Napínavý závod v Británii ovládl domácí Hamilton. Slaví rekordní triumf

  15:05aktualizováno  18:52
Předjíždění, nečekané zvraty, nechyběla ani nehoda. Závod na anglickém Silverstonu přinesl zajímavou podívanou a triumf lídra šampionátu formule 1 Lewise Hamiltona. Jezdec stáje Mercedes vybojoval rekordní šestý triumf při Velké ceně Británie.
Lewis Hamilton z Mercedesu během Velké ceny Británie.

Lewis Hamilton z Mercedesu během Velké ceny Británie. | foto: Reuters

Dva první v cíli mercedesy, zase..., mohl by si říct divák, který uvidí výsledky Velké ceny Británie formule 1. Ale skutečnost je jiná, tak napínavý závod se v letošní sezoně ještě nejel. Hodně pomohl oslavovaný okruh v Silverstonu, který umožňuje předjíždění, dlouhé jízdy kolo na kolo a nabízí jezdcům hned několik možností na útok.

O zábavu se nejvíce starali jezdci v pořadí hned za mercedesy. Sebastian Vettel boural, Pierre Gasly z Red Bullu se konečně zapojil do soubojů s ferrari, ale nejvíce zvedala ze sedaček přetahovaná Charlese Leclerca a Maxe Verstappena. Dvě hvězdy nastupující generace Grand prix se rvaly na dráze jako o život a bylo neskutečné, jaké manévry dokázaly úspěšně dovést ke zdárnému konci. Leclerc byl zaslouženě vyhlášen jezdcem dne. Zdá se, že Verstappen má konečně soupeře v oblíbenosti mezi fanoušky z celého světa.

Mimo bodované pozice dokončil z favoritů pouze Sebastian Vettel. A zase jednou za to mohl on sám. V souboji s Verstappenem nedobrzdil a před zatáčkou nabral jeho vůz red bull svým ferrari jako na lopatu. Nizozemec jako zázrakem pokračoval se ztrátou v závodě, ale Němec musel opravovat monopost v boxech a na dráhu se vrátil s odstupem celého okruhu.

Vítězství Lewise Hamiltona nebylo tak suverénní, jak by to mohlo z jeho náskoku v cíli vypadat. Po druhém místě v kvalifikaci jezdil druhý i po startu. Sice na Bottase útočil, jezdci Mercedesu rozehřáli publikum parádní přetahovanou, ale do vedení se nedostal. K tomu mu dopomohl až chybující italský pilot Antonio Giovanazzi.

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Mladík s alfou romeo ztratil kontrolu nad vozem, vlétl do štěrkového kačírku a uvízl v něm. Na dráhu musel zpomalovací vůz a vydělali na tom ti jezdci, kteří ještě nebyli v boxech. Lewis Hamilton tak ztratil přezutím na tvrdé gumy minimum času a posunul se do vedení, Sebastian Vettel, který se dosud pohyboval na šestém místě, šel na třetí místo.

Favorit závodu Lewis Hamilton si už vítězství vzít nenechal. Bez ohrožení jakýmkoliv soupeřem si dojel v báječném tempu pro rekordní šesté vítězství v Británii a také pro osmdesátý triumf kariéry. Jak se před pár lety zdálo být 91 vítězství Michaela Schumachera nedosažitelnou metou, dnes už je podle všeho jen otázkou času, kdy začne Hamilton stanovovat novou metu k překonání budoucím generacím.

„Děkuji celému svému týmu a všem ostatním, co mi pomohli. Možná si myslíte, že se na vítězství dá zvyknout, ale nedá, pokaždé je to úžasné, pokaždé je to nové. Jsem rád, že jsem vyhrál před tímto skvělým publikem a že jim mohu stále přinášet radost. Je to báječné a jsem šťastný, že jsem nejlepší britský pilot na domácí trati,“ rozplýval se v rozhovoru na cílové rovince Hamilton.

Ani on nebyl po startu přesvědčen o svém vítězství, jeho týmový kolega mu dával pořádně zabrat. „Po startu to vypadalo, že nevyhraju, Valtteri na tom byl lépe, i když jsem na něj hodně útočil. Potom jsem měl štěstí s výjezdem safety car a jak jsem jel první, bylo v pohodě,“ popisoval lídr šampionátu, který si dokonce dovolil prolétnout závěrečným kole závodu v rekordním čase a připsal si tak bod navíc.

Druhý Valtteri Bottas byl tradičně stručný, tentokrát ho mercedes neposlal strategií za Hamiltona, ani nebyl pomalý, prostě jen doplatil na výjezd safety car. „Pro mě to byl dnes průměrný závod, ale neměl jsem na dráze žádný problém a příště budu bojovat o vítězství.“

Srážka mezi Maxem Verstappenem z Red Bullu a Sebastianem Vettelem z Ferrari během Velké ceny Británie.

