Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za špatné vyškovské pivo stát nemůže, rozhodl soud o vadném zařízení

  14:42
Už od roku 2015 se vleče spor mezi státem a někdejším provozovatelem pět let uzavřeného vyškovského pivovaru ohledně údajných vad na pronajímaných technologiích. Letos na konci ledna Okresní soud ve Vyškově žalobu nájemce o náhradu škody vyčíslenou na 67 milionů korun zamítl.

Vyškovský pivovar je už od roku 2017 prázdný, kvůli soudnímu sporu s ním však není možné nijak nakládat. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Z rozsudku, který si MF DNES následně vyžádala, je jasně patrné, že soud zcela shodil argumentaci provozovatele. Ten se přitom opíral o vlastní znalecký posudek, který ukázal na údajný problém a jako viníka označil majitele, tedy stát. 

„Provedeným dokazováním bylo jednoznačně vyvráceno tvrzení, že v Pivovaru Vyškov byla vadná konstrukce přívodního potrubí vody do pastéru (zařízení v pivovaru – pozn. red.), v důsledku které by mělo docházet k nahodilému hnědnutí sudového piva. Nebylo ani prokázáno, že by vlastník o takové vadě věděl,“ konstatoval soudce Pavel Vrcha.

Provozovatel – firma Czech Beverage Industry Company – před soudem poukazoval na to, že společnost Jihomoravské pivovary, prostřednictvím níž stát zařízení ve Vyškově vlastní, o problémech věděla a nedala nájemci nic vědět. 

„Již v roce 2008 byl v Pivovaru Vyškov proveden audit, jehož cílem bylo identifikovat důvod, pro který se měnila barva piva po stočení do sudů. Minimálně od tohoto okamžiku se vlastník potýkal s podobnou, ne-li stejnou vadou jako firma. Tyto skutečnosti jsou patrné také ze zápisu z porady a z reklamačních protokolů před rokem 2011,“ stojí ve spisu.

Stát však reagoval, že audit jasně řekl, že poškození piva přepasterizováním je možné vyloučit. „Firma navíc za celou dobu nájmu nenechala provést servisní kontrolu pastéru či vyrovnávacího tanku,“ píše se v rozsudku.

Tiskárna bez papíru

Kvůli pochybnostem o posudku znalce najatého provozovatelem, které se po jeho nepřesvědčivé výpovědi v soudní síni ještě zvýšily, si soud nechal zpracovat vlastní odborný podklad. A ten původní tím rozcupoval. 

„Znalec se ve svém posudku detailněji nevěnoval zkoumání existence či funkčnosti chybových hlášek v pastéru, který byl mimo jiné pořízen v minimalistické verzi co do řízení a signalizace procesů. Pastér obsahuje tiskárnu, která tiskne závady v provozu, leč místním šetřením znalecký ústav zjistil, že do tiskárny nebyl zaveden papír a v pastéru ani nebyla nalezena paměťová karta,“ stojí v argumentaci soudního znalce, jak je popsána v rozsudku.

Vyškovský pivovar

  • Kromě Budějovického Budvaru zůstal státu v držení také méně známý vyškovský pivovar. Stát ho nemohl v 90. letech zprivatizovat kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům a možným církevním restitucím. Církev ve Vyškově vyráběla pivo od 17. století. 
  • Od znárodnění v roce 1948 ve Vyškově vyráběl pivo sám stát. Státní firma, která pivovar provozovala, se však dostala do ekonomických problémů, a tak v roce 2011 areál pronajala soukromé firmě Czech Beverage Industry Company. Ta však před pěti lety výrobu piva zcela zastavila a následně areál opustila. 
  • Církev se v roce 2016 nároku na vrácení pivovaru vzdala.

Právě řídicí jednotka měla veškeré případné problémy zaznamenat, což v tomto případě nebylo možné. „Pokud firma nezajistila po celou dobu žádné servisní prohlídky, de facto vyloučila u pastéru funkci jeho monitoringu a bez dalšího dovozovala, že jedinou příčinou nahodile popsané zhoršené kvality sudového piva je vada spočívající v konstrukci potrubí vedoucího do pastéru. Pak je nasnadě, že jakékoli další plynoucí problémy musí jít na její vrub a v žádném ohledu je nelze přičítat majiteli,“ shrnul soud své odůvodnění.

Provozovatel se však nechce s rozsudkem smířit a na začátku března podal odvolání ke Krajskému soudu v Brně. Termín jednání zatím není známý. „Vzhledem k tomu, že rozsudek zatím není pravomocný, nebudeme průběh soudního sporu komentovat. Doufáme však, že argumenty společnosti Jihomoravské pivovary pro zamítnutí žaloby budou úspěšné i u odvolacího soudu,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý, pod něhož státní společnost spadá.

Nepravomocný rozsudek dává naději, že se brzy odblokuje situace s areálem v centru Vyškova, se kterým se kvůli soudu nemůže nic dělat, přestože provozovatel už nájemcem několik let není a vše předal zpět státní firmě. „Aktuálně se vedení této společnosti snaží zajistit dočasné využití ve formě nájmu alespoň těch prostor areálu, u kterých je to možné,“ podotkl mluvčí.

Otázkou je, zda se sám stát vrátí k výrobě piva, jak tomu bylo do roku 2011, než se jeho firma dostala do ekonomických problémů a areál pronajala soukromníkovi, s nímž teď vede spory. V minulosti se objevily i spekulace, že by provoz převzal dnes jediný národní pivovar Budvar, ten však tuto možnost před lety odmítl.

Autor:
  • Nejčtenější

Nedávno odvolaný exekutor je po smrti, podle soudu zneužíval peníze dlužníků

22. dubna 2024  15:56

Před necelými dvěma týdny Nejvyšší správní soud odvolal z funkce brněnského exekutora kvůli...

Zastřelil se nad propastí. V Macoše ukončil svůj život vězeňský dozorce

22. dubna 2024  20:47

Jihomoravská propast Macocha má další oběť. Na začátku víkendu do ní spadl muž středního věku. S...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plánovaný podzemní tunel na D43 v Brně má být zkrácený, starostové protestují

19. dubna 2024  6:05

Chystaná podzemní trasa dlouho slibované silnice je v dokumentech zkrácená i přes původní sliby....

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Muž zaplatil nové parkovací oprávnění, i tak mu přišly pokuty. Zasáhl ombudsman

25. dubna 2024  17:17

Brněnský senior dostal od města automaticky vygenerovaný mail s upozorněním, že mu končí platnost...

Kometa si vybrala náhradu za Furcha, čeká na Stezkův návrat ze zámoří

25. dubna 2024  14:53

Náhradu za končícího Dominika Furcha, který má údajně namířeno do Mladé Boleslavi, si vedení...

Novým majitelem Zbrojovky Brno se stal hokejový boss Libor Zábranský

25. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  13:52

Majitelem fotbalové Zbrojovky Brno se stal Libor Zábranský, šéf hokejové Komety. V tiskovém...

Automotodrom chtěl 27 milionů za neodjetý ročník MotoGP, soud žalobu zamítl

25. dubna 2024  10:07,  aktualizováno  13:37

Brněnský Automotodrom si chtěl pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požadoval od města a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...