelství, podle které může být žalobce odvolán kdykoli bez udání důvodu. Ministerstvo i poslanci připravili novely zákona, které tomu zamezují.

Demonstranti v neděli zcela zaplnili pláň na pražské Letné a část přilehlého parku. Podle odhadu organizátorů přišlo na úvod demonstrace čtvrt milionu lidí, následně počet ještě vzrostl. Mobilní operátor T-Mobile na základě dat ze své sítě uvedl, že se na pláni sešlo 283 tisíc lidí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) pak deníku Právo řekl, že podle policie bylo v úvodu protestu na Letné 200 tisíc lidí, ke konci 250 tisíc.

25. června 2019

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...