Stát chce ubytovat krajany z ciziny, místní píší petici proti „uprchlíkům“

  18:36
Desítky pokojů bývalého dětského oddělení plicního sanatoria v Kostelci nad Černými lesy by mohli za pár let obydlet čeští krajané vracející se ze světa. Ze zemí, kde jsou ohroženi bezpečnostně, ekonomicky či sociálně. Ministerstvo vnitra by je tam chtělo umístit v rámci repatriačního programu. Město s ubytovnou nesouhlasí.
Dětský pavilon byl postaven v roce 1987 a stal se tak jednou ze zhruba 25 budov...

Dětský pavilon byl postaven v roce 1987 a stal se tak jednou ze zhruba 25 budov nemocničního areálu, který od roku 1971 sloužil sovětské armádě. Naposledy pavilon sloužil jako archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, už delší dobu je však prázdný. | foto: Viktor Votruba, 5plus2.cz

„Účastníky repatriačního programu jsou v současné době zejména čeští krajané z Ukrajiny a Venezuely,“ říká Ondřej Krátoška z tiskového odboru ministerstva vnitra. V ubytovně by mohli navrátilci zůstat až půl roku. 

Místo, které si ministerstvo pro ubytovnu vyhlédlo, je několik let opuštěná budova takzvaného pavilonu H, která naposledy sloužila jako archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Ta se jej coby nepotřebného majetku před rokem zbavila, a tak přešel pod Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). 

Úřad nyní budovu převádí na ministerstvo vnitra. To se ovšem nelíbí městu Kostelec nad Černými lesy ani jeho obyvatelům, kteří proti záměru ve velkém podepisují petici. Zařízení označují za „ubytovnu pro uprchlíky“.

„Žádáme Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, aby přehodnotil svoje rozhodnutí převést budovu pavilonu H v areálu bývalého sanatoria v Kutnohorské ulici č. p. 1102 v Kostelci nad Černými lesy na Ministerstvo vnitra ČR se záměrem vybudovat v této lokalitě ubytovnu pro uprchlíky,“ stojí v petici.

Vedení města považuje označení „uprchlíci“ pro krajany za nekorektní a tím pádem petici za zavádějící.

Masové podepisování petice

Podle Jana Bukáčka, jednoho z členů petičního výboru, který v Kostelci v posledních komunálních volbách neúspěšně kandidoval za nyní opoziční uskupení Kostelec sobě, je o petici mezi lidmi velký zájem. 

„Uveřejnili jsme ji zhruba před čtrnácti dny. Nedokáži zatím odhadnout, kolik pod ní již máme podpisů, ale je to hodně masové. Připojují se i okolní obce. Jen na jednom sběrném místě máme přibližně 150 podpisů a takových míst je tak patnáct, převážně v obchodech,“ uvádí Jan Bukáček.

Podpisy chce výbor sbírat až do konce března a pak petiční archy zašle jak ÚZSVM, tak i ministerstvu vnitra. 

„Petice proti ubytovně? To víte, že jsem ji podepsala, ta je teď všude. Snad v každém obchodě ve městě,“ říká Jaroslava Dvořáková, obyvatelka jednoho z bytových domů v areálu sanatoria. „Mělo by tam být spíš bydlení pro místní. Navíc mám obavu, co za lidi by se sem nastěhovalo,“ dodává.

Na otázku, zda podepsali petici, přikyvuje i pět dalších náhodně oslovených lidí. 

„Myslím si, že by se to mělo využít jako domov pro seniory nebo mateřská škola,“ hodnotí Jiří Bohata, další náhodně oslovený, který v bývalém nemocničním areálu žije celý život a i dětský pavilon zná jako málokdo. Kdysi tam dělal sanitáře, pak zahradníka a nakonec i správce. 

To, že by se pavilon H nevyužil pro potřeby města, vidí jako hlavní problém i tvůrci petice. „To místo je ideální jak pro mateřskou či základní školu, tak i pro domov důchodců. Záměr ministerstva naruší celou koncepci rozvoje lokality,“ míní Jan Bukáček, zároveň ale dodává, že zmíněné české krajany považuje jen za ekonomické emigranty, tedy je ani nechce. 

Poté, co bylo město Kostelec nad Černými lesy koncem minulého roku informováno o záměru ministerstva vnitra, usneslo se místní zastupitelstvo, že potvrzuje svůj dlouhodobý záměr využít pavilon H pro veřejné, zejména sociální služby. Ty navíc považuje za jediné vhodné využití.

„Záměr ministerstva vnitra nám byl jen oznámen. Nikdo se nás neptal. Pavilon se přitom město do svého vlastnictví snaží získat prokazatelně již od roku 2004. Dokonce za něj bylo ochotné i zaplatit. 

Zhruba před pěti lety byla částka k jednání stanovena asi na 12 milionů korun. Tehdy to mělo ve správě ministerstvo zdravotnictví, které objekt označilo za zbytný majetek, a byl odsouhlasen záměr prodeje. Pak se ale změnila politická reprezentace a z prodeje sešlo,“ popisuje starostka Jana Havelková (TOP 09).