Oba jezdci Ferrari se sice v průběhu závodu pohybovali na pozicích, které zaručují stupně vítězů, ale rychlostně nestačili. Na Mercedes ani náhodou a red bully nebyly pomalejší ani náhodou. Naopak to byl Max Verstappen, kdo na dráze vždy útočil a nutil jezdce v rudých strojích k obranným manévrům.

„Dnes to bylo hodně složité, bojoval jsem od startu až do cíle. Na druhou stranu to pro mě byla asi nejzajímavější velká cena kariéry, každé kolo bylo napínavé,“ prozradil v cíli Charles Leclerc. „Poslední velká cena pro mě byla smutný, přišel jsem o vítězství kontroverzním manévrem, ale je dobře pro formuli 1, že se může na dráze opravdu závodit a dnes jsme se toho snažili držet. Snad se to povedlo.“

Charles Leclerc se propadl po výjezdu safety car ze třetího na šesté místo. Na vině byla také špatně načasovaná zastávka za zpomalovacím vozem - zatímco jeho soupeři včetně Verstappena zamířili pro nové gumy hned, v podstatě po výjezdu zpomalovacího vozu, Leclerc o kolo později, když už pole jezdců bylo hodně sražené. Poté musel ztrátu dohánět. „Druhou zastávku jsme moc nezvládli, potom jsem měl štěstí a nakonec je třetí místo dobré. Na mercedesy jsme dnes neměli.“

Nehoda hned po startu

Ačkoliv se jezdci snažili, po startu se pořadí v čelo neměnilo. Jen Sebastian Vettel, který začínal po pokažené kvalifikaci až šestý, poskočil o příčku před Pierra Gaslyho ze stáje Red Bull. Lando Norris s mclarenem předjel po zhasnutí červených světel Ricciarda a dokonce útočil na Gaslyho. Nepředjel ho, ale došlo mezi nimi ke kontaktu. Norris předváděl skvělou jízdu, ale jeho tým nezvládl závod strategicky při výjezdu zpomalovacího vozu, takže nakonec nebyl ani na bodovaných příčkách.

V prvních kolech nejvíce upoutal boj jezdců Mercedesu. Německá stáj evidentně nezakázala svým závodníkům, alespoň do první výměny pneumatik, bojovat o pozici a oba si to náležitě užívali. Hamilton na rovince předjel Bottase, ten se nevzdával, dostal se několikrát na jeho úroveň a nakonec se vrátil na první pozici. Čistá přetlačovaná v plné rychlosti bez jediného kontaktu, široká dráha v Silverstonu umožňuje skutečné závodění.

Už od šestého kola měl problémy Charles Leclerc, protože Ferrari, na rozdíl od soupeřů, zvolilo pro závod nejměkčí, kvalifikační pneumatiky, které rychle odcházely. To však Monačan poprvé ukázal svou sílu. Max Verstappen, v současné formuli 1 nejdrsnější soupeř v soubojích kolo na kolo, našel sobě rovného. Dokonce si zanadával do vysílačky, jak mu Leclerc při typicky „verstappenovském“ manévru, při brzdění do zatáčky vjel do stopy.

Jezdec Ferrari Charles Leclerc během Velké ceny Británie.

Leclerc třetí místo uhájil, přesto nakonec musel Verstappena předjíždět. Ve 14. kole zamířili mladíci společně do boxů a mechanici Red Bullu byli podle očekávání o zlomek vteřiny rychlejší. To Nizozemci stačilo, aby se protáhl do vedení. Jenže Leclerc se po výjezdu z boxů nevzdal, tlačil na Verstappena, tomu trochu uklouzla kola a to stačilo Monačanovi, aby se posunul zpátky. Krásný moment.

V 17. kole zajel vedoucí Bottas pro nové pneumatiky a bylo jasné, že pojede k mechanikům ještě jednou. Nazul totiž žlutě označené, středně tvrdé gumy. Stejný typ měl po startu a jezdci F1 musí podle pravidel vystřídat v závodě alespoň dva druhy pneumatik. Za ním pokračoval souboj mladíků, Verstappen nedal Leclercovi vydechnout jedinou zatáčku.

Poté už přišla nehoda Giovanazziho a výjezd zpomalovacího vozu. Mercedes Bottase nepovolal, čímž ho připravil o šanci bojovat o vítězství a zlobil se také Leclerc. Hned věděl, že za propad ze třetí na šestou pozici nemůže pouze safety car, ale také pomalá reakce jeho týmu. Hned po restartu tvrdě zaútočil na Verstappena, ale Nizozemec se za cenu výjezdu mimo dráhu ubránil a vydal se vpřed, kde se posunul před Pierra Gaslyho. Francouz svého týmového kolegu na příkaz týmu pustil před sebe.

