Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kašlíky a rýmy na pohotovost nepatří, říká veterinářka

  10:12
Veterinární lékařství už dávno není jen odčervení či očkování. Věda pokročila natolik, že i zvířatům se dostává moderní lékařské péče. Přesto má tento obor svá specifika. Své o tom ví veterinářka Lenka Müllerová z Karlovarska, která se zvířatům věnuje od roku 1989.

Ostrovská veterinářka Lenka Müllerová ve své ordinaci při rentgenovém vyšetření psa. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Získala atestaci prvního i druhého stupně a jako členka odborné skupiny pracovala na novele zákona o Komoře veterinárních lékařů České republiky. V Ostrově provozuje už šestým rokem špičkově vybavenou ambulanci pro zvířata.

Jak byste zhodnotila kvalitu veterinární péče u nás?
Mohu směle říci, že je na vysoké úrovni. Dosahuje kvalit lékařské péče o člověka. Záleží samozřejmě na každém pracovišti, vždy je ale co zlepšovat. Proto byl také jeden z návrhů při tvorbě novely zákona, aby každé veterinární pracoviště mělo k dispozici standardní vybavení. Stejnou snahu cítím i ze strany České asociace veterinárních lékařů malých zvířat. Tím, že budeme mít všichni nějaký základ, je možné kvalitu péče celkově posunout na vyšší úroveň.

Co veterinární medicína umí?
Všechno. Umíme řešit otravy, onkologická onemocnění či náhrady kloubů. Využíváme imunoterapii nebo léčbu s využitím kmenových buněk…

To jsou většinou složité zákroky. Lidé v takových případech leží v nemocnicích, absolvují předoperační přípravu i odbornou pooperační péči. Jak jsou na tom zvířata?
Někdy se samozřejmě bez hospitalizace neobejdeme. Je nutná zejména v případě, kdy zvíře potřebuje intenzivnější péči, než by bylo možné poskytnout v domácím prostředí. Proto řada veterinárních pracovišť nabízí hospitalizaci pacienta, a to včetně času před operací. Řada chovatelů totiž nemá možnost zvíře před operací připravit. Největší problém bývá dodržet před zákrokem hladovku. Vhodná je i hospitalizace po operaci. Umožní, že majitel převezme své zvíře plně probuzené, stabilizované.

Jak je to s dentální péčí? Mívá pes také kazy?
I zvířata trpí kazy, paradentózou, záněty nervů, zubů, poruchami skusu. U nás v ordinaci jsme došli k názoru, že i o zuby zvířat je třeba se řádně starat, nejen je leštit nebo trhat. Při odstranění zubního kamene chrup důkladně vyčistíme a ošetříme také dásně a vnitřní plochy zubu. Součástí je stomatologická prohlídka, kdy často objevujeme kaz. Proto nyní nově nabízíme možnost kazem poškozený zub zachránit, tedy vyvrtat a ošetřit plombou. Máme v tomto oboru velkou oporu v humánních specialistech. Spolupracujeme se stomatology, kteří pomohou dobrou radou či odborným vedením. Věnujeme se i stomatochirurgii, tedy spravujeme fraktury čelisti a podobně.

Máte ohledně ambulance nějaké další plány?
Chceme rozšířit náš tým o lékaře a rehabilitačního pracovníka. Potřebujeme však, aby byl členem Asociace fyzioterapie a rehabilitace zvířat České republiky, tedy měl oficiální zkoušky a anatomické znalosti. Už nyní spolupracujeme s fyzioterapeutkou, která pomáhá s péčí o nechodící pacienty po operacích. I se zvířetem se dá rehabilitovat, tedy cvičit nebo masírovat určitou oblast těla, aby se znovu postavilo na nohy.

Co je podle vás největším problémem veterinární péče v kraji?
To, že chybí zvířecí pohotovost. V každém jiném kraji působí plně vybavená klinika, která jede non stop. Takové zařízení náš kraj nemá. Jediná služba, která pracuje v režimu jakési pohotovosti, je v Karlových Varech, ta má ale otevřeno jen do 22. hodiny. Pak je tu záchranná a odchytová služba Petra Prokeše a jeho nový projekt Zvířecí záchranné služby. Ta funguje ve spolupráci s některými veterináři v Karlových Varech a okolí. V noci a o víkendech pak záleží na dobré vůli každého lékaře, zda bude na telefonu pro případ nouze.

Ve kterých situacích není radno s návštěvou specialisty otálet?
Komplikované porody. Tady je často třeba rychlý chirurgický zásah, protože jde o život feně i štěňatům. Autonehody. V těchto případech je třeba nejprve provést důkladnou diagnostiku za pomoci přístrojů. Teprve na ni navazuje ošetření. Podle závažnosti se zvíře buď fixuje a odesílá na vyšší pracoviště, nebo se operuje a šije hned na místě. Úrazy. Například jsem měla na stole štěně německého ovčáka, které spadlo z balkonu a utrhlo si slezinu. Nebýt rychlé reakce majitelů, kteří hned psa naložili do auta a přijeli, tak by fenečka podlehla vnitřnímu krvácení. Nebo majitelka přišla se psem, který se nemohl týden vyprázdnit. Měl ucpaná střeva. Pokud bychom jej neotevřeli, umíral by v křečích. Problémem jsou také otravy.

Je pohotovost něčím zvláštní? Liší se od běžné ambulance?
Je to hodně o emočním vypětí. Často se setkáváme s tím, že návštěva pohotovosti je důsledkem zanedbané péče, kdy majitel do poslední chvíle věří, že zvíře se z toho nějak dostane. Nakonec tedy přijede a doufá, že mu jeho miláčka zachráníme. Jenže když má například pes krvavé průjmy nebo jej uštkla zmije, tak čekat na zázrak vždy nebývá ta nejlepší cesta, která vede ke šťastnému konci. Pokud má zvíře záchvat, křeče, motá se, chová se atypicky, má nafouklé pevné břicho, jde o minuty a mohlo by to dopadnout špatně.

Zneužívají lidé tuto službu?
I to se stává. Kašlíky a rýmy, na které se chovatelé dívají týden, na pohotovost nepatří. Ani běžné očkování, odčervení či řešení triviálních záležitostí, které by mohly počkat do rána. Pohotovost není večerní ambulance. Setkala jsem se například s tím, že mi volal ve dvě ráno majitel a chtěl řešit kašel svého psa. Nebo si chovatelé pořídili fenku, nechali ji připustit a hodinu po půlnoci po mně chtěli, abych jim vysvětlila, jak probíhá porod. Stalo se mi i to, že jsem u štědrovečerního stolu měla telefonát, kdy mi chovatel oznamoval, že mu andulka špatně sedí na bidýlku. Lidé by si měli rozmyslet, kvůli čemu volají. I veterinář je člověk, má soukromí, rodinu.

Jak z toho ven? Co by se mělo udělat, abychom se v této oblasti přiblížili ostatním krajům v republice?
Ohledně pohotovosti hraje hodně velkou roli lidský faktor. Protože držet služby je řehole a částečně i ztráta soukromí. Mně osobně se líbí systém, který mají zubaři. Dochází k rotaci pracovišť a existuje seznam, kdo kde drží službu. Je pravda, že řada veterinárních ambulancí má otevřeno pár hodin o víkendu, ale to klasickou pohotovost nenahradí. A i když je v regionu jen hrstka veterinářů ochotných sloužit v noci a o víkendech, stálo by za to, kdyby se kraj spolu s veterinární komorou dohodly na nějakém systému, na jehož základě by zvířecí pohotovost mohla plnohodnotně fungovat.

  • Nejčtenější

Chovatel „venčil“ v parku na stromě hady, vyděšená žena zavolala strážníky

12. dubna 2024  14:36

Neznámý milovník hadů vzal dva své svěřence a nechal je užívat si teplé jarní slunce na stromě v...

Vítr po celém Česku lámal stromy a zastavil vlaky. Poryvy shodily i posed

16. dubna 2024  9:20,  aktualizováno  13:06

Silný vítr v noci na úterý lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhradeckém kraji hasiči...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lázně si ze sebe dělaly legraci na pohlednicích

14. dubna 2024  10:43

Když se jednou karlovarský amatérský historik a autor dvou knih o Karlových Varech Antonín Foglar...

Minulou rekonstrukci stadionu zfušovali, zjistily Vary a podají trestní oznámení

17. dubna 2024  16:49

Trestní oznámení se rozhodl podat karlovarský magistrát na neznámého pachatele kvůli někdejším...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Dřina, ale i pády. Holky se zbláznily do koní, rodiče jim založili spolek

16. dubna 2024  13:38

Od útlého dětství chodila parta děvčat z Jenišova na Karlovarsku do stájí pečovat o koně. Tato...

Chovatel na Chebsku našel desítky mrtvých ovcí, zřejmě je roztrhali vlci

19. dubna 2024  10:31,  aktualizováno  13:30

Vlčí smečka napadla chov ovcí v Paliči u Lipové na Chebsku. Soukromý chovatel po jejich útoku sčítá...

Neprodávejte je, apeluje petice za zachování posledních městských lázní

19. dubna 2024  9:18

Zachránit poslední výspu tradičního lázeňství v Karlových Varech. Takový je apel iniciátorů petice...

Mariánské Lázně chtějí vybudovat balneologický park v Pottově údolí

18. dubna 2024  15:23

Pítka s minerální vodou, jezírka určená ke svlažení, potůčky k namáčení nohou či rukou, tůňky...

Depo úzkorozchodné dráhy Kateřina v rezervaci Soos je kulturní památkou

18. dubna 2024  12:31

Už jen několik dnů a technický unikát, úzkorozchodná drážka Kateřina v sousedství přírodní...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...