Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezastavitelný dávkomat. Maláčová chce přidat všem, neřeší, kde na to vezme

  1:00
Éra ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) se zřejmě zapíše do dějin jako největší zvyšování dávek v historii Česka. Její představou je vyčlenit na dávky počínaje příštím rokem meziročně nejméně o 40 miliard korun více. Ekonomika roste a rostou i příjmy státního rozpočtu, nicméně divokému navyšování chybí jakákoliv koncepce.

Ministryně Jana Maláčová. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Ministryně práce slibuje štědré dávky všem – rodičům i důchodcům. Když Maláčová loni na podzim slíbila všem rodičům malých dětí do čtyř let (nejmladších v rodině) zvýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc korun, vzbudila velká očekávání. Jenže minulý týden na koaliční radě se ukázalo, že bude muset dělat ústupky.

Sociální demokracie totiž chtěla zároveň prosadit mimořádný nárůst důchodů v průměru o 900 korun. Nikoliv pouze o 750 korun, jak velí uzákoněná pravidla pro valorizaci a jak navrhovalo koaliční hnutí ANO.

Ministryně proto souhlasila s tím, že nárůst se bude týkat pouze dětí narozených po 1. lednu 2020. Tím by se ušetřilo zhruba osm miliard korun, jimiž bude třeba zaplatit štědrý nárůst důchodů v příštím roce. Pokud by návrh rodičáku v této podobě prošel, dá se po letošních Vánocích očekávat závod rodiček o to, aby se děti narodily až po půlnoci na Nový rok.

Kolik peněz jde přes ministerstvo práce

Ministryně sklidila za zpřísnění kritérií kritiku od voličů a nyní doufá, že přece jen dosáhne zvýšení rodičáku i pro ostatní. „Státní rozpočet na příští rok se teprve začíná tvořit. Máme tedy stále ještě čas, abychom na navýšení rodičovského příspěvku našli potřebné prostředky. Já pracuji na úsporných opatřeních ve svém resortu. Neměli bychom se dívat jen na výdaje, ale hledat i možnosti, jak dodatečné finance zajistit na příjmové stránce rozpočtu,“ uvedla ministryně na dotaz MF DNES. Co se týká nových příjmů do rozpočtu, o nich zatím nebyla ve vládě řeč.

Rodičovský příspěvek bere 280 tisíc rodičů a ročně se na něm vyplatí 25 miliard korun. Navýšení pro širší skupinu rodičů, nejen pro nově narozené, by podle informací MF DNES stálo více než 11 miliard v příštím roce a více než osm miliard v každém dalším.

Podle některých informací z médií ministryně sází na to, že se jí ve Sněmovně pomocí poslaneckého pozměňovacího návrhu podaří dostat do novely navýšení pro širokou skupinu rodičů. Kde na to rozpočet vezme, když to předtím neschválí vláda, poslanci ve svých pozměňovácích řešit nemusí.

Neudržitelné důchody

„Pro ministerstvo je prioritou podpořit obě dvě skupiny – rodiče i důchodce,“ uvedla Maláčová. Z pohledu státního rozpočtu se rozhodnutí ministerstva práce dát přednost štědrému růstu důchodů než doplatit rodičák všem rodičům malých dětí jeví výrazně bolestivěji. Nárůst o 900 korun u průměrného důchodu bude druhý nejvyšší růst za posledních 12 let. Letos důchody v průměru rovněž vzrostly o 900 korun.

Pokud by valorizace důchodů proběhla podle zákona – tedy růst inflace plus polovina růstu reálné mzdy – činila by zmíněných 750 korun. A přišlo by to státní pokladnu na 25,6 miliardy korun.

Štědřejší zvýšení, kterým chce ČSSD důchodcům přilepšit, představuje zásah do rozpočtu ve výši téměř 32 miliard, tedy o sedm miliard korun víc. Na všech důchodech se podle rozpočtu ministerstva práce na letošní rok má vyplatit 461 miliard korun (včetně invalidních penzí). Nakolik se tato obří suma promítne i do příštích let, bude záviset na způsobu navýšení. 

Záleží, kolik z toho půjde do základní výměry (tu dostává každý důchodce stejnou) a kolik do procentní výměry (vypočítané podle výše zaplaceného pojistného a počtu odpracovaných let). Šalamounsky to vyřešila vláda Bohuslava Sobotky v roce 2016, kdy přilepšení udělala jednorázově a v únoru všem důchodcům poslala mimořádný příspěvek k důchodu 1 200 korun.

18. března 2019

Vyšší dávky, lepší dávky?

Přilepšit chce ministryně práce Maláčová nejen všem důchodcům plošně, ale její důchodová komise se zaměřila také na navýšení penzí ženám, stávajícím důchodkyním. Jak zveřejnila ve svých materiálech Komise pro spravedlivé důchody, umělé dorovnání, které by šlo zařídit několika různými cestami, by stálo 32 miliard korun. A to nikoliv jednorázově, ale každý rok. 

Maláčová plánuje zvyšovat také životní a existenční minimum, a to o 11 procent. Na těchto dávkách spadajících do oblasti hmotné nouze se loni vyplatilo z rozpočtu 3,4 miliardy korun.

Zvýšení dávek pro postižené už si může sociální demokracie odškrtnout jako splněné. Těžce nemohoucím, o které je pečováno v domácnosti, se zvedl od letoška příspěvek na péči, přičemž zvýšení přijde státní kasu na přibližně 4,7 miliardy korun. Všechno jsou to navýšení, která nestíží rozpočet jednorázově, ale budou se opakovat další roky. Chtělo by to proto přijít s koncepcí, která navýšení dávek obhájí a vylepší jejich účinnost.

Nic takového se ale zatím neděje. Ministryně práce neplánuje důchodovou reformu. Pokud jde o zneužívání sociálních dávek, zaměřuje se pouze na dávky na bydlení, na nichž se vyplatí devět miliard korun ročně. O vymýcení obchodu s chudobou – mediálně kritizovaných předražených ubytoven a nevyhovujících bytů v ghettech – se přitom snaží už několikátý ministr práce v řadě.

Autor:
  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Více než polovina britských dětí pod třináct let pila alkohol, zjistila studie

25. dubna 2024  16:19

Více než třetina britských chlapců a dívek v letech mezi 11 a 13 lety má zkušenosti s konzumací...

Dobré zprávy ze Španělska. Olivy se dočkaly vláhy, olej by mohl zlevnit

25. dubna 2024  14:19

Sucho a neúroda vyhnaly loni ceny olivového oleje na rekordní úrovně. Ve Španělsku, které je jeho...

Česko díky členství v EU zbohatlo. Poláci z něj ale vytěžili víc, říká analýza

25. dubna 2024  11:38

Za dvacet let od vstupu Česka do EU se podařilo zvýšit životní úroveň vyjádřenou v HDP na obyvatele...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...