Leclerc měl před sebou Gaslyho a hned se do něj pustil. Francouz se na rovinkách úspěšně bránil, takže nakonec přišel o pozici jinak. Zcela nečekaně, vnějškem v pomalé zatáčce, to Monačan zkusil a manévr dotáhl do konce. Gasly byl zase poslední ze šestice pilotů tří nejsilnějších stájí.

Rychlík Verstappen se hnal vpřed a brzo měl těsně před sebou třetího Vettela. Ve 38. kole se měnilo pořadí, ale to se samozřejmě čtyřnásobnému mistru světa nelíbilo. Vettel chtěl zpátky před Verstappena, ale Nizozemec mu před zatáčkou vjel do stopy. Němec pozdě zareagoval a zezadu naboural do monopostu red bull. Obě auta byla poškozená, zatímco však Verstappen pokračoval na dráze a byl dokonce stále rychlejší než Gasly, Vettel se po výměně předního křídla propadl do ztráty celého kola.

Do cíle zbývalo už jen pár kol a pořadí se neměnilo. Ale to nikomu nevadilo, formule 1 se po dlouhé době předvedla velkou cenou, u níž diváci neměli čas ani vydechnout. Seriál pokračuje za čtrnáct dní Velkou cenou Německa na Hockenheimringu. Možná bude na nějaký čas poslední, Německo patří v kalendáři pro sezonu 2020 mezi nejvíce ohrožené závody.

Výsledky Velké ceny Británie F1:
1.Lewis HamiltonMercedes1h21:08.452 min.
2.Valtteri BottasMercedes+24.928 sek.
3.Charles LeclercFerrari+30.117
4.Pierre GaslyRed Bull+34.692
5.Max VerstappenRed Bull+39.458
6.Carlos Sainz Jr.McLaren+53.639
7.Daniel RicciardoRenault+54.401
8.Kimi RaikkonenAlfa Romeo+1:05.540 min.
9.Daniil KvyatToro Rosso+1:06.720
10.Nico HulkenbergRenault+1:12.733
11.Lando NorrisMcLaren+1:14.281
12.Alexander AlbonToro Rosso+1:15.617
13.Lance StrollRacing Point+1:21.086
14.George RussellWilliams+1 kolo
15.Robert KubicaWilliams+1 kolo
16.Sebastian VettelFerrari+1 kolo
17.Sergio PerezRacing Point+1 kolo
18.Antonio GiovinazziAlfa RomeoDNF - 17 kol
19.Romain GrosjeanHaasDNF - 9 kol
20.Kevin MagnussenHaasDNF - 6 kol
Pořadí mistrovství světa jezdců:
1.Lewis Hamilton223
2.Valtteri Bottas184
3.Max Verstappen136
4.Sebastian Vettel123
5.Charles Leclerc120
6.Pierre Gasly55
7.Carlos Sainz Jr.38
8.Kimi Raikkonen25
9.Lando Norris22
10.Daniel Ricciardo22
11.Nico Hulkenberg17
12.Kevin Magnussen14
13.Sergio Perez13
14.Daniil Kvyat12
15.Alexander Albon7
16.Lance Stroll6
17.Romain Grosjean2
18.Antonio Giovinazzi1
19.George Russell0
20.Robert Kubica0
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes407
2.Ferrari243
3.Red Bull/Honda191
4.McLaren/Renault60
5.Renault39
6.Alfa Romeo/Ferrari26
7.Racing Point/Mercedes19
8.Toro Rosso/Honda19
9.Haas/Ferrari16
10.Williams/Mercedes0
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Ladra pokračuje v Boleslavi, smlouvu prodloužil do roku 2027

25. dubna 2024  17:11

Fotbalista Tomáš Ladra prodloužil smlouvu v Mladé Boleslavi a se stávajícím zaměstnavatelem...

Hokejová osmnáctka zahájila MS vítězně. Švýcarsko porazila 3:0

25. dubna 2024  16:42,  aktualizováno  17:07

Čeští hokejisté do 18 let porazili na úvod mistrovství světa Švýcarsko 3:0. Gólově se prosadili...

Tenis zítřka? Patnáct turnajů, osm týdnů volna, rovné odměny ženám i mužům

25. dubna 2024  17:02

Mocní šéfové grandslamů na schůzkách v Londýně a Madridu představili konkrétnější plány na zásadní...

Můžu hrát s nejlepšími, říká Macháč. Potěšil ho zápas se Sinnerem

25. dubna 2024  16:39

Madrid (Od naší zpravodajky) Když druhý set prvního kola turnaje v Madridu prohrál 1:6, neztrácel sebedůvěru. „Věděl jsem, že...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...