Další triumf pro Mercedes. Bottas a Hamilton si v Baku pohlídali výhru

  13:55aktualizováno  17:32
První dva v kvalifikaci, první dva v závodě. Valtteri Bottas a Lewis Hamilton opět získali pro Mercedes první dvě místa a ovládli Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1. Třetí místo z kvalifikace obhájil Sebastian Vettel s vozem Ferrari.
Valtteri Bottas z Mercedesu na trati Velké ceny Ázerbájdžánu.

Valtteri Bottas z Mercedesu na trati Velké ceny Ázerbájdžánu. | foto: Reuters

Tým Mercedes mění historii, překonal výkon Ferrari, které jako jediné dokázalo v roce 1952 vyhrát první čtyři závody v sezoně. Bottas vyhrál v Austrálii, následující Velké ceny v Bahrajnu a Číně patřily Hamiltonovi a na městském okruhu v Baku opět zvítězil finský závodník. Na stříbrné pozici byl pokaždé druhý jezdec Mercedesu a čtyři double na úvod sezony formule 1, to se ještě nikomu nepovedlo.

Valtteri Bottas se díky druhému triumfu v sezoně posunul do čela šampionátu před týmového kolegu. Před Hamiltonem má náskok jednoho bodu, třetí Vettel zaostává o 35 bodů. „Důležité dnes bylo jet na jistotu a nedělat chyby, což se mi podařilo. Děkuji celému našemu týmu, jsem hrdý, že mohu být jeho součástí. Podařilo se mi udržet velmi rychlého Lewise za sebou, což vůbec nebylo snadné. Celkově to nebyl jednoduchý závod, musel jsem jet téměř po celou dobu naplno,“ uvedl po vystoupení z monopostu šťastný vítěz, kterého minulý rok už všichni odepisovali. Nezískal ani jedno vítězství a začalo se hovořit o jeho výměně. Nyní je zpět.

Lewis Hamilton uznal porážku a jako vždy chválil svou stáj: „Moc děkuji týmu, je to nejlepší start týmu do sezony, který jsme kdy měli. Vážím si toho, že všichni, na okruhu i v továrně, jsou stále hladoví po úspěších a je to hodně vidět. Gratuluji Valtterimu, odvedl dnes opět výbornou práci a neudělal jedinou chybu. Byl to zážitek sledovat, jak jistě si jdeme pro vítězství.“

Třetí Sebastian Vettel vypadal smířeně se současnou situací Ferrari. Na druhou stranu, díky tomu, že si jezdci Mercedesu berou body, jeho ztráta v celkovém pořadí není nikterak zásadní. „V prvním sektoru jsem bojoval s pneumatikami, měl jsem problémy s jejich zahřátím. Nebyl jsem celkově moc spokojený s autem, ale v dalším průběhu závodu se to lepšilo. Bál jsem se přezutí na tvrdší pneumatiky, ale paradoxně to na nich bylo lepší. Byl jsem naopak překvapen, že dokážu držet krok s mercedesy. Jsem rád, že jsem dokázal za sebou udržet Maxe a příště se pokusíme odvést lepší práci.“

Závod jsme sledovali minutu po minutě

Za čtrnáct dní čeká seriál formule 1 první letošní evropský závod, Velká cena Španělska. „Barcelona není náš nejoblíbenější okruh, minulý rok se nám tam moc nedařilo, ale je pravda, že v zimních testech jsme tam dominovali. Tak uvidíme, zdali tam konečně dosáhneme na vítězství,“ dodal čtyřnásobný mistr světa.

Čtvrtou příčku vybojoval Max Verstappen s vozem Red Bull, na páté příčce se umístil Charles Leclerc s druhým vozem Ferrari. Monačan po nehodě v kvalifikaci startoval až osmý a v prvních zatáčkách se propadl na desáté místo. Úžasná stíhací jízda ho vynesla na první příčku, v první polovině závodu byl nejrychlejším pilotem na dráze, ale po výměně pneumatik zpomalil a stupně vítězů neohrozil.

Valtteri Bottas z Mercedesu (vlevo) oslavuje vítězství spolu s třetím...

