Cesta kolem světa
Kešu rostou na stromě zvaném ledvinovník západní, nejčastěji v afrických státech Mozambik, Tanzánie a Nigérie. Na tomto kontinentu se ovšem kešu oříšky téměř nezpracovávají. Většina z nich se vozí ke zpracování do továren v Indii a Vietnamu, odkud pak putují do celého světa.
Vzácná jablíčka
Ledvinovník plodí kešu jablíčka, na nichž se nachází nepukavé plody – kešu oříšky ve skořápce. Plod dozrává tři měsíce a na jednom jablíčku je vždy jen jeden oříšek.
„Z jednoho stromu se po tříměsíčním čekání sklidí pouze 60 až 80 kg vyloupaných kešu ořechů,“ prozrazuje Jana Kremlová, majitelka české firmy Alika, která se zabývá pražením suchých plodů.
Evropanům kešu jablíčko obvykle připomíná červenou papriku. Je velké zhruba jako dlaň dospělého člověka a na jeho konci se nachází malý skořápkový rohlíček s jedlým jádrem.
Nejen oříšky
Kromě oříšků se zpracovává i dužina jablka, která slouží nejen jako krmivo pro dobytek, ale vyrábí se z ní i mošty, džemy nebo kompoty. Vylisovaná šťáva je také surovinou pro výrobu alkoholického nápoje nebo octa.
Na oči, srdce i nervy
Oříšky kešu obsahují minerální látky příznivé pro lidský organismus jako hořčík, vápník, fosfor, draslík, měď nebo železo. Příznivě ovlivňují funkci srdce a cév, blahodárný vliv mají na nervovou soustavu, pokožku i oči a pomáhají při únavě.
Také pro vegany
Kešu oříšky si oblíbili i příznivci veganské stravy, zkuste se u nich inspirovat. Například variaci na smetanovou omáčku se žampiony připravíte docela snadno, když přírodní kešu ořechy namočíte den předem do vody, pak je rozmixujete a použijete stejně jako živočišnou smetanu.