Ministerstvo má přednost

Město má o pavilon zájem i dnes. Přestože už je podle informací od ÚZSVM budova v převodu na ministerstvo vnitra.

„Hospodaření s majetkem státu se řídí zákonem o majetku státu. Ten stanovuje, že převést majetek na třetí osobu, tedy například na obec, lze pouze pokud o majetek nemá zájem jiná státní instituce, tedy je-li majetek pro stát nepotřebný. To se ovšem v tomto případě nestalo,“ vysvětluje Radek Ležatka, mluvčí ÚZSVM.

Podle starostky Havelkové se ale o pavilon bude město ucházet i přesto, že v areálu sanatoria má ve svém vlastnictví jiné prázdné objekty. Některé opravdu velké. Problém ale je, že na rozdíl od bývalého dětského oddělení jsou velmi zchátralé.

„Pavilon H je oproti nim v dobrém stavu a je bezbariérový, mohl by to být domov pro seniory, domov se zvláštním režimem či obojí,“ přibližuje Havelková. A byť hájí zájmy obce, označení „uprchlíci“ v případě záměru ministerstva odmítá. „Má se jednat o české krajany,“ opakuje.

Areál takzvané sanatorky má něco málo přes 42 hektarů, přičemž jeho velkou část tvoří les. Zejména po zabrání sanatoria sovětskou armádou v roce 1971 tu vznikla řada staveb. Některé dnes slouží k bydlení, jiné k výrobě a podnikání. Část budov, převážně v majetku města, je ale stále prázdných a chátra. V lese v blízkosti ministerstvem vnitra požadovaného pavilonu H je dnes například skautská klubovna. U vjezdu do celého areálu sídlí obvodní oddělení Policie České republiky.

Ubytovna pro krajany

Zatím podobné zařízení funguje jen v Jihočeském kraji, ministerstvo vnitra ale pro něj potřebuje jiné využití, a tak by se mělo přesunout do Kostelce nad Černými lesy. Ministerstvo vnitra tam chce využít prázdný objekt bývalého dětského oddělení místní léčebny a zřídit v něm specializované zařízení pro krajany vracející se do České republiky, kteří mají prokazatelně český původ.

„Objekt by sloužil jako zázemí pro poskytnutí prvotní asistence českým krajanům na území České republiky. Ministerstvo vnitra v něm rozhodně neplánuje otevřít jakýkoliv typ uprchlického zařízení,“ upozorňuje Ondřej Krátoška z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Ubytovna by fungovala v rámci asistenčního programu ministerstva vnitra pro české krajany. Program není teritoriálně omezen, tudíž se ho mohou účastnit příslušníci všech krajanských komunit ze třetích zemí, zejména z oblastí kde jsou ohroženi bezpečnostně, ekonomicky, či sociálně. V současné době jsou účastníky programu zejména čeští krajané z Ukrajiny a Venezuely.

V ubytovně by ministerstvo vnitra zajišťovalo asistenční služby, včetně přípravy na život v ČR. Ubytování bude možné na maximální dobu 6 měsíců.

„V praxi je ale doba pobytu klientů přibližně 60 dní. V rámci asistenčního programu je klientům poskytována zejména profesionální sociální práce, právní poradenství, pomoc při vyhledání trvalého bydlení a zaměstnání,“ uvádí Ondřej Krátoška.

Program přesídlování, který umožňuje krajanům návrat, funguje od roku 2015. Do letošního ledna ho využilo zhruba 1 300 krajanů.

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Sparta - Třinec 2:3. Série se vrací do Slezska, domácí stíhací jízdu nedotáhli

9. dubna 2024  18:20,  aktualizováno  22:27

Hokejisté Sparty nevyužili ani druhý mečbol na postup do finále. Po nevydařené úvodní třetině...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Letiště zkrátí parkování zdarma. Placené bude účtováno po čtvrthodinách

8. dubna 2024  11:05

Ruzyňské letiště výrazně zkrátí dobu, během niž zde řidiči mohou bezplatně parkovat, například při...

Zdražit zóny a část peněz rozdělit lidem bez aut. Praha 7 chce parkovací revoluci

10. dubna 2024  12:13

Praha 7 dlouhodobě řeší nedostatek parkovacích míst a naopak neustále se zvyšující počet aut....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia už nyní blízko účasti v Evropské lize. Jaké vyhlídky mají Sparta a Plzeň?

9. dubna 2024  16:22

Šampioni, nebo druzí jako loni. Slávistickým fotbalistům, kteří se poprvé od loňského října probili...

Clam-Gallasův palác je plný symbolů, rozluštit je pomáhají průvodkyně

16. dubna 2024  10:47

Jedinečnost potvrzují detaily. Platí to i při exkurzi v Clam-Gallasově paláci, barokní...

Vlak najel do stromu, který spadl na trať. Provoz mezi Čerčany a Benešovem stojí

16. dubna 2024  6:20,  aktualizováno  10:35

Provoz vlaků na železniční trati Praha - Benešov v úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

Ve stanici v pražských Kyjích srazil vlak dva lidi, jsou v péči záchranářů

15. dubna 2024  23:02

Ve stanici Praha-Kyje srazil vlak dva lidi, kteří jsou v péči záchranářů. Na místě probíhá...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...