Na šestém místě slavil Sergio Pérez s vozem Racing Point, za ním byli jezdci McLarenu, který po odchodu Fernanda Alonsa začíná získávat zpět dřívější pozice. Devátou příčkou zabodoval pro Racing Point také mladý Kanaďan Lance Stroll a poslední bod získal Kimi Räikkönen. Finův vůz Alfa Romeo neprošel prohlídkou před závodem, byl dodatečně diskvalifikován z kvalifikace a startoval z boxů, přesto i ve čtvrtém závodě sezony bodoval.

Na startu boj

Po zhasnutí červených světel přišlo jediné zaváhání Valtteriho Bottase v závodě. Finský rychlík setinu vteřiny zaspal a to stačilo, aby se Lewis Hamilton s druhým mercedesem dostal na jeho úroveň. První zatáčky byly dramatické, Hamilton najížděl ve výhodnější pozici, ale Bottas zaváhání parádně napravil, udržel nervy i vedení v závodě. Od té chvíle až do cíle už stájovému kolegovi nedal šanci.

Třetí muž kvalifikace Sebastian Vettel byl příliš daleko a začala jeho osamělá pouť od startu až do cíle. Němec se nikdy nedokázal přiblížit mercedesům na dosah, Verstappen za ním se nikdy dost nepřiblížil. Nizozemci nepomohl start, v němž bývá většinou silný, tentokrát však ztratil a dostal se před něj Sergio Pérez z Racing Pointu. Favorit s vozem Red Bull potřeboval pár kol, než ho vrátil zpátky tam, kam patří, tedy za svoje zadní křídlo.

Nejhorší start měl však Charles Leclerc. Záběr shora přehledně ukázal, jak se jeho ferrari z osmého místa propadá na jedenácté, do cíle prvního kole ještě vybojoval desáté a jeho postup vpřed pokračoval. Ricciardo, Kvjat, Sainz, Norris a v šestém kole byl už před Pérezem. V desátém okruhu se nečekaně snadno prohnal kolem Verstappena a ve dvanáctém okruhu byl už za týmovým kolegou Vettelem. Ten zatočil do boxů a Monačan se hřál na třetí pozici.

Valtteri Bottas z Mercedesu během Velké ceny Ázerbájdžánu.

Charles Leclerc z Ferrari na trati Velké ceny Ázerbájdžánu.

Překvapující byla jeho rychlost. Jako jediný jezdec z první desítky startoval na tvrdší sadě pneumatik a brzo dával vedoucím mercedesům více než dvě vteřiny na kolo! Nebylo proto žádným šokem, že Hamilton a Bottas také brzo uhnuli k mechanikům a Leclerc se dostal do vedení.

Leclerc je po přezutí pneumatik pomalejší, než byl na středně tvrdých gumách. Zajímavé. Osm kol před cílem se zdá, že po letech chaotických jízd přišel letos v Baku nepříliš napínavý závod, v němž si Mercedes hlídá první a druhé místo. Poté, co se jeho soupeři vrátili od mechaniků, nebyl již zásadně rychlejší, ale dokázal držet jejich tempo. To začalo uvadat až v 35. okruhu, kdy musel do boxů. Všichni čekali, jak na měkčích gumách bude řádit, ale opak byl pravdou - Leclerc na kvalifikační směsi zpomalil a soupeři mu ujížděli. Na okruhu v Baku dávaly rychlostní výhodu tvrdší pneumatiky, záhada výkonnostní náskoku Leclerca po startu byla ještě během závodu vysvětlena.

Monačan se musel spokojit s pátým místem, ale protože za ním byl nejbližší soupeř Sergio Pérez 28 vteřin, mohl zabočit do boxové uličky a na zcela nových pneumatikách získat bod za nejrychlejší kolo závodu. To byla však slabá útěcha.

Ve 31. kole zaujal nezvyklým kiksem Daniel Ricciardo, který neúspěšně přejížděl Daniila Kvjata a vlétl s autem do únikové uličky a to tak nešikovně, že Rusa zablokoval a ten musel zastavit těsně za ním. Australan si ho však nevšiml a nacouval do jeho vozu Toro Rosso. Obě auta byla kvůli jeho nešikovnému manévru tak poškozena, že skončila po pár kolech v garáži a do cíle se nedostala.

Němec Sebastian Vettel z Ferrari (uprostřed) během Velké ceny Ázerbájdžánu.

Deset kol před cílem zastavila závada vozu druhý red bull Pierra Gaslyho. Porucha přišla tak náhle, že Francouz zastavil přímo na dráze a vedení závodu spustilo virtuální zpomalovací vůz. Ten však nic nezměnil. To bylo vše, nejnudnější Grand prix Ázerbájdžánu byla na události skoupá.

Seriál formule 1 pokračuje za čtrnáct dní Velkou cenou Španělska v Barceloně.

Výsledky Velké ceny Ázerbájdžánu F1:
1.Valtteri BottasMercedes1h31:52.942 min.
2.Lewis HamiltonMercedes+1.524 sek.
3.Sebastian VettelFerrari+11.739
4.Max VerstappenRed Bull+17.493
5.Charles LeclercFerrari+1:09.107 min.
6.Sergio PerezRacing Point+1:16.416
7.Carlos Sainz Jr.McLaren+1:23.826
8.Lando NorrisMcLaren+1:40.268
9.Lance StrollRacing Point+1:43.816
10.Kimi RäikkönenAlfa Romeo+1 kolo
11.Alexander AlbonToro Rosso+1 kolo
12.Antonio GiovinazziAlfa Romeo+1 kolo
13.Kevin MagnussenHaas+1 kolo
14.Nico HulkenbergRenault+1 kolo
15.George RussellWilliams+2 kola
16.Robert KubicaWilliams+2 kola
17.Pierre GaslyRed BullDNF - 38 kol
18.Romain GrosjeanHaasDNF - 38 kol
19.Daniil KvjatToro RossoDNF - 33 kol
20.Daniel RicciardoRenaultDNF - 31 kol
Mistrovství světa jezdců:
1.Valtteri Bottas87
2.Lewis Hamilton86
3.Sebastian Vettel52
4.Max Verstappen51
5.Charles Leclerc47
6.Sergio Perez13
7.Pierre Gasly13
8.Kimi Raikkonen13
9.Lando Norris12
10.Kevin Magnussen8
11.Nico Hulkenberg6
12.Carlos Sainz Jr.6
13.Daniel Ricciardo6
14.Lance Stroll4
15.Alexander Albon3
16.Daniil Kvyat1
17.Antonio Giovinazzi0
18.Romain Grosjean0
19.George Russell0
20.Robert Kubica0
Pohár konstruktérů:
1.Mercedes173
2.Ferrari99
3.Red Bull/Honda64
4.McLaren/Renault18
5.Racing Point/Mercedes17
6.Alfa Romeo/Ferrari13
7.Renault12
8.Haas/Ferrari8
9.Toro Rosso/Honda4
10.Williams/Mercedes0
Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

ONLINE: Třinec - Budějovice 1:0. Domácí ve třetí části otvírají skóre

28. března 2024  16:45,  aktualizováno  17:40

Sledujeme online Českým Budějovicím se jako čtvrtému týmu v historii play off české extraligy podařilo odvrátit tři...

Zámoří zase řeší: Chybují rozhodčí více? Emoce ve Philadelphii hasila omluva

28. března 2024  17:35

Roli padoucha měl na palubovce Philadelphia 76ers zastávat jednoznačně James Harden v dresu LA...

Lakatoš bude hostovat v Boleslavi. Bruslaři s ním počítají na dva roky

28. března 2024  17:26

Dominik Lakatoš bude v nadcházejících dvou sezonách hostovat z hokejových Vítkovic v Mladé...

Dynamo může odtáhnout kdokoliv, v semifinále to snad bude naše lajna, věří Pánik

28. března 2024  16:52

Ve čtvrtek večer se definitivně utvoří dvojice pro extraligové semifinále. Pardubické Dynamo vyzve...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...