Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Torpéda jihlavského vynálezce za války ničila Hitlerovy ponorky

  11:57
Až čtyřicet let po smrti jihlavského profesora Františka Navary vyplouvá poprvé na veřejnost jeho neobyčejně zajímavý příběh, do něhož patří Albert Einstein, odpor k Hitlerovi, nový systém navádění torpéd a 37 zneškodněných německých ponorek.

Akustické torpédo, Navarův vynález. | foto: Archiv MAFRA

Navara v době nástupu Hitlera vymyslel v naprostém utajení teorii navádění torpéd reagujících na zvuk lodního šroubu. Tuto myšlenku mu později pomohl prosadit v USA Albert Einstein. Díky jihlavskému profesorovi pak mohlo spojenecké námořnictvo likvidovat německé ponorky.

František Navara učil fyziku a matematiku na jihlavské střední průmyslové škole. Působil i na středních školách v Třebíči a Telči. Zde také studoval a žil. S velkými obavami sledoval vývoj událostí v předválečných třicátých letech.

A nosil už v hlavě převratný záměr. Jako by tušil, co bude s rozpínajícím se Německem následovat, odhodlal se k neobvyklému kroku.

Profesor věděl, že USA budou do konfliktu nakonec vtaženy

Definitivně se rozhodl po mobilizaci v momentě stupňování Hitlerových požadavků na zabrání pohraničních částí Československa. "Podle něj nastal nejvyšší čas podělit se o nápad, který mohl hodně ovlivnit blížící se válku. V létě 1938 odcestoval profesor Navara společně se synem k příbuzným do Ameriky," popisuje Jiří Vybíhal v nové knize Jihlavsko ve stínu říšské orlice.

Profesor jihlavské střední školy František Navara.

Idea, kterou nosil Navara v hlavě, se týkala nové možnosti vedení námořní války. Věřil, že dříve nebo později budou Spojené státy do konfliktu také vtaženy. Neznal však osobně žádného vědce ani zástupce vojenských úřadů USA.

A tak napsal dopis tehdy už velice známému Albertu Einsteinovi, který do zámoří utekl před nastupujícím nacismem v Německu. Jenže Einstein se tehdy ze zásady nepouštěl do experimentů spojených se zbrojním průmyslem. Byl zapřisáhlý pacifista.

Přesto Navarovi v srpnu 1938 odpověděl, že jeho nápad je velice důmyslný. A začal s ním řešit praktické stránky vynálezu. Einstein nad teorií jihlavského rodáka intenzivně přemýšlel. "Jsem přesvědčen o proveditelnosti tohoto plánu," napsal slavný fyzik profesoru Navarovi.

Oba si tehdy v srpnu 1938 vyměnili několik dopisů. Einstein uznal významnost vynálezu a zařídil, aby se jihlavský profesor mohl setkat se špičkami amerického námořnictva. Navara se s nimi sešel v New Yorku. Předal jim převratný nápad s vírou, že ho Spojené státy využijí ve prospěch spravedlnosti.

Torpédo ve vodě kroužilo a hledalo zdroj hluku

Poté se vrátil do Evropy, kde se rozpínali nacisté. Na základě Navarovy myšlenky běžel v roce 1941 v USA vývoj akusticky naváděných torpéd. Dříve se používala pouze torpéda naváděná kabelem. V listopadu 1942 poprvé testovali "zvukové" torpédo piloti hlídkových letounů Swordfish.

Zbraň byla utajena do té míry, že ani piloti netušili, co jejich letoun nese. Pilot dostal pouze návod, v jaké fázi útoku má torpédo shodit.

Samonaváděcí torpédo, jemuž později Kanaďané říkali Zombie, bylo jednou z nejúčinnějších zbraní proti ponorkám. Vážilo 309 kilogramů a měřilo přes dva metry. Po dopadu do vody začalo torpédo kroužit a vyhledávat cíl podle šířeného zvuku. Když se ponorka snažila uniknout maximální rychlostí v periskopové hloubce, byl dosah 1,4 kilometru.

Torpédo mohlo pronásledovat ponorku deset minut rychlostí 12 uzlů v hloubce sedmnácti metrů. Později až do hloubky padesáti metrů. Dalo se mu tedy uplavat vysokou rychlostí na hladině. Další možností byl ponor do velké hloubky. Posádce mohlo zachránit život i zastavení, kdy ztišená ponorka neposkytla zdroj hluku.

Obětí vynálezu se stal i syn velkoadmirála Dönitze

K prvnímu úspěchu samonaváděcího torpéda došlo v květnu roku 1943. Celkově vedl nápad jihlavského profesora ke zničení 37 ponorek. Dalších osmnáct jich bylo poškozeno. Obětí takto naváděného torpéda se stal v severním Atlantiku i syn velkoadmirála Dönitze Petr, jehož ponorka byla potopena 19. května 1943. Později se objevila nová verze torpéda používaná proti lodím.

Spojené státy předpokládaly, že novinka bude do roka prozrazena a Němci najdou protizbraň. To se nakonec nestalo, přestože Němci používali obdobnou zbraň. O principu samonaváděcího torpéda se ještě dlouho po válce mezi ostatními státy nevědělo. Akustická metoda byla jedno z nejstřeženějších námořních tajemství své doby.

Jihlavskému vynálezci pomohl torpédo prosadit v USA Albert Einstein.

Navara předal tuto myšlenku spojencům bez jakýchkoliv finančních nároků. Pouze žádal, aby jeho jméno nebylo v souvislosti s tímto vynálezem nikdy uvedeno. Po návratu do Československa se bál prozrazení. Pokud by se gestapo dozvědělo, že předal Američanům nápady vojenského charakteru, hrozila profesorovi smrt.

František Navara nakonec válku přežil. A pečlivě si schoval dopisy od Alberta Einsteina, které dokazují geniálnost myšlenky. Po roce 1945 pracoval v pražském Výzkumném technickém ústavu jako matematik-specialista. Později se vrátil do Jihlavy, kde působil na Vysoké škole zemědělské.

Einsteinovy dopisy předal svému synovi Erikovi až krátce před svou smrtí v roce 1972. Psaní od geniálního fyzika se v roce 1998 dostala do dražby ve světoznámé aukční síni Christie’s. Všechny je vydražil neznámý sběratel za 12 650 dolarů.

"Myšlenka profesora Navary není již v dnešní době vyspělých elektronických technologií aktuální. Během druhé světové války však byla převratná. I kdyby přispěla ke zkrácení největšího konfliktu v dějinách byť jen o jediný den, zaslouží si náš hluboký obdiv," nepochybuje Jiří Vybíhal.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Promluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:21

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny proběhne tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...