Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Exekuční lavina za bilion korun. Vláda chce bezútěšnou situaci řešit

  10:55
Počet lidí v exekuci se meziročně mírně snížil. Beznadějně zadlužený nicméně zůstává každý desátý dospělý obyvatel Česka. Vláda chce u protiprávních vymáhání zasáhnout, naději představuje i osobní bankrot. Exekuce navíc v posledních letech výrazně brání rozvoji ekonomiky.

Exekuce se v posledních třech letech, kdy v Česku rekordně klesla nezaměstnanost, staly významnou překážkou pro rozvoj české ekonomiky. Podniky marně shánějí lidi, některé dokonce hovoří o odmítání zakázek. Lidé v exekuci se totiž často nechtějí nechat oficiálně zaměstnat, protože by jim většinu platu strhával exekutor. 

Pomoci by mohl nový insolvenční zákon, který začne platit od 1. června. Umožní požádat o definitivní oddlužení i lidem, kteří dosud nedokázali podmínky osobního bankrotu splnit. MF DNES o tom příští týden přinese podrobné informace v seriálu Jak se zbavit dluhu. První díl vyjde v pondělí.

Nové exekuce přibývají, ale naštěstí čím dál tím pomaleji: loni 505 tisíc, předtím 612 tisíc a předtím (2016) 680 tisíc. Podíl na tom má i zákaz takzvaných rozhodčích doložek před třemi lety. To byly dodatky k úvěrovým smlouvám, podle kterých mohly úvěrové firmy posílat své dlužníky do exekucí jako na běžícím pásu a s dluhem narostlým do obludných rozměrů. 

Exekuce

„Pročistil se trh a mohlo by to počet nových exekucí snížit, ale se závěry je brzo, trvá i několik let, než se dluh dostane do exekuce. Zároveň máme příznivou ekonomickou situaci, lidem se daří a dluhy splácejí,“ upozorňuje právník Petr Němec, který pomáhá dlužníkům vymanit se z protiprávních exekucí.

Exekuční byznys

Jde o vybranou kategorii dlužníků s právně vadnou doložkou. Odhadem sem spadá 200 až 300 tisíc exekucí z celkových 4,7 milionu. Například ministryně práce Jana Maláčová avizovala, že Česká správa sociálního zabezpečení, která má na starosti exekuci důchodů, by mohla některé takové exekuce zastavovat. Podobně, jako s tím dnes dlužníkům pomáhají některé neziskovky.

Exekuce jsou přitom obrovský byznys – Exekutorská komora ČR uvádí, že předlužení lidé dluží věřitelům zhruba 300 miliard korun na jistinách, ale ve skutečnosti se hraje o mnohem víc.

„Nejsou v tom úroky z prodlení, náklady na vymáhání, advokáti, exekutoři... Ve skutečnosti je to násobně víc, spíš 700 miliard až bilion korun,“ myslí si Radek Hábl, odborník na dluhovou problematiku a autor informačního webu mapaexekuci.cz.

Počet exekucí na dlužníka

Podle Němce za nárůst nesplatitelných exekucí v uplynulých letech mohou i soudci obecných soudů. „Máme dobré zákony, například lichva podle nich není legální. Někteří soudci jsou ale přetížení nebo nekvalitní a je pro ně jednodušší přiřknout v exekuci úvěrové firmě vše, co požaduje, a odškrtnout si vyřešený případ,“ říká.

Část z nekvalitně nařízených exekucí by tak už podle dnešní legislativy šla z různých důvodů zastavit (lichvářský úrok, uzavření ve finanční tísni). V posledních týdnech se na vládní úrovni rozběhla diskuse o tom, že by některé staré exekuce mohl zastavit sám stát. Týkat se to má konkrétně těch s neplatnou rozhodčí doložkou. Už nyní by obecné soudy měly ze zákona takové exekuce přezkoumávat a případně zastavovat – ale nedělají to.

Podle ministerstva spravedlnosti je to složité a exekucí k přezkoumání je hodně. Chce se o to ale pokusit. „Pracujeme na tom, abychom jednotlivým soudům zajistili aktuální seznamy běžících exekucí s rozhodčími doložkami,“ říká Andrea Šlechtová, mluvčí ministerstva spravedlnosti.

Zastavením exekuce se dluh nerozplyne

Které rozhodčí doložky jsou neplatné, se nedá šmahem říct. Dlužníkovi může napovědět například webová aplikace Doložkomat, již vytvořila nezisková organizace Člověk v tísni. Němcův web „Exekutor má smůlu“ uvádí, že je u některých úvěrových smluv používaly společnosti Home Credit, Essox, Cetelem, Komerční banka či Finpomoc.

Podle exekutora Martina Tunkla, člena prezidia Exekutorské komory ČR, u veřejnosti nyní nesprávně vzniká dojem, že některé exekuce vedou exekutoři nezákonně nebo že jsou dokonce vykonstruované. „Soud musí přezkoumat každou exekuci zvlášť, stát nemůže zasahovat za desetitisíce účastníků. Je povinností každého, aby se staral o své řízení a podal návrh na zastavení exekuce,“ říká.

Připomíná, že úspěšným zastavením exekuce se dluh nerozplyne. Řízení se pouze vrací na začátek a věřitel může znovu požádat obecný soud o rozhodnutí, co s nespláceným dluhem. Pro dlužníka to ale může být výhra. „Celková vymáhaná částka se snižuje o náklady a odměnu exekutora, náklady na rozhodce, náklady na advokáty, protiprávní úroky a sankce,“ vypočítává Hábl.

Pokud jistinu a část příslušenství už dlužník v minulosti zaplatil, je dokonce šance, že si v novém řízení bude moci nárokovat něco nazpátek. „Nejvyšší takto vrácená částka přesahovala 200 tisíc korun,“ vybavuje si Hábl. Vedle soudních exekucí v Česku běží další statisíce správních exekucí, které od lidí vymáhají úřady – například finanční a sociální správa, zdravotní pojišťovny. O nich ale žádný komplexní přehled neexistuje.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...