Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Velké pardubické se stává „Cena daňových poplatníků“

  8:26aktualizováno  11:56
Pardubické dostihy budou více než dosud závislé na dotacích. Teď čekají, až ministerstvo zemědělství vypíše dotační program, ze kterého je samospráva podpoří. Slíbené peníze nebude moci Dostihový spolek použít přímo tak, jak by asi chtěl.
Jezdci překonávají Irskou lavici během 128. ročníku Velké pardubické.

Jezdci překonávají Irskou lavici během 128. ročníku Velké pardubické. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Nejsou žokejové, chybějí koně, klesá zájem veřejnosti a zoufale se nedostává sponzorů, kteří jsou ochotni dávat peníze na odměny pro jezdce.

Dostihový sport má dlouholeté problémy a nikde to dnes není tak vidět jako v Pardubicích. Plné tribuny při Velké pardubické klamou, kvalifikace na hlavní dostih sezony jsou pro diváky stále méně atraktivní.

Vlajková loď českých dostihů Velká pardubická nemá generálního sponzora. O sponzora přišlo i samotné závodiště, protože holding Agrofert na letošní rok se sportovištěm neprodloužil reklamní smlouvu.

Spolek těžko hledá sponzory samozřejmě i pro menší dostihy, a tak svoji cenu mají Služby města, Dopravní podnik Pardubice, ale i univerzita či hokejový klub.

Chybějící peníze dodají daňoví poplatníci. Vláda rozhodla o pětimilionové podpoře dostihů v červnu. Podporu bude muset zvýšit i město, protože pro areál se nepovedlo získat nového sponzora. Ponese tak název Pardubické závodiště a titulárním partnerem se stane město, které tak bude sponzorovat společnost, kterou většinově vlastní. 

„Závodiště se dřív jmenovalo Agrofert park. Změnou titulárního partnera získává stabilní název Pardubické závodiště, které podle dnešního rozhodnutí radních bez možnosti různých výkladů jednoznačně vypovídá o jeho aktivitách,“ uvedl v pondělí mluvčí radnice Radim Jelínek.

Velká pardubická loni přišla po 25 letech spolupráce o hlavního sponzora a nového dosud nemá. Dotace pět milionů korun od ministerstva ale nepůjde přímo na odměny vítězů světoznámého dostihu. ČTK to řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Stát dotaci poskytne městu a nedostane ji přímo pořadatel, kterým je Dostihový spolek. Městská rada v pondělí schválila, že se Pardubice o dotaci přihlásí. Podmínkou také je, že si Pardubice zřídí účet jen pro účely poskytnutí dotace.

„Teprve se domlouvají podmínky, za jakých lze dotaci čerpat. Minulý týden nám na ministerstvu bylo řečeno, že na prize money (odměny za umístění) dotace jít nemůže,“ řekl Kvaš.

Státní dotace půjde na faktury za pořádání dostihů

Pardubice nejspíš budou moci zaplatit z dotace některé faktury za pořádání dostihů. Dostihový spolek, jehož hlavním akcionářem je město, bude mít díky proplaceným fakturám víc volných peněz na odměny pro žokeje a stáje. 

„Musí se to perfektně připravit po stránce právní, legislativní, ekonomické. Bude kolem toho ještě hodně práce,“ řekl Kvaš.

Dostihový spolek vyplatí účastníkům dostihů v sezoně až 17 milionů korun, z toho za Velkou pardubickou kolem pěti milionů korun. Se spolkem loni ukončila spolupráci Česká pojišťovna, která byla v názvu závodu Velké pardubické 25 let. Do 129. sezony spolek nového sponzora nenašel.

„My jsme se to dozvěděli na konci loňského října, tedy v době, kdy už firmy mají reklamní plány na příští rok hotové. Sehnat někoho dalšího, když už jsou všichni rozhodnutí, bylo nemožné,“ řekl Kvaš. 

V případě Velké pardubické se rozhodl pomoci stát, peníze na říjnový dostih dají i Pardubice. Tento týden se staly titulárním partnerem závodiště, které hlavního sponzora v názvu nemá od začátku letošního roku. Pojmenování se nezměnilo poprvé. 

V roce 2013 se závodiště přejmenovalo na Synthesia Park, ještě týž rok změnilo název znovu na Agrofert Park. Spolupráce byla smluvně doložená do roku 2017, reklamní plnění pak smluvní strany prodloužily do konce roku 2018, a pak už ne.

„Jistá část jiných sponzorů měla určitě název Agrofert Park spojený s ostatními firmami pana premiéra, ne každý nesl libě tento název. Neutrální název Pardubické závodiště určitě nikomu vadit nemůže,“ řekl Kvaš. 

Prezident Jockey Clubu ČR odmítá, že dostihy mají problémy

Město dá za titulární partnerství za letošní polovinu roku 250 tisíc korun bez DPH, příští rok podle Kvaše dvakrát tolik. Sponzorské spolupráci se ale město bránit nebude. „Kdyby v budoucnu přišel silný partner a měl pocit, že chce název dostihu a název závodiště spojit dohromady, dá se o tom hovořit,“ řekl Kvaš.

Prezident Jockey Club ČR Jiří Charvát nesouhlasí s interpretací, že potíže organizátorů Velké pardubické znamenají, že má dostihový sport v Česku dlouhodobé problémy.

„Je dlouhodobě stabilně financován a je víceméně stabilní jak počet dostihových stájí, tak trénovaných koní. Výrazně roste kvalita českých koní. Zatímco v roce 2009 vyběhali naši koně v zahraničí 19,8 milionu korun v roce 2018 to bylo 62,6 milionu,“ uvedl.

I podle počtu koní si podle něj Česko vedle slušně, když je tu trénováno 1200 koní a v Polsko je to jen šest set a v Německu 2400.

Uznává, že chybí sponzoři, ale upozorňuje, že hlavním zdrojem financování dostihů ve vyspělých zemích jsou dostihové sázky.

„A právě tady musíme dosáhnout dohody se státem, aby část vybrané loterijní daně od společností přijímacích dostihové sázky se vracela do dostihů,“ uvedl Charvát.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Podvodníci chtěli po muži zaplatit 270 tisíc za clo, poslali mu falešnou fakturu

18. dubna 2024  14:05

S nezvyklou taktikou přišli podvodníci, které zastavili až celníci. Zaznamenali totiž případ, kdy...

Autobus zezadu narazil do náklaďáku, čelní sklo se rozbilo o korbu

18. dubna 2024  13:08

S lehčími zraněními vyvázli řidič a dvě cestující v linkovém autobusu, který se dnes dopoledne na...

Divočina v Děčíně na úvod i v závěru. Ústí dál válcuje Pardubice

17. dubna 2024  21:12,  aktualizováno  23:36

Ústečtí basketbalisté potvrdili roli favorita i ve druhém utkání čtvrtfinále ligového play off a v...

Pozemky Horní Dobrouč 85 012m2
Pozemky Horní Dobrouč 85 012m2

Dolní Dobrouč - Horní Dobrouč, okres Ústí nad Orlicí
2 975 420 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...