Plzeňský výrobce se navíc opět zapojil do tradice vaření speciálních svátečních piv a do hospod dodal Popeleční Benedict. Vytvořili jej plzeňští sládci spolu s Břevnovským klášterním pivovarem sv. Vojtěcha.
Kromě chmele z klášterní chmelnice použili i slad sušený nad kouřem z dubového dřeva. Ten dodává polotmavému ležáku lehce uzenou chuť.
Historický způsob přípravy upomíná na fakt, že tradice vaření piva na Břevnově sahá až do středověku. V dávné minulosti vařili mniši v klášterech právě v předvelikonočním období silná piva, která byla součástí jejich postního jídelníčku. Pivo bylo spolu s chlebem také zásadním zdrojem živin a kalorií během čtyřicetidenního půstu, a proto se o něm někdy říkalo, že „se jí, nikoli pije“.
„Vaření velikonočního speciálu je vždy výjimečná událost. Letošní spolupráce s Břevnovským pivovarem nám umožnila použití tradičních klášterních surovin, což dodalo společnému experimentování nový rozměr. Výsledku naší práce na závěr požehnal arciopat Břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek. Jsem přesvědčený, že se pivo mimořádně podařilo, a věřím, že osloví všechny naše příznivce,“ uvádí Tomáš Pokorný, sládek programu Volba sládků.
Už několik let pak některé pivovary připravují na Zelený čtvrtek pivo, které má barvu s tímto dnem spojenou.
„Velikonoční speciální piva jsou každý rok velkým hitem. Většina velkých pivovarů řeší výrobu tak, že vezmou svoje standardní pivo a obarví ho potravinářským barvivem. Několik pivovarů to bere složitěji a vyrobí si odvar z kopřiv, který pivo nejen obarví, ale i ochutí. Poslední dobou však většina pivovarů sází na klasické světlé ležáky. O něco silnější, s plnou sladovou chutí,“ potvrzuje zkušený plzeňský domovarník Štěpán Kozlík, který má na starosti provoz Pivotéky v Pivovarském muzeu v Plzni.
Tam mají v prodeji rovnou dva speciály – Velikonoční třináctku z pivovaru Permon a Hody hody doprovody z rodinného pivovaru Zichovec. „Permon zvolil, co se týče chmelení, klasický Žatecký červeňák, pivovar Zichovec ho obohatil o chmel Harmonie, který svou ovocnější chutí doplňuje kořenitou chuť žateckého chmelu,“ upřesňuje Kozlík.
Zelený ležák s příchutí tří bylinek
Hned několik zelených piv mají na čepu v plzeňském Klubu malých pivovarů. Vystřídají se tam od pivovarů Kynšperský zajíc, Primátor, Kácov, Bratři v pivu, Antoš nebo Mordýř. K ochutnání by měli mít i dvě piva uvařená v Plzeňském kraji. Jedno z nich je od plzeňského minipivovaru U Lenocha, druhé je uvařené v Chodovaru v Chodové Plané. Tam kromě zeleného ležáku na svátky navařili ještě třináctistupňový Velikonoční speciál.
Pivovar Purkmistr v plzeňských Černicích již ve středu narazil zelený ležák s příchutí tří bylinek. „Pro velký zájem v minulých letech, kdy se ležák vypil během pouhých tří dnů, jsme letos připravili větší várku zhruba 1 500 litrů. Hosté si ležák budou moci odnést i v lahvích nebo nechat stočit do kegů,“ uvedl Petr Míč z marketingu pivovaru Purkmistr.
V Černicích uvařili také čtrnáctistupňový, silný velikonoční speciál ISTR uvařený s jedinečnou plností a zajímavým aroma výhradně z českých surovin.
Plzeňský experimentální pivovar Proud připravil na jaro několik speciálů. Řada Proud Barrel Aged se rozrostla o Barrel Aged Brut IPA – BATCH #08, silné pivo stařené 10 měsíců v dubových sudech po červeném víně z oblasti Bordeaux, a Barrel Aged Brut IPA – BATCH #09, silné pivo stařené 10 měsíců v dubových sudech po bílém víně Pinot Blanc z vinařství Gurdau.
„V Proudu nás baví experimentovat s různými pivními styly a postupy výroby. S cíleným stařením piva v dubových sudech po různých alkoholech si hrajeme prakticky už od začátku existence našeho pivovaru. Snažíme se vybírat si sudy od konkrétních výrobců, a získat tak více informací o daném sudu a o tom, co v něm bylo původně, ať už jde o víno, whisky nebo třeba pálenku,“ říká ředitel pivovaru Proud Michal Škoda.
Další novinkou je Veer – West Coast IPA s dominantní vůní citrusů a tropického ovoce.