Doba přípravy: 60 minut
Množství: 4 porce
- 1 celé kuře
- sůl
- grilovací koření
- 4 plátky másla
- voda na podlití
Na nádivku:
- 200 g toustového chleba
- 130 g kopřiv
- 4 stroužky česneku
- 100 ml smetany
- 3 žloutky
- 3 bílky
- sůl
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- 2 lžíce másla
- 80 g slaniny
Na karlovarský knedlík:
- 800 g bílého pečiva
- 5 vajec
- 500 ml mléka
- 300 g hrubé mouky
- 30 g petrželkové nati čerstvé
- sůl
- muškátový květ
1. Chléb pokrájíme na kousky, zalijeme smetanou a necháme ji vsáknout. Osolíme, opepříme, přilijeme žloutky a dobře promícháme. Okořeníme muškátovým oříškem a rozmačkaným česnekem.¨
2. Slaninu nakrájíme na kostičky a na másle opečeme dokřupava. Necháme vychladnout a celý obsah pánve přilijeme k chlebové směsi.
3. Omyté kopřivy posekáme na kousky a všechno dohromady dobře promícháme. Nakonec vyšleháme sníh z bílků a zlehka vmícháme do směsi.
4. Omyté a osušené kuře naplníme nádivkou, zašijeme nebo sepneme jehlami. Ze všech stran osolíme, posypeme kořením a vložíme do pekáče. Nádivku můžeme dát jak do kuřete, nebo na plech vedle kuřete. Na kuře položíme plátky másla, podlijeme vodou a přikryté upečeme ve vyhřáté troubě doměkka.
5. Posledních 15 minut dopékáme bez pokličky, aby kuře zezlátlo.
6. Mezitím si připravíme karlovarský knedlík: bílé pečivo nakrájíme na kostičky a necháme proschnout. Takto připravené kostičky navlhčíme mlékem, vejce si rozdělíme na žloutky a bílky, do žloutků přidáme mléko, špetku muškátového květu, sůl, mouku a vytvoříme hladké lité těstíčko.
7. Do nakrájených kostiček přidáme nasekanou čerstvou petrželku, těstíčko, lehce vše promícháme, na konec opravdu opatrně vmícháme sníh z ušlehaných bílků. Takto připravené těsto tvarujeme pomocí potravinářské folie do tvaru knedlíku. Folii na několika místech propíchneme opatrně vidličkou. Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme zhruba 18-20 minut.
Tip: Karlovarský knedlík při podávání přelijte výpekem z kuřete. Zapíjejte bílým vínem.