Rybí polévka pro každého. Co rodina, to trochu jiný recept

Základ tradiční vánoční rybí polévky je v podstatě stejný. Někde však dávají přednost rustikálnější podobě s většími kousky masa, jinde vyrábějí spíš krémovou strukturu.

Vánoční rybí polévka z kapra | foto: Martin Kuciel

Základem vánoční rybí polévky je cibulovo-zeleninová jíška. To znamená, že na másle osmahnete nadrobno nakrájenou směs kořenové zeleniny a cibule. Někdo ovšem zeleninu nekrájí, ale strouhá na hrubém struhadle. V této variantě pozor: strouhaná zelenina je velmi citlivá na přepalování, takže je lepší ji smažit na menším plameni.

Příprava na Vánoce den po dni

Odlišnosti se najdou i při přípravě rybího vývaru. Klasické recepty počítají s tím, že se zvlášť uvaří rybí hlava a vnitřnosti v osolené vodě. Někteří kuchaři ho připravují jako rybí várku – k hlavě a případně odřezkům z ryby přidávají i zeleninu a divoké koření.

Kdo se pokouší kapra vyfiletovat, patrně se mu to nepovede tak dobře jako profesionálovi. To znamená, že když uvaří zbylý skelet ryby, zbude do něj dost masa na celý kastrol polévky. A pak se obejde i bez kapří hlavy. Tradice navíc velí vyndat rybě oči a žábry, aby nebyl vývar hořký, navíc tato operace není každému příjemná. I když například Matěj Kovář ze Sádek Lahovice tvrdí, že je to jen pověra a jeho rodiče i prarodiče to nedělali a nikdy se tím polévka nepokazila (celý rozhovor s rybářem Matějem Kovářem čtěte zde).

U ryb navíc neplatí pravidlo: čím déle se vaří, tím lépe. To možná platí u hovězího masa, ale rybímu vývaru stačí půl hodina, vnitřnostem dokonce čtvrt.

Rybí vývar je ideální připravit dřív, aby stačil trochu zchladnout tak, abyste zalévali jíšku ze zeleninového základu chladným vývarem. Při vaření platí základní pravidlo: horká jíška se musí zalévat studeným vývarem, aby se nevytvořily hrudky. 

Podívejte se stručný návod na vánoční rybí polévku podle pana Cuketky.

24. prosince 2016

Pak stačí jen polévku dochutit. V některých rodinách se používá troška česneku a špetka muškátového květu – s tím opatrně, je dost aromatický a ne každý ho má rád. K tomu samozřejmě sůl a pepř podle chuti.

Ke konci varu už jen stačí vložit do polévky kousky kapřího masa a pokrájených vnitřností a krátce provařit. Jsou ovšem domácnosti, pro které je tyčový mixér kamarád a trochu polévce pomohou do krémovité konzistence.

Při podávání se do talíře přidává troška nasekané hladkolisté petrželky a na stole by neměly chybět na másle upražené krutonky. 

Máte rádi vánoční rybí polévku?

celkem hlasů: 925

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 27. prosince 2017. Anketa je uzavřena.

Výborná
Výborná 796
Tuto polívku vůbec neděláme
Tuto polívku vůbec neděláme 106
Jím ji jenom z povinnosti
Jím ji jenom z povinnosti 23
